Тайните на традиционната коледна трапеза и традиции
Любопитно 25.12.2019 15:03
Коледа е магия, любов, смирение, доброта, надежда и още милион неща! Коледа не е просто празник, Коледа е чувство!
Самото изричане на тази дума изпълва сърцата и душите на малки и големи. Коледа е олицетворение на семейството, мили спомени от детството, най-греещите детски личица, очакващи подаръци под елхата.
Магията е в щастието, отразено в очите на любимите ни хора, украсяването на дома, приготвянето на богата коледна трапеза… и една коледна звезда, свързана с най-съкровените ни желания и мечти.
Коледа ни прави по-добри, по-усмихнати, кара ни да мечтаем и обичаме повече. Цялото суетене и суматоха около празника, предварителната подготовка и очакване, са онези емоции, които ни карат да чувстваме приятна умора, примесена с любов!
На трапезата на този, така наречен, пръв блажен ден след постите, присъстват и други „забранени” до този момент продукти – сирене, кашкавал, мляко, масло.
Предястията и салатите са типичните за сезона – с картофи, печени чушки, боб, млечни сосове.
Коледа е и денят на вкусните сладкиши. Коледните меденки, тиквеникът и баклавата са задължителни, като през годините на българската трапеза се появи и немският щолен.
Напоследък набират популярност и пълнената пуйка и пиле. Патица с картофи и зелеви листа е типична за германците, редица региони на Франция, Белгия, Холандия, Австрия.
Бутът от елен е приет да присъства на коледната трапеза на скандинавците. Финландците си похапват шунка, горчица и хляб, както гювеч с дроб, стафиди, моркови и картофи.
Във Франция обикновено се сервира гъши или патешки дроб, гъска или пуйка с кестени и плънка.
Панетоне и Пандоро са типични за Коледата в Италия, Бакалао за Португалия. В Испания коледната трапеза е много богата, но неизменно присъстват бадемите. “Ахо бланко” е супа с бадеми, типична за коледното меню, особено в южна Испания.
„Кутята” е типична за Украйна, Русия, Полша, Латвия и се приготвя от ечемик или жито с мед, сушени плодове и ябълки. В Канада и Сащ се сервира сочна пълнена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, а за десерт коледен пудинг.
Коледа е магия, любов, вкусна храна, приготвена от добри ръце със сърце, споделена с най-близките ни, чувство, което предаваш, спомен, който създаваш… /БГНЕС
Самото изричане на тази дума изпълва сърцата и душите на малки и големи. Коледа е олицетворение на семейството, мили спомени от детството, най-греещите детски личица, очакващи подаръци под елхата.
Магията е в щастието, отразено в очите на любимите ни хора, украсяването на дома, приготвянето на богата коледна трапеза… и една коледна звезда, свързана с най-съкровените ни желания и мечти.
Коледа ни прави по-добри, по-усмихнати, кара ни да мечтаем и обичаме повече. Цялото суетене и суматоха около празника, предварителната подготовка и очакване, са онези емоции, които ни карат да чувстваме приятна умора, примесена с любов!
На трапезата на този, така наречен, пръв блажен ден след постите, присъстват и други „забранени” до този момент продукти – сирене, кашкавал, мляко, масло.
Предястията и салатите са типичните за сезона – с картофи, печени чушки, боб, млечни сосове.
Коледа е и денят на вкусните сладкиши. Коледните меденки, тиквеникът и баклавата са задължителни, като през годините на българската трапеза се появи и немският щолен.
Напоследък набират популярност и пълнената пуйка и пиле. Патица с картофи и зелеви листа е типична за германците, редица региони на Франция, Белгия, Холандия, Австрия.
Бутът от елен е приет да присъства на коледната трапеза на скандинавците. Финландците си похапват шунка, горчица и хляб, както гювеч с дроб, стафиди, моркови и картофи.
Във Франция обикновено се сервира гъши или патешки дроб, гъска или пуйка с кестени и плънка.
Панетоне и Пандоро са типични за Коледата в Италия, Бакалао за Португалия. В Испания коледната трапеза е много богата, но неизменно присъстват бадемите. “Ахо бланко” е супа с бадеми, типична за коледното меню, особено в южна Испания.
„Кутята” е типична за Украйна, Русия, Полша, Латвия и се приготвя от ечемик или жито с мед, сушени плодове и ябълки. В Канада и Сащ се сервира сочна пълнена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, а за десерт коледен пудинг.
Коледа е магия, любов, вкусна храна, приготвена от добри ръце със сърце, споделена с най-близките ни, чувство, което предаваш, спомен, който създаваш… /БГНЕС
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.24061 |
RON
|
10 | 3.84295 |
TRY
|
100 | 3.87452 |
USD
|
1 | 1.65945 |
Последни новини
- 23:13 Светлинно и факелно шоу на откриването на ски сезона на Боровец (снимки)
- 20:58 Мощно земетресение с магнитуд 7 разлюля Тайван: Падна таванът на летище Taoyuan
- 20:45 Хороскоп за неделя, 28 декември 2025 г.
- 19:34 Столична община удължава договорите за сметопочистване в девет района
- 19:24 Осъдиха на 15 години затвор бившия премиер на Малайзия за корупция и пране на пари
- 19:12 Кои са най-богатите градове в света през 2025 година
- 19:01 Евгений Михайлов за напуйчените ПП-ДБ: Сега ли се сетихте за жертвите на т.нар.Възродителен процес?
- 18:51 Нападател намушка и заля с белина най-малко 15 души в японски завод