18 февруари 2020 г. 10:15 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 18.2.2020 г. 10:15:00 ч.
Още снимки:
test

Гняв и спешни мерки в градове на Балканите, задушени от смог

15.01.2020 19.42

Големи градове в няколко страни на Балканите за засегнати от опасни равнища на смог през последните дни, което предизвика гняв сред жителите и официални предупреждения да стоят на закрито и да избягват физическа активност, съобщава "Асошиейтед прес".

Правителството на Сърбия се събра за извънредно заседание за справяне с проблема, малко след като пик на равнищата на замърсяване на въздуха през уикенда предизвика спешни мерки в босненската столица Сараево.

Доклад от миналата година на Програмата за околна среда на ООН посочва, че Сараево има може би най-замърсеният въздух в Европа, докато средно хората, живеещи на територията на Западните Балкани, губят до 1,3 години живот от замърсяването на въздуха.

Хърватската полиция призова гражданите в столицата Загреб да използват градския транспорт и да избягват мотоциклети или скутери.

Високите концентрации на токсини във въздуха са характерни през зимата в балканските страни, които до голяма степен зависят от въглищни електроцентрали, и където хората карат стари автомобили и използват дърва и въглища за отопление. През последните дни безветрието и гъстата мъгла изостриха проблема.

Въпреки че десетки големи и по-малки градове в целия регион страдат, най-тежко е положението в Сараево, което се намира в дълбока долина, обкръжена от планини.

През по-голямата част от миналата седмица нивата на фини прахови частици са били поне два пъти - а понякога и осем пъти - по-високи от нивата, определени като безопасни от Европейския съюз.

Растящото замърсяване разгневи природозащитници както в Босна, така и в Сърбия, като те изтъкват, че властите правят твърде малко за разрешаване на проблема, при това с голямо закъснение.

"Въздухът, който дишаме, ни трови и убива", написа Добрица Веселинович от групата "Не удавяйте Белград" в открито писмо тази седмица с искане за оставката на кмета на Белград, като допълни: "Защо никой не прави нищо?"

Белград е обгърнат от дни в облак смог, като особено пострадаха ниско разположени райони. Сайтът на градските здравни власти днес издаде предупреждение: "Въздухът в Белград е замърсен!"

Но от здравното министерство посъветваха да не се изпада в паника. Според тях проблемът идва от комбинация от неефективно потребление на енергия, остаряло промишлено оборудване и използване на изкопаеми горива през зимата, включително нискокачествени кафяви въглища.

Експерти предупредиха, че тези и други екологични проблеми могат дори да възпрепятстват усилията на Сърбия и други балкански страни за присъединяване към Европейския съюз.

В Босна активисти разкритикуваха остро правителството, че разчита на краткосрочни мерки по време на кризисните дни - като забрана на дизеловите превозни средства и препоръчване на използването на маски за лице - докато не се занимават с основни въпроси като разпространението на високи сгради, които блокират движението на въздуха.

Посолството на Швеция в Босна предупреди този уикенд в "Туитър", че Сараево е "в своя категория, що се отнася до лошото качество на въздуха".

Властите в Сараево намалиха цените на билетите за градската въжена линия, която води до близката планина Требевич, докато жителите се насочват към популярни ски курорти, за да избегнат замърсяването.

В членката на ЕС Хърватия полицията заяви, че в части от Загреб са превишени стандартите на Общността за замърсяване на въздуха. Полицията призова гражданите да избягват дейности на открито и да намалят тютюнопушенето. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
15:11
Отвоюването на магистрала М5 - най-голямата победа за Асад във войната в Сирия
15:06
В Куба може да се създаде база за руски атомни подводници
13:12
НСИ: 1770 лв. е доходът на човек от домакинство през четвъртото тримесечие на 2019 г.
12:22
НОИ е издал повече от половин милион ПИК за три години
12:07
„Сън“: Почивката в България излиза най-евтино през 2020 г.
15 февруари 2020 г.
14:39
Даниел Лакайе: Защо трябва да се страхуваме от стагфлацията
13:01
В Швейцария бият тревога: "Почти всеки десети българин е безработен"
11:00
Тодор Живков надвива Червенков, Чанков и Югов в битката за премиерския пост
14 февруари 2020 г.
11:06
Охранителната дейност била проформа според експерти
12 февруари 2020 г.
20:14
Демократите в САЩ: между Еминем и Майкъл Джексън
18:37
Евронюз: Игра на котка и мишка на босненско-хърватската граница
16:03
Фаворитът на Кремъл за изборите в Македония: Кристиян Мицкоски
13:11
Мюнхенската конференция за сигурността: Русия – държавата на “Путьомкин”
10:52
Загубата на дива природа - голям икономически удар за света
11 февруари 2020 г.
14:43
50% от децата до 7 години у нас използвали интернет
14:16
България е сред страните с най-голям спад на въглеродни емисии
10:13
Никаква милост за контрабандистите в Гърция
10 февруари 2020 г.
19:47
30% от пенсионерите в България са изложени на риск от бедност
14:48
Кои са най-смъртоносните болести в света
11:52
2014 г.: Цветан Василев бяга. Съд в Белград 4 пъти връща делото за екстрадиция
09 февруари 2020 г.
15:08
България би реагирала адекватно при епидемия, сочи световна статистика
08 февруари 2020 г.
19:08
По деца не се плюе, само по учители може
16:20
Истината за икономиката на Тръмп
16:06
Еманюел Макрон - първите 1000 дни в президенството
07 февруари 2020 г.
18:00
Западът се събужда за Русия и Китай, политическата война се завърна

Най-четени от Анализ

Избор на редактора