Кантарджиев за салмонелата: Варете и печете добре
България 06.12.2019 09:01
Професор Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести, предупреди пред НоваТВ, че пилешкото месо трябва да се вари и пече добре заради салмонела.
Ако е добре сготвено, няма опасност за консумация. Опасна е за деца и бебета, които могат да умрат, проблем е и за бременни. Пушеното месо крие риск.
Тази година има 500 регистрирани случая с инфекция от салмонела, но няма рязко завишаване. Причината за по-малкия брой заболели термичната обработка на месото и консерванти в храните.
По думите му, "фирмите ако правят термично обработен колбас, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете - добре. В супа никога не може да остане, ако е вряла".
"Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Не трябва да допускаме до храната на българина такива неща", обясни Кантарджиев.
Той коментира, че в Германия има две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури, което е притеснително. При консумация на продукти като език, мозък, трябва много добра термична обработка. Той добави и че 134 градуса са нужни срещу заразата от "луда крава", като опасно е и месото от коза, особено мозъкът.
Д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" коментира пред БНТ, че според него по-голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано.
"Малко предистория, става въпрос за нотификацията от 2 декември, за последния месец има 7 нотификации, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида колко е пристигнало. При всички положения БАБХ закъсня драстично с предупрежденията", обяснява той.
То допълва, че миналата седмица само в София има 8 доказани случая на болни от салмонелоза, доста над обичайния брой, особено за този сезон. "Това е 19-ият случай на предупреждение за салмонела, пристигнала с храни от ЕС само за тази година."
По думите му, основният проблем е, че системата за предупреждение не работи, БАБХ трябва да изпълнява мониторинг с лабораторни тестове.
Салмонелата е класически микробиологичен замърсител по храните, като в случая става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и предизвиква хранителни разстройства, коментира д-р Сергей Иванов.
Ако е добре сготвено, няма опасност за консумация. Опасна е за деца и бебета, които могат да умрат, проблем е и за бременни. Пушеното месо крие риск.
Тази година има 500 регистрирани случая с инфекция от салмонела, но няма рязко завишаване. Причината за по-малкия брой заболели термичната обработка на месото и консерванти в храните.
По думите му, "фирмите ако правят термично обработен колбас, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете - добре. В супа никога не може да остане, ако е вряла".
"Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Не трябва да допускаме до храната на българина такива неща", обясни Кантарджиев.
Той коментира, че в Германия има две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури, което е притеснително. При консумация на продукти като език, мозък, трябва много добра термична обработка. Той добави и че 134 градуса са нужни срещу заразата от "луда крава", като опасно е и месото от коза, особено мозъкът.
Д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" коментира пред БНТ, че според него по-голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано.
"Малко предистория, става въпрос за нотификацията от 2 декември, за последния месец има 7 нотификации, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида колко е пристигнало. При всички положения БАБХ закъсня драстично с предупрежденията", обяснява той.
То допълва, че миналата седмица само в София има 8 доказани случая на болни от салмонелоза, доста над обичайния брой, особено за този сезон. "Това е 19-ият случай на предупреждение за салмонела, пристигнала с храни от ЕС само за тази година."
По думите му, основният проблем е, че системата за предупреждение не работи, БАБХ трябва да изпълнява мониторинг с лабораторни тестове.
Салмонелата е класически микробиологичен замърсител по храните, като в случая става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и предизвиква хранителни разстройства, коментира д-р Сергей Иванов.
CHF | 1 | 2.00003 |
GBP | 1 | 2.2837 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.61962 |
USD | 1 | 1.82549 |
Последни новини
- 21:22 Хороскоп за събота, 27 април 2024 г.
- 19:42 Адвокатът на Григорова: Липсват нови 17 флашки, ЦИК казват, че вече са модифицирани за вота
- 19:34 Валентина Войкова поема оперативното ръководство на Евронюз България
- 19:27 Ема Стоун призова феновете си да се обръщат към нея вече с цялото й име
- 19:22 Цеков за новата арт инсталация на Терзиев: Надпис, тип „селски хоремаг“ за 100 000 лева
- 19:13 FT: Пристигането на руски войски в Нигер е смъртоносен удар за американските сили
- 19:05 Антъни Блинкън: Без китайска подкрепа войната в Украйна би била трудна за Русия
- 19:02 Разменен за Медведчук боец от "Азов": Руснаците ще спечелят, когато завземат Киев и стигнат до Лвов