Проф. Тодор Кантарджиев: Има 500 случая със салмонелна инфекция през 2019 г.
България 06.12.2019 09:43
Тази година има 500 регистрирани случая със салмонелна инфекция, няма рязко завишаване. Това съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести в ефира на Нова телевизия.
Според него причината за по-малкия брой заболели е както заради термичната обработка на месото, така и заради консервантите в храните, рязко са свили случаите на салмонелозата. Коментарът му бе по повод информацията, че на българския пазар има поне 100 кг пилешко със салмонела.
Салмонелозата е токсикоинфекция или хранително отравяне. Салмонелата става опасна, когато се множи, а се множи когато храната се съхранява не в хладилник, а на топло, добави експертът.
Бебе или малко дете могат да умрат от салмонела, опасна е и за бременни жени.
Той обясни, че пилешкото дори и да има малко количество, ако е добре сготвено, няма опасност за консумиращия.
"Фирмите ако направят термичнообработен колбас, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете - добре. В супа никога не може да остане, ако е вряла", добави Катранджиев, обясни, че пушеното месо крие риск.
"Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Трябва да не допускаме до храната на българина такива неща", каза той.
Все пак Кантарджиев обясни, че притеснително е, че в Германия е имало две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури. За това експертът предупреди, че при консумация на продукти като език, мозък и т.н. трябва много добра термична обработка.
Според него причината за по-малкия брой заболели е както заради термичната обработка на месото, така и заради консервантите в храните, рязко са свили случаите на салмонелозата. Коментарът му бе по повод информацията, че на българския пазар има поне 100 кг пилешко със салмонела.
Салмонелозата е токсикоинфекция или хранително отравяне. Салмонелата става опасна, когато се множи, а се множи когато храната се съхранява не в хладилник, а на топло, добави експертът.
Бебе или малко дете могат да умрат от салмонела, опасна е и за бременни жени.
Той обясни, че пилешкото дори и да има малко количество, ако е добре сготвено, няма опасност за консумиращия.
"Фирмите ако направят термичнообработен колбас, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете - добре. В супа никога не може да остане, ако е вряла", добави Катранджиев, обясни, че пушеното месо крие риск.
"Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Трябва да не допускаме до храната на българина такива неща", каза той.
Все пак Кантарджиев обясни, че притеснително е, че в Германия е имало две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури. За това експертът предупреди, че при консумация на продукти като език, мозък и т.н. трябва много добра термична обработка.
CHF | 1 | 2.00105 |
GBP | 1 | 2.27568 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62834 |
USD | 1 | 1.83027 |
Последни новини
- 17:57 „Европа може да умре“: Макрон със знакова реч и призив за укрепване на отбраната
- 17:46 ЕК: Украйна, Бразилия и Великобритания заемат водещите места във вноса на храни в ЕС
- 17:34 Лоренцо на Софка се отърва - прекратиха разследването за каналджийство
- 17:27 Плажовете вече ще бъдат достъпна среда за хората с увреждания, коментира доц. Медиха Хамза
- 17:25 Близо 1 млн. българи ще пътуват за Великден
- 17:15 Маникюр в оранжево - 5 идеи за дъждовните дни (СНИМКИ)
- 17:02 Затворнически шеф в Разград извеждал неправомерно задържани извън ареста
- 16:51 Заетостта в ЕС е надминала 75% през 2023 г.