Пилешката супа: най-добрата защита при смяна на сезона
Любопитно 12.12.2019 18:13
Зимата официално е тук и температурите се понижават. Поради това телата ни са много по-уязвими от вируси, и инфекциозни заболявания. Най-добрият начин да се защитим по време на тези смени на сезоните е да засилим метаболизма си, твърдят турски диетолози пред в. „Сабах“.
Според диетолога Йълдъз Мелек Аксойлу храненето с пилешка супа и бульон, пълен с много зеленчуци, ни помага да се запасим с всички основни витамини и хранителни вещества, от които телата ни се нуждаят, за да произвеждат клетките, които се борят с болестите.
"Протеините, които съдържат такива супи, са от решаващо значение за производството и възстановяването на клетките. Те имат антисептични свойства ", уверява турският диетолог.
Според нея добавянето на редица подправки - особено чесън, джинджифил, куркума и черен пипер - към нашите супи и ястия е важно, тъй като те поддържат имунната система, регулират кръвната захар и са полезни за поддържане здравето на сърцето.
За студените зимни месеци е важно да укрепим имунната си система и метаболизма, за да се борим по-лесно с болести като настинка и грип, и за да осъществим тази цел имаме нужда от диета, богата на антиоксиданти.
Освен класическата пилешка супа на мама и бистрите бульони, консумацията на пресни плодове, богати на витамини и антиоксиданти, е от решаващо значение за здравословното тяло и силния метаболизъм, смята Akсойлу. По думите ? ананасите и кивито са перфектни плодове, за да посрещнем ежедневната нужда от витамин С. Тя уточнява, че тези плодове е добре да се консумират всеки ден, както и към тях да се добавят грейпфрути и боровинки.
"Не забравяйте зеленчуците", напомня Аксойлу. Според нея зелените зеленчуци като броколи, зелени чушки, спанак и магданоз също са чудесни източници на витамин С.
Витамин Е пък играе решаваща роля за укрепване на имунната система, казва диетологът, като съветва хората да консумират здравословни мазнини чрез храни като авокадо, лешници, орехи, бадеми, фъстъци и кокосови орехи.
"Не се отказвайте и от Омега-3 в диетата си", изтъква Аксойлу, като подчертава, че това е една от най-полезните мастни киселини за сърцето и мозъка. Приема на Омега-3 се увеличава като консумирате ленени семена, орехи и тиквички в допълнение към рибата", споделя тя и добавя, че Омега-3 може също да помогне при акне и да укрепи здравето на кожата, благодарение на своите противовъзпалителни свойства.
"Селенът е също добър антиоксидант и противовъзпалително средство. Той е противораков. Той също помага за укрепване на кожата, косата и ноктите. Спанакът, гъбите, ленените семена и яйцата са храни, богати на селен", завършва диетологът. /tribune.bg
Според диетолога Йълдъз Мелек Аксойлу храненето с пилешка супа и бульон, пълен с много зеленчуци, ни помага да се запасим с всички основни витамини и хранителни вещества, от които телата ни се нуждаят, за да произвеждат клетките, които се борят с болестите.
"Протеините, които съдържат такива супи, са от решаващо значение за производството и възстановяването на клетките. Те имат антисептични свойства ", уверява турският диетолог.
Според нея добавянето на редица подправки - особено чесън, джинджифил, куркума и черен пипер - към нашите супи и ястия е важно, тъй като те поддържат имунната система, регулират кръвната захар и са полезни за поддържане здравето на сърцето.
За студените зимни месеци е важно да укрепим имунната си система и метаболизма, за да се борим по-лесно с болести като настинка и грип, и за да осъществим тази цел имаме нужда от диета, богата на антиоксиданти.
Освен класическата пилешка супа на мама и бистрите бульони, консумацията на пресни плодове, богати на витамини и антиоксиданти, е от решаващо значение за здравословното тяло и силния метаболизъм, смята Akсойлу. По думите ? ананасите и кивито са перфектни плодове, за да посрещнем ежедневната нужда от витамин С. Тя уточнява, че тези плодове е добре да се консумират всеки ден, както и към тях да се добавят грейпфрути и боровинки.
"Не забравяйте зеленчуците", напомня Аксойлу. Според нея зелените зеленчуци като броколи, зелени чушки, спанак и магданоз също са чудесни източници на витамин С.
Витамин Е пък играе решаваща роля за укрепване на имунната система, казва диетологът, като съветва хората да консумират здравословни мазнини чрез храни като авокадо, лешници, орехи, бадеми, фъстъци и кокосови орехи.
"Не се отказвайте и от Омега-3 в диетата си", изтъква Аксойлу, като подчертава, че това е една от най-полезните мастни киселини за сърцето и мозъка. Приема на Омега-3 се увеличава като консумирате ленени семена, орехи и тиквички в допълнение към рибата", споделя тя и добавя, че Омега-3 може също да помогне при акне и да укрепи здравето на кожата, благодарение на своите противовъзпалителни свойства.
"Селенът е също добър антиоксидант и противовъзпалително средство. Той е противораков. Той също помага за укрепване на кожата, косата и ноктите. Спанакът, гъбите, ленените семена и яйцата са храни, богати на селен", завършва диетологът. /tribune.bg
CHF | 1 | 2.00105 |
GBP | 1 | 2.27568 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62834 |
USD | 1 | 1.83027 |
Последни новини
- 15:38 Човешката храна, която води до затлъстяване при кучетата
- 15:37 Либерализацията на пазара на тока се отлага за 1 юли 2025 г.
- 15:29 Внук инсценира обир и открадна голяма сума пари от дома на дядо си
- 15:21 Главчев пред близки на моряците от Galaxy Leader: Търсим всякакви варианти за освобождаването им
- 15:19 СЗО: Употребата на алкохол и е-цигари сред младежите е тревожна
- 15:16 Приеха правилата за движение на ел. тротинетки във Варна
- 15:12 Калина Андролова: Жалък елит, жалки схеми. Парите са вашата гилотина
- 15:09 АБРО: Забраната на реклама на хазартни игри ще доведе до преминаване към незаконни доставчици