Заради глобалното затопляне: Отглеждаме киви и лимон, вместо червена ябълка
Любопитно 15.12.2019 14:26
Заради повишаването на температурите у нас е възможно след години да отглеждаме пшеница не само в Добруджа, прогнозират учени. И още - да се грижим за култури, които не са характерни за нашите географски ширини, като киви например.
Преди 40 години родителите на Костадинка Георгиева засаждат плантация с киви. Почвата около Петрич се оказва подходяща. „Почвата е много богата на хранителни вещества и хумусът е много специфичен. При нас е само слънце и вода!”, казва Костадинка, цитирана от bTV.
Заради трайното затопляне у нас, освен киви и лимони, ще можем да отглеждаме и сортове грозде характерни за Южна Италия. Но да си мислим, че ще произвеждаме банани, портокали и разни други от типа на манго, това е в рамките на фантастиката, категоричен е проф. Валентин Казанджиев, "Агрометеорология" в НИМХ. А заради повишаването на температурите става по-труден добива на червена ябълка. Нейният цвят се получава само при по-ниски градуси.
Според проф. Валентин Казанджиев, известните в миналото ярко червени ябълки ще бъдат розово червени. Фермери на юг казват, че разлика във вкуса между родното и чуждото киви има.
„По- сладко е, по- сочно, докато вносните кивита от Нова Зеландия или от Гърция например, са по- кисели”, обяснява Костанидка Георгиева. Агрометеоролозите предупреждават, че времето може да ни изненада и с обилни валежи, и с периоди на засушаване. /БТВ
Преди 40 години родителите на Костадинка Георгиева засаждат плантация с киви. Почвата около Петрич се оказва подходяща. „Почвата е много богата на хранителни вещества и хумусът е много специфичен. При нас е само слънце и вода!”, казва Костадинка, цитирана от bTV.
Заради трайното затопляне у нас, освен киви и лимони, ще можем да отглеждаме и сортове грозде характерни за Южна Италия. Но да си мислим, че ще произвеждаме банани, портокали и разни други от типа на манго, това е в рамките на фантастиката, категоричен е проф. Валентин Казанджиев, "Агрометеорология" в НИМХ. А заради повишаването на температурите става по-труден добива на червена ябълка. Нейният цвят се получава само при по-ниски градуси.
Според проф. Валентин Казанджиев, известните в миналото ярко червени ябълки ще бъдат розово червени. Фермери на юг казват, че разлика във вкуса между родното и чуждото киви има.
„По- сладко е, по- сочно, докато вносните кивита от Нова Зеландия или от Гърция например, са по- кисели”, обяснява Костанидка Георгиева. Агрометеоролозите предупреждават, че времето може да ни изненада и с обилни валежи, и с периоди на засушаване. /БТВ
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.24061 |
RON
|
10 | 3.84295 |
TRY
|
100 | 3.87452 |
USD
|
1 | 1.65945 |
Последни новини
- 00:03 Рождество Христово е! Светът ликува!
- 21:02 Хороскоп за четвъртък, 25 декември 2025 г.
- 17:55 ДНЕС+ Ви пожелава на Бъдни вечер семейна топлина и споделени мигове!
- 17:51 Патриаршеското и синодално послание: Рождеството бележи повратен момент в човешката история
- 17:46 Очакването на българите: Култура или халтура - държавата да финансира, хората да потребяват
- 17:42 Д-р Динко Господинов: Празниците носят риск за сърдечно-съдовата система
- 17:31 АП: Нетаняху възложил на съветник да изготви план за атаката, причинила войната в Газа
- 17:20 Защо Стивън Спилбърг отказва да работи с Бен Афлек