За смесването на алкохолни напитки и махмурлука
Любопитно 08.01.2020 10:57
Празниците отминаха, но за някои от нас чувствата може да са останали смесени. Убийственото главоболие сутрин и усещането, че в тялото ни не е останала и капчица вода, може да ни накарат да съжаляваме за начина, по който сме прекарали празничната нощ.
Махмурлукът се дължи на обезводняването, токсичния ефект на алкохола и дори негативното му влияние върху имунната система.
Често чуваме, че е лоша идея да смесим бира с вино и ракия, защото махмурлукът на следващата сутрин няма да ни прости тази грешка. Но какви са фактите зад подобно твърдение и вярно ли е то?
Установено е, че по-тъмните алкохолни напитки може да предизвикат по-тежък махмурлук, който освен от алкохолното съдържание, зависи и от присъствието на странични продукти от процеса на ферментация. Такива са танините, фузеловото масло, ацеталдехида и ацетона. Например бърбънът съдържа 37 пъти повече от тези вещества, отколкото водката.
Но не смесването на напитките е това, което ни носи страдание в последствие. По-скоро отговорът се крие в промяната на преценката ни под действие на самия алкохол.
Ако започнем с бира и продължим с вино, възприятието ни за изпития алкохол и състоянието ни все още няма да е толкова замъглено, но ако първо пием твърд алкохол и продължим с бира, много по-трудно ще си дадем сметка за количеството изпит алкохол.
Доказано е, че човек не може да прецени колко е пиян. При малко количество алкохол си мислим, че е много, но след още няколко питиета се наблюдава точно обратният ефект - изведнъж започваме да си мислим, че всъщност не сме пили много и сме си добре.
И така, тежкият махмурлук не се дължи на самото смесване на различни видове алкохол, а на съдържанието на примеси в него, както и на замъглената преценка колко точно сме изпили. /lifestyle.bg
Махмурлукът се дължи на обезводняването, токсичния ефект на алкохола и дори негативното му влияние върху имунната система.
Често чуваме, че е лоша идея да смесим бира с вино и ракия, защото махмурлукът на следващата сутрин няма да ни прости тази грешка. Но какви са фактите зад подобно твърдение и вярно ли е то?
Установено е, че по-тъмните алкохолни напитки може да предизвикат по-тежък махмурлук, който освен от алкохолното съдържание, зависи и от присъствието на странични продукти от процеса на ферментация. Такива са танините, фузеловото масло, ацеталдехида и ацетона. Например бърбънът съдържа 37 пъти повече от тези вещества, отколкото водката.
Но не смесването на напитките е това, което ни носи страдание в последствие. По-скоро отговорът се крие в промяната на преценката ни под действие на самия алкохол.
Ако започнем с бира и продължим с вино, възприятието ни за изпития алкохол и състоянието ни все още няма да е толкова замъглено, но ако първо пием твърд алкохол и продължим с бира, много по-трудно ще си дадем сметка за количеството изпит алкохол.
Доказано е, че човек не може да прецени колко е пиян. При малко количество алкохол си мислим, че е много, но след още няколко питиета се наблюдава точно обратният ефект - изведнъж започваме да си мислим, че всъщност не сме пили много и сме си добре.
И така, тежкият махмурлук не се дължи на самото смесване на различни видове алкохол, а на съдържанието на примеси в него, както и на замъглената преценка колко точно сме изпили. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 19:31 ИТН обяви водачите на листите си. Трифонов оглавява Плевен
- 19:19 Български роми си спретнаха масов бой в Италия
- 19:07 Родилка и бебе починаха в Самоков
- 18:56 Идват слънчеви дни
- 18:43 Малката голяма Стиляна Николова с пореден триумф - този път на Европейската купа
- 18:31 Израел нанесе удари по централните и южните райони на ивицата Газа
- 18:19 Изнасилвания и намушквания ежедневно - новата реалност в Европа
- 18:07 Няма загинали при катастрофи в страната през последното денонощие