Киселото мляко, силната бира и имат ли нещо общо помежду си
Любопитно 10.12.2019 15:06
На пръв поглед бирата и киселото мляко нямат нищо общо помежду си, но холандски учени успяха да намерят доста сходни черти.
Бирата, киселото мляко, киселото зеле и всякакви други пробиотичните храни спомаха за поддържането на здравословна флора от бактерии в храносмилателната ни система. Оказва се, че една силна бира на ден има същия ефект.
Ерик Класен от Амстердамския университет прави изследване върху бирата, което обяснява как определени брандове бира всъщност съдържат голям брой полезни микроорганизми.
Повечето бири преминават само през един процес на ферментация, но много от по-високоалкохолните и силни белгийски бири например ферментират два пъти. Целта на повторната ферментация се прави, за да могат да се разградят повече от захарите и да се превърнат в алкохол.
Тук обаче идва основната разлика в двете фермантации, защото за разлика от първия процес, вторият обикновено използва определен вид квас, която от своя страна произвежда киселини. Тези киселини пък унищожават много от бактериите, причиняващи различни заболявания, точно както правят киселото мляко, киселото зеле и други подобни храни, пише Ifl Science. /lifestyle.bg
Бирата, киселото мляко, киселото зеле и всякакви други пробиотичните храни спомаха за поддържането на здравословна флора от бактерии в храносмилателната ни система. Оказва се, че една силна бира на ден има същия ефект.
Ерик Класен от Амстердамския университет прави изследване върху бирата, което обяснява как определени брандове бира всъщност съдържат голям брой полезни микроорганизми.
Повечето бири преминават само през един процес на ферментация, но много от по-високоалкохолните и силни белгийски бири например ферментират два пъти. Целта на повторната ферментация се прави, за да могат да се разградят повече от захарите и да се превърнат в алкохол.
Тук обаче идва основната разлика в двете фермантации, защото за разлика от първия процес, вторият обикновено използва определен вид квас, която от своя страна произвежда киселини. Тези киселини пък унищожават много от бактериите, причиняващи различни заболявания, точно както правят киселото мляко, киселото зеле и други подобни храни, пише Ifl Science. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 1.99351 |
GBP | 1 | 2.28037 |
RON | 10 | 3.93361 |
TRY | 100 | 5.60402 |
USD | 1 | 1.80827 |
Последни новини
- 16:31 Австрийските авиолинии стачкуват 36 часа
- 16:22 Георги Марков: Защо Конституционният съд продължава да гледа сеир и да мълчи?
- 16:15 Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода (ВИДЕО)
- 16:07 Михаил Константинов: При блокаж решението е да се иска тълкуване от КС по спешност
- 15:57 Арестуваха мъж, опитал да нахлуе в президентството по време на срещите за служебен премиер
- 15:47 Кой дърпа конците във Формула 1? Милиардери, автомобилни гиганти и държавни пари...
- 15:40 Димитър Радев след среща с президента: Не е добре да се въвлича БНБ в политическия процес
- 14:04 Дни на отворени врати за кандидат-студенти в Технически университет – Варна