Още снимки:
test

Гърция за меморандума с Либия: Ердоган държи курса

06.12.2019 10.05

"Ердоган държи курса" е заглавието в ежедневника "Катимерини", под което съобщава, че вчера турският парламент е ратифицирал споразумението с Либия за разграничаване на морските зони в Средиземно море, което нарушава гръцките права в района, само няколко часа след разговора между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по време на срещата на върха на НАТО в Лондон.

Картата, приложена към меморандума между Анкара и Триполи, отрича всякаква гръцка изключителна икономическа зона край остров Кастелоризо и минимализира въздействието на Крит и на групата на Додеканезите. "Турция няма да отстъпи", е заявил вчера Ердоган и е съобщил, че на разговора с Мицотакис е поставил въпроса за укриването от Гърция на гюленисти и на кюрдски терористи, посочва БТА.

От своя страна Гърция определи споразумението като невалидно, а днес ще бъдат задействани процедурите за обявяване на либийския посланик в Атина за персона нон грата.

Вестник "Та неа" публикува на първа страница картата от споразумението между Турция и Либия и пише, че Анкара е изнамерила един "морски резен", който свързва Мала Азия с бреговете на Либия. По този начин тя "изтрива" гръцките острови Крит, Родос, Карпатос, Касос и Кастелоризо. Сред ратифицирането от турския парламент Анкара се готви и за сондажи. От публикуваната карта наистина се вижда, че Турция и Либия претендират за тесен морски коридор, който свързва техните брегове, но който ще като следствие сериозни претенции в гръцка вреда - на изток от него от страна на Турция, а на запад - от страна на Либия.

Вестник "Авги" цитира позицията на опозиционната партия СИРИЗА, която обвинява гръцкото правителство, че турските действия са го изненадали и хванали неподготвено, а предприетите действия са безцелни. Основната опозиционна партия настоява за поемане на конкретни инициативи от гръцка страна.

От друга страна "Филелефтерос" коментира, че Анкара тълкува морското право, както си иска, но Атина е заела здрава отбранителна линия срещу "номерата на султана".

Приемането от турския парламент на споразумението за разграничаване на морските пространства между Турция и Либия е сред темите и на турския печат днес, посочва БТА.

В информация, озаглавена "Споразумението за Средиземноморието мина през Меджлиса", в. "Тюркие" пише, че с влизането в сила на споразумението ще бъде променен балансът на силите в Средиземноморието.

Историческото споразумение между Турция и Либия първо мина с реактивна скорост през турската парламентарна комисия за външни работи. Споразумението, което променя баланса на силите в Източното Средиземноморие, бе прието и от самия Меджлис, като за него гласуваха и управляващите и представителите на опозицията. Одобрението на споразумението от Либия ще разруши "мръсните планове на Запада", посочва "Тюркие".

Споразумението бе подкрепено от четири партии, представени в турския Меджлис - от управляващата Партия на справедливостта и развитието, Народнорепубликанската партия, Партията на националистическото действие и от "Добра партия".

Споразумението за разграничаване на морските пространства между Турция и Либия бе подписано през ноември.

Друга тема на турския печат днес е решението в американския Сенат засега да не бъде приемана резолюция, определяща като "геноцид" над арменците събитията от 1915 г. в Османската империя.

В. "Сабах" уточнява, че сенаторът републиканец Кевин Креймър е попречил на гласуването на въпросната резолюция, като е посочил, че в момента не е подходящото време за приемането на резолюцията.
През октомври Камарата на представителите на американския Конгрес гласува в полза на резолюция, признаваща масовите убийства на арменци преди един век за "геноцид".

"Сабах" пише, че сенаторът демократ Боб Менендес и републиканецът Тед Круз са опитали "да принудят" Сената да гласува резолюцията. Креймър обаче я е блокирал, като е посочил, че сега не е "правилното време" за гласуването на резолюцията, след като президентът Доналд Тръмп тази седмица се срещна с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган на срещата на върха на НАТО в Лондон.

Мисля, че няма нито един член на Сената, който да няма сериозни опасения заради поведението на Турция.

Когато дойде правилното време, може да гласуваме тази резолюция, каза Креймър.

Менендес е възразил, като е посочил, че Ердоган наскоро е бил във Вашингтон и нищо не се е променило. Сенаторът е обещал да повдига въпроса, свързан с резолюцията за арменския геноцид, веднъж седмично. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
14:48
Нидерландия разреши продажбата на марихуана по време на карантината
14:12
Мистерия: Италианско градче без нито един поразен от коронавирус
14:03
Безработицата в Австрия достигна най-високото си ниво от 1946 г.
14:00
Италия удължава блокадата до 13 април
13:58
Русия отчете 7 починали от коронавируса за 24 часа
13:40
Българка обвинена в домашно насилие над американска поп звезда
13:26
8 държави искат ЕС да спре реформите по пакета „Мобилност“
13:02
Япония на ръба да обяви извънредно положение
12:41
149 починали и близо 5500 заразени с коронавирус в Германия за 24 часа
12:08
Турският актьор Къванч Татлъту е в болница със съмнения за коронавирус
11:20
Коронавирусът поставя под въпрос сезона на Еверест
11:18
Вселенска патриаршия удължи ограничителните мерки поради коронавируса
10:53
Китай се насочи към „мълчаливите” преносители на коронавирус
10:51
САЩ с план за Венецуела: Оттегляне на Мадуро и Гуайдо и отмяна на санкциите
10:19
Русия: Македония в НАТО e пречка дори и за борбата с COVID-19
10:10
Пелоси: Докато Тръмп бездейства, хората умират
09:50
ООН: Коронавирусът е най-голямото изпитание за света след ВСС
09:37
Жители на италианска провинция с имунитет към коронавируса
09:35
Заради коронавируса: За първи път Google се отказва от шегите за 1 април
09:18
Москва: Членството на РС Македония в НАТО вреди на сигурността и на борбата срещу коронавируса
09:08
Белият дом: COVID-19 ще убие до 240 000 американци
09:06
Русия дава маски и медицинско обрудване на САЩ
09:04
Мислят за промяна на изборните правила в Полша
08:58
Пенс: САЩ тествали над 1,1 милиона за COVID-19
08:55
Строгите мерки срещу COVID-19 в Индия водят до човешки трагедии

Най-четени от Свят

Избор на редактора