Още снимки:
test

Защо преговорите между Северна Корея и САЩ стигнаха до задънена улица?

10.12.2019 16.06

Преговорите за премахването на севернокорейската ядрена и ракетна програми са в застой след провала на срещата на работно равнище с представители на САЩ, проведена през октомври в Стокхолм.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун постави на Вашингтон срок до края на годината да промени позицията си в преговорите. Представители на САЩ омаловажават този срок, определяйки го като "неестествен".

В същото време севернокорейският посланик в САЩ казва, че денуклеаризацията вече не е на масата за преговори.
Ето какви са противоречащите си искания, довели до този застой.

Враждебна политика

Севернокорейски дипломат, когато прекъсна преговорите в Стокхолм, обвини представителите на САЩ, че се придържат към "старата си гледна точка и отношение".

Не се знаеше много какво точно са искали и предложили на тази среща САЩ и Северна Корея. Но Пхенян настояваше САЩ да предприемат действия, сравними с предложеното премахване на обект за ядрени изпитания, включително отмяна на смазващите санкции.
На провалилата се среща на високо равнище между Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, която се проведе през февруари във Виетнам, Северна Корея предложи да премахне ядрения комплекс в Йонбьон срещу отмяна на пет ключови резолюции на ООН.

Но американците заявиха, че демонтирането на Йонбьон няма да е достатъчно и призоваха Пхенян да предаде ядрените си оръжия и гориво на САЩ.

Северна Корея беше заявила, че като първа стъпка към денуклеаризация е премахнала и полигона за изстрелване на ракети в Сохе, но в неделя обектът беше използван за тест, който Пхенян определя като "много важен".

Северна Корея отправи нови призиви към САЩ да прекратят съвместните военни учения с Южна Корея, както и да променят "враждебната си политика", включително да престанат да критикуват Пхенян за човешките права.

Пълна, проверима, необратима

Представителите на САЩ пристигнаха в Стокхолм, за да постигнат "пълна, проверима и необратима денуклеаризация" на Северна Корея, и настояваха първата стъпка да бъде мораториум върху оръжейните изпитания, заяви пред Ройтерс дипломатически източник в Сеул, пожелал анонимност.

Макар че някои медии съобщиха, че САЩ са планирали да предложат временна отмяна на санкциите върху износа на въглища и текстил, според източника на преговорите в Стокхолм те не са навлезли в подробностите.

Вашингтон и Сеул са обсъждали различни области, в които санкциите могат да бъдат облекчени, като същевременно се запазва възможността за незабавното им повторно налагане при нужда. Пример за това е възобновяването на южнокорейските туристически посещения в КНДР.
В контраст с това на срещата в Ханой Северна Корея искаше "системни гаранции" за отмяна на санкциите, фокусирайки се върху пет резолюции на ООН, съобщи източникът.

Петте резолюции, приети през 2016 и 2017 г., налагат ограничения предимно на севернокорейския износ на минерали и забраняват финансовите трансакции. Очаква се това да лиши Пхенян от най-малкото 1 милиард долара годишно.

"Но без значителен напредък по денуклеаризацията американците не могат да поемат риска първо да облекчат санкциите, предвид че вече са дали много подаръци на Ким, включително срещи на високо равнище", заяви източникът.

"Всъщност те имат само санкциите, за да оказват натиск върху Северна Корея".

След като срещата в Стокхолм се провали, американските преговарящи се опитаха да насрочат дата за следващия кръг на преговорите, но севернокорейските представители не проявиха склонност към сътрудничество, заяви източникът.

Краен срок

С приближаването на крайния срок (който е краят на годината) Северна Корея увеличи напрежението, като изстреля десетки ракети и предупреди, че Ким може да поеме по различен път, ако дипломацията със САЩ се провали.

Ким беше "недоволен" от вчерашните коментари на Тръмп, че може да използва военна сила срещу Северна Корея, "ако се налага", заяви високопоставен севернокорейски командир, предупреждавайки за "бързи реципрочни действия".

Фактът, че Тръмп се бори за преизбиране и разследването за импийчмънт може да са насърчили Ким да надцени влиянието на Северна Корея, каза дипломатическият източник.

Извършени наскоро изпитания на оръжия предизвикаха опасения, че Северна Корея може да поднови ядрените опити и тестовете на ракети с голям обсег, спрени от 2017 година. Според аналитици извършеното през последния месец изпитание на оръжия с по-малък обсег е "напомняне" към Тръмп по повод Деня на благодарността.

"С изпитанията Северна Корея малко по малко изпробва докъде може да стигне и американците казват, че тези тестове не са голям проблем, но не са и ОК", заяви източникът.

"Ако няма напредък до края на годината, Северна Корея ще трябва да направи нещо, може би пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. Тогава САЩ няма да имат избор, освен да отговорят още по-непреклонно и в най-лошия възможен сценарий е възможно преговорите да бъдат прекратени завинаги". /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
12:04
Десетте най-вероятни риска пред световната икономика през 2020 г.
25 януари 2020 г.
13:12
Държава на нормалността, а не 600 евро и бавачка ще върнат българите у дома
11:17
Французин 3 дни бе най-богат в света, китайският вирус го детронира
10:42
Аушвиц — отвъд възпоминанието
24 януари 2020 г.
16:45
Защо съкращаването на войските на САЩ в Африка буди тревога?
16:33
Планът “Урсула”може да закове у нас 750 лева минимална заплата
15:58
АФП: Отоплителни неволи подклаждат Балканския смог
12:39
52% от младежите у нас са попадали на съдържание с агресия в интернет
23 януари 2020 г.
11:28
България е на 106 място в света по корупция и на последно в ЕС
22 януари 2020 г.
19:51
Мъжете са два пъти по-емоционални на работното място
13:19
Анализ: Демокрацията е в отстъпление в световен мащаб
12:04
Импийчмънтът на Тръмп: Сенатът прие правила след бурни дебати посред нощ
10:40
Кирил Апостолов: Маските за лице – вече задължителен атрибут за софиянци?
21 януари 2020 г.
11:53
Кипър - "слабото звено" на прицела на Турция
10:56
Как екологичният фундаментализъм стана на пепел в Австралия
10:40
Въведение в кръговата икономика за премиери
09:27
„Билд“: Финансира ли Русия антиевропейската кампания в Албания?
20 януари 2020 г.
19:56
Китай - приятел или враг на Източна Европа?
15:13
АП: Ходовете на Путин не оставят голям избор на опозицията
09:48
Милиардерите са по-богати от 60% от световното население
19 януари 2020 г.
18:42
Боклук за милиарди: Италия с "триъгълник на смъртта" и легални канали към Африка и Азия
09:42
Тома Пикети: Равенството ще реши климатичния проблем
08:55
Спорът между Полша и Русия – как Червената армия “освободи“ Варшава
17 януари 2020 г.
14:16
Участието на български военнослужещи зад граница струвало 20,9 млн. лева през 2019-а
12:59
Проф. Христина Вучева: Европейската минимална заплата е стъпка за сближаване в ЕС

Най-четени от Анализ

Избор на редактора