Киселото мляко, силната бира и имат ли нещо общо помежду си
Любопитно 10.12.2019 15:06
На пръв поглед бирата и киселото мляко нямат нищо общо помежду си, но холандски учени успяха да намерят доста сходни черти.
Бирата, киселото мляко, киселото зеле и всякакви други пробиотичните храни спомаха за поддържането на здравословна флора от бактерии в храносмилателната ни система. Оказва се, че една силна бира на ден има същия ефект.
Ерик Класен от Амстердамския университет прави изследване върху бирата, което обяснява как определени брандове бира всъщност съдържат голям брой полезни микроорганизми.
Повечето бири преминават само през един процес на ферментация, но много от по-високоалкохолните и силни белгийски бири например ферментират два пъти. Целта на повторната ферментация се прави, за да могат да се разградят повече от захарите и да се превърнат в алкохол.
Тук обаче идва основната разлика в двете фермантации, защото за разлика от първия процес, вторият обикновено използва определен вид квас, която от своя страна произвежда киселини. Тези киселини пък унищожават много от бактериите, причиняващи различни заболявания, точно както правят киселото мляко, киселото зеле и други подобни храни, пише Ifl Science. /lifestyle.bg
Бирата, киселото мляко, киселото зеле и всякакви други пробиотичните храни спомаха за поддържането на здравословна флора от бактерии в храносмилателната ни система. Оказва се, че една силна бира на ден има същия ефект.
Ерик Класен от Амстердамския университет прави изследване върху бирата, което обяснява как определени брандове бира всъщност съдържат голям брой полезни микроорганизми.
Повечето бири преминават само през един процес на ферментация, но много от по-високоалкохолните и силни белгийски бири например ферментират два пъти. Целта на повторната ферментация се прави, за да могат да се разградят повече от захарите и да се превърнат в алкохол.
Тук обаче идва основната разлика в двете фермантации, защото за разлика от първия процес, вторият обикновено използва определен вид квас, която от своя страна произвежда киселини. Тези киселини пък унищожават много от бактериите, причиняващи различни заболявания, точно както правят киселото мляко, киселото зеле и други подобни храни, пише Ifl Science. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 2.03098 |
GBP | 1 | 2.28685 |
RON | 10 | 3.93401 |
TRY | 100 | 5.5591 |
USD | 1 | 1.79566 |
Последни новини
- 13:56 Дани Алвеш моли да го пуснат временно от затвора
- 13:50 Разследването срещу пернишкия прокурор Бисер Михайлов за побой над жена му е прекратено
- 13:43 София Филм Фест във Варна: Гледаме "Отвлечен"
- 13:42 Влюбени били: 15-годишен българин забременил 13-годишната си сестра в Гърция
- 13:31 Екстрадират на 20 март Рангел Бизюрев - обвиняем за убийството в Цалапица
- 13:27 Русия евакуира 9000 деца от Белгород заради украинските атаки срещу цивилно население
- 13:24 ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи в Шумен
- 13:23 Йордан, убил майка си в Пловдив, страда от психично заболяване, но го оставиха в ареста