"Десертният стомах", сладкото и защо имаме място за него и след обилно хранене
Любопитно 08.01.2020 10:33
Почти винаги се случва така - след като сме си похапнали добре ни се приисква и нещо сладко за десерт. Не, определено не сме все още гладни, дори сме доста сити, но пак ще намерим място за едно парченце торта.
Учени от университета в Оксфорд правят изследване, за да установят има ли такова нещо като "десертен стомах".
От години се говори за явлението сензорно специфична ситост. То се изразява в това, че ако стомахът ни е пълен с подобни храни, ограничаваме тяхната консумация, за да оставим място за нещо различно.
Колкото повече ядем едно и също нещо, толкова по-малко ни харесва, което създава впечатление за ситост. Ситост, само за този аромат, текстура и вкус. Така може да усетим, че сме преяли с пица, но това да не ни попречи да си изядем и десерта.
Според учени, сензорно специфичната ситост се е развила в процеса на еволюцията, за да можем да се храним разнообразно и да успяваме да си набавяме всички необходими хранителни вещества, пише Daily Mail.
Доказано е, че можем да приемем до четири пъти повече калории с тристепенно меню, отколкото ако консумираме само един вид в по-голямо количество. А ако сме на диета, не е необходимо да се лишаваме от десерта - може просто да намерим негов здравословен заместител и да редуцираме част от основното за негова сметка.
Сензорно специфичната ситост обяснява и защо е толкова лесно да преядем, когато се храним на шведска маса - просто разнообразната храна ни изглежда все така вкусна, дори и вече да сме се заситили. /lifestyle.bg
Учени от университета в Оксфорд правят изследване, за да установят има ли такова нещо като "десертен стомах".
От години се говори за явлението сензорно специфична ситост. То се изразява в това, че ако стомахът ни е пълен с подобни храни, ограничаваме тяхната консумация, за да оставим място за нещо различно.
Колкото повече ядем едно и също нещо, толкова по-малко ни харесва, което създава впечатление за ситост. Ситост, само за този аромат, текстура и вкус. Така може да усетим, че сме преяли с пица, но това да не ни попречи да си изядем и десерта.
Според учени, сензорно специфичната ситост се е развила в процеса на еволюцията, за да можем да се храним разнообразно и да успяваме да си набавяме всички необходими хранителни вещества, пише Daily Mail.
Доказано е, че можем да приемем до четири пъти повече калории с тристепенно меню, отколкото ако консумираме само един вид в по-голямо количество. А ако сме на диета, не е необходимо да се лишаваме от десерта - може просто да намерим негов здравословен заместител и да редуцираме част от основното за негова сметка.
Сензорно специфичната ситост обяснява и защо е толкова лесно да преядем, когато се храним на шведска маса - просто разнообразната храна ни изглежда все така вкусна, дори и вече да сме се заситили. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 1.98461 |
GBP | 1 | 2.28258 |
RON | 10 | 3.93116 |
TRY | 100 | 5.59045 |
USD | 1 | 1.80361 |
Последни новини
- 13:16 Русия отменя забраната за износ на бензин
- 13:08 Ердоган: В тези трагични дни ще бъдем до Иран
- 12:56 Военна прокуратура проверява повторно автомобилите от кастастрофата с К. Петков
- 12:47 Ако върви с тези темпове Асен Василев може и да не е депутат
- 12:43 След гафа на матурата по БЕЛ: МОН обещава, че няма да има ощетети
- 12:38 Димитър Манолов: Не знам защо утре НС се събира, след като въпросът с пенсиите е решен
- 12:29 Шарл Мишел изрази съболезнования от името на ЕС за смъртта на президента на Иран
- 12:21 Труп на млад мъж на пътя между Стара Загора и Нова Загора