Още снимки:
test

Кантарджиев за салмонелата: Варете и печете добре

06.12.2019 09.01

Професор Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести, предупреди пред НоваТВ, че пилешкото месо трябва да се вари и пече добре заради салмонела.

Ако е добре сготвено, няма опасност за консумация. Опасна е за деца и бебета, които могат да умрат, проблем е и за бременни. Пушеното месо крие риск.

Тази година има 500 регистрирани случая с инфекция от салмонела, но няма рязко завишаване. Причината за по-малкия брой заболели термичната обработка на месото и консерванти в храните.

По думите му, "фирмите ако правят термично обработен колбас, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете - добре. В супа никога не може да остане, ако е вряла".

"Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Не трябва да допускаме до храната на българина такива неща", обясни Кантарджиев.

Той коментира, че в Германия има две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури, което е притеснително. При консумация на продукти като език, мозък, трябва много добра термична обработка. Той добави и че 134 градуса са нужни срещу заразата от "луда крава", като опасно е и месото от коза, особено мозъкът.

Д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" коментира пред БНТ, че според него по-голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано.

"Малко предистория, става въпрос за нотификацията от 2 декември, за последния месец има 7 нотификации, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида колко е пристигнало. При всички положения БАБХ закъсня драстично с предупрежденията", обяснява той.

То допълва, че миналата седмица само в София има 8 доказани случая на болни от салмонелоза, доста над обичайния брой, особено за този сезон. "Това е 19-ият случай на предупреждение за салмонела, пристигнала с храни от ЕС само за тази година."

По думите му, основният проблем е, че системата за предупреждение не работи, БАБХ трябва да изпълнява мониторинг с лабораторни тестове.

Салмонелата е класически микробиологичен замърсител по храните, като в случая става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и предизвиква хранителни разстройства, коментира д-р Сергей Иванов.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
17:34
Изграждат компостираща система за биоразградими отпадъци край Ямбол
16:52
В ЕС българите най-неинформирани за киберпрестъпленията
16:11
Обявиха грипна епидемия и в Стара Загора
15:12
Трима души у нас под наблюдение заради коронавируса
14:14
Специалните сили вече са отделно звено на Българската армия
13:57
Протестът пред Народното събрание се мести пред Министерски съвет
13:24
1000 човека протестират срещу политиките на правителството
13:17
Има ли конфликт на интереси при бивш кмет, общински съветник и шеф на РЗИ?
12:59
Болните първо да звънят нощем на джипито и да ходят там, където ги прати
12:15
Преустановени са учебните процеси в 21 области
11:20
Васил Божков пред БГНЕС: Не знам какво се случва, никой не ме издирва
10:52
Силният вятър изпочупи клони в София
10:21
Майка обвинява учителка срещу посегателство над дето й
09:23
Валерия Велева: Генерал Стойков трябва да си подаде оставката
08:04
Затопля се
28 януари 2020 г.
19:53
Емил, застрелял се в ДАНС, е вторият самоубил се похитител на самолет
19:43
Протестът на хотелиери и ресторантьори се отлага
18:56
Българин се върна болен от Пекин. ВМА: Не е кунгфлу
18:20
Армията унищожи невзривен боеприпас в село Горно Изворово
18:16
Грипна епидемия е обявена в Сливен, Видин и Силистра
16:58
Валежите вдигнали притока към "Студена", вода ще има до април
16:51
40 млн.лв. за археология по пътните строежи
16:43
Екоинспекцията проверява сигнал за оцветяване в зелено на река Цибрица
16:40
Заседнал кораб край Белене блокира корабоплаването по Дунав
15:56
Много оръжия и боеприпаси открити в дома на мъжа, самоубил се в ДАНС

Най-четени от Общество

Избор на редактора