Още снимки:
test

Събитията, които биха могли да доведат до финансов апокалипсис през 2020-а

10.12.2019 12.55

Очаквайте най-хубавото, гответе се за най-лошото. В светлината на тази поговорка ще погледна към финансовите пазари и всичко най-лошо, което би могло да се случи през следващата година и което по традиция наричам "апокалиптичен сценарий 2020-та година".

Какво може да се обърка?

Краткият отговор е... всичко! Как би могла да изглежда "перфектната буря" през следващата година? Ето някои от очакванията на експертите, пречупени през моя поглед.

Пълен провал на преговорите между САЩ и Китай и налагане на нови мита

Безспорно търговското напрежение е риск номер едно, посочван за пазарите, според почти всички финансови експерти. И докато в края на годината видяхме рекорди за индексите, продиктувани от надеждите за сключване на сделка "фаза едно", а по-нататък и по-мащабно търговско споразумение, нещата могат бързо да излязат от контрол.

Всички помним какво се случи през май, тази година и как Тръмп се оттегли от преговорите, точно когато пазарите очакваха сделка между двете "суперсили".

Нещо повече, евентуален нов провал в преговорите, най-вероятно ще е свързан с налагане на нови мита и тарифи от страна на САЩ и съответни действия от Китай. Срокът за постигане на частична търговска сделка е определен при 15-ти декември, след което могат да влязат в сила нови търговски тежести върху вноса на Китай.

Трябва да се припомни, че предстоят също така и президентски избори в САЩ и Тръмп ще се опита да използва отношенията с Китай, като предизборно оръжие. Казано по друг начин, има твърде много неизвестни, които могат да доведат до "обръщане на колелото".

Изборна победа на "неудобен за пазарите" кандидат

Политическият фактор, в годината на президентски избори в САЩ, безспорно ще продължи да тормози пазарите. И както Тръмп се оказа "непопулярния" победител на последните избори, не е напълно невъзможно тази история да се повтори и при следващите. А това може да е пагубно за пазарите не само в САЩ, но и по целия свят.

Стив Коен, човекът зад управляващото дружество Point72 Asset Management, управляващо активи на стойност 15 милиарда долара, както и инвеститорът милиардер Пол Тудор Джоунс, са на мнение, че изборите през следващата година могат да доведат до сериозни понижения за американските индекси.

И двамата се обединиха зад тезата, че за пазара предстоят времена на волатилност. Според Джоунс, ако Елизабет Уорън бъде избрана за президент на САЩ, то индексът S&P 500 би загубил около 25% от стойността си, а икономиката на САЩ ще забави ръста си до 1%, от планираните 2% през тази година.

Коен е още по-песимистично настроен. Според него, достатъчно е Уорън да бъде номинирана за кандидат на Демократите, за да видим двуцифрен спад на индексите.

Визията на двамата легендарни инвеститори, до голяма степен потвърждават тази и на други влиятелни финансисти, като например Роб Цитрон и Леон Купърман. Всички те имат мечи очаквания за пазара, ако Елизабет Уорън продължи да се проправя път към "Белия Дом".

"Ако президентът Тръмп наложи нов рунд от тарифи на Китай, това ще повиши вероятността от рецесия и може да доведе до спад за пазарите от поне 25%", според Купърман.

Купърман също така потвърди мнението си, че изборна победа за Елизабет Уорън, или Бърни Сандърс, на изборите през следващата година, биха имали същия подебен ефект на срив за фондовия пазар.

Купърман, чието нетно богатство се изчислява на 3.2 милиарда долара от изданието Forbes, дава пример с цитат от Уинстън Чърчил, който казва "Няма да направите бедните хора богати, като направите богатите бедни".

Според Джоунс и други кандидати, като Джо Байдън, също биха довели до негативни резултати за пазарите.

Ескалация на напрежението в Хонконг, който да раздели още повече САЩ и Китай

САЩ вече подразни Китай, като законодателите приеха резолюция в защита на правата на жителите на Хонконг, която наскоро бе подписана и от президента Тръмп.

Противопоставянето на двете сили, отвъд търговията обаче, може да се задълбочи, при потенциално ескалиране на напрежението в Хонконг и нови по-твърди действия от страна на Китай.

Военен конфликт между САЩ и Северна Корея, или в друга точка на света

Напрежението между САЩ и Китай може да ескалира по още едно направление - сателитът на Китай - Северна Корея.

Какво става, когато се противопоставят два непредвидими лидера? Ситуацията става всичко друго, но не и предвидима. И докато конфликта между САЩ и Северна Корея изглежда временно затихнал, той може да избухне във всеки един момент, като истински активен "спящ вулкан". Особено, ако страната бъде "насъскана" от своя основен партньор, в лицето на Китай.

Опасност за военни конфликти е налице и от "традиционни заподозрени" от Близкия Изток, Африка и други горещи точки на света.

Импийчмън на президента Тръмп

Да, изборите са близо, но това не пречи на политическите съперници на Доналд Тръмп, да се опитат да го отстранят от предизборната надпревара, с един импийчмънт. И макар пазарите да оценяват шанса за това, като минимален, неприятна изненада в тази насока, може да се прояви, като истински "черен лебед", защото ще направи изборите и преговорите с Китай още по-непредсказуеми.

Рецесия за германската икономика

Германската икономика може и да избегна техническа рецесия, но следващата година и в среда на забавяне на световната икономика, може и да не е толкова благосклонна за водещата европейска икономика. Особено, ако немското правителство продължава да упорства по отношение на препоръчваните от всички - фискални стимули. Рецесия в немската икономика, би вкарала цялата икономика на еврозоната в "отрицателна спирала" и е много възможно да предизвика и "избивания" в силно задлъжнели региони, като Италия, Гърция и Португалия.

Ако към това се добави и искане за излизане от ЕС и на други страни членки, по примера на Великобритания, или банкрут на страна членка на ЕС и получаваме рецепта за "перфектната буря" на стария континент.

Репо пазара и дълговите пазари "замръзват" и създават предпоставки за дългова криза 2.0

Светът плува в дълг три пъти по-голям от световната икономика. Ако погледнем към правителствените и частните дългове, виждаме "тик-такащи" бомби със закъснители.

Една много деликатна ситуация, която все още някак си се крепи на доверие. Но видяхме, как то бързо може да се изпарява. По подобие на 2008-ма година, настъпиха сериозни проблеми с ликвидността на репо-пазара в САЩ. Наложи се Фед да се намеси, а до голяма степен това залегна и в решението на резерва да се застрахова срещу влошаване на обстановката с понижение на лихвените проценти.

Какво ще стане обаче, когато лихвите доближат нула и арсенала на Фед се изчерпа? Или пък голяма част от "качествения дълг" бъде прехвърлен в групата на "рискови" активи? Готов ли е светът да се справя с дългови проблеми от особено големи мащаби? По-добре да не разбираме отговора на този въпрос догодина!

Теодор Минчев, money.bg

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
12:04
Десетте най-вероятни риска пред световната икономика през 2020 г.
25 януари 2020 г.
13:12
Държава на нормалността, а не 600 евро и бавачка ще върнат българите у дома
11:17
Французин 3 дни бе най-богат в света, китайският вирус го детронира
10:42
Аушвиц — отвъд възпоминанието
24 януари 2020 г.
16:45
Защо съкращаването на войските на САЩ в Африка буди тревога?
16:33
Планът “Урсула”може да закове у нас 750 лева минимална заплата
15:58
АФП: Отоплителни неволи подклаждат Балканския смог
12:39
52% от младежите у нас са попадали на съдържание с агресия в интернет
23 януари 2020 г.
11:28
България е на 106 място в света по корупция и на последно в ЕС
22 януари 2020 г.
19:51
Мъжете са два пъти по-емоционални на работното място
13:19
Анализ: Демокрацията е в отстъпление в световен мащаб
12:04
Импийчмънтът на Тръмп: Сенатът прие правила след бурни дебати посред нощ
10:40
Кирил Апостолов: Маските за лице – вече задължителен атрибут за софиянци?
21 януари 2020 г.
11:53
Кипър - "слабото звено" на прицела на Турция
10:56
Как екологичният фундаментализъм стана на пепел в Австралия
10:40
Въведение в кръговата икономика за премиери
09:27
„Билд“: Финансира ли Русия антиевропейската кампания в Албания?
20 януари 2020 г.
19:56
Китай - приятел или враг на Източна Европа?
15:13
АП: Ходовете на Путин не оставят голям избор на опозицията
09:48
Милиардерите са по-богати от 60% от световното население
19 януари 2020 г.
18:42
Боклук за милиарди: Италия с "триъгълник на смъртта" и легални канали към Африка и Азия
09:42
Тома Пикети: Равенството ще реши климатичния проблем
08:55
Спорът между Полша и Русия – как Червената армия “освободи“ Варшава
17 януари 2020 г.
14:16
Участието на български военнослужещи зад граница струвало 20,9 млн. лева през 2019-а
12:59
Проф. Христина Вучева: Европейската минимална заплата е стъпка за сближаване в ЕС

Най-четени от Анализ

Избор на редактора