Още снимки:
test

Деница Сачева: Асистентски услуги ще има и след Нова година

05.12.2019 19.13

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева увери, че отлагането на влизането в сила на Закона за социалните услуги няма да се отрази на асистентските услуги за хората с увреждания и за възрастните. В момента се обсъждат технически детайли по предоставянето на услугите, но е важно, че хората, които ползват услугите няма да останат без тях след Нова година, каза пред журналисти Сачева, предава БТА.

По-рано днес министърът обяви във Фейсбук, че подкрепя предложението за отлагане на влизането в сила на Закона за социалните услуги, което ще даде време за влизане в режим на разговори относно същността на този закон. Решенията в социалната политика трябва да сближават хората, а не да ги разделят, заяви тя.

ПГ "Обединени патриоти" внесоха в Народното събрание вчера предложение за отлагане на Закона за социалните услуги с шест месеца - да влезе в сила от 1 юли вместо от 1 януари.

Отлагането на началото на действие на Закона за социалните услуги с половин година е разумно предложение, защото това дава възможност да се влезе от режим на протести в режим на разговори ,дава възможност да се видят всички гледни точки, коментира Деница Сачева преди да участва в церемонията "Работодател на годината", организирана от Агенцията по заетостта. Тя допълни, че в момента има много враждуващи страни, които очевидно не се познават достатъчно добре. На обществото не е ясно какво е постигнато досега по отношение на социалните услуги, както от страна на общините, така и от страна на гражданския сектор.

По думите на Сачева след като съществуват легитимни опасения на толкова много български граждани и при положение, че почти една година има протести и нагнетяване на напрежение, от Министерството нямат право да не обърнат внимание на това.

Още другата седмица почват разговори с парламентарно представените партии, ще бъдат организирани срещи, за да се изчистят различни текстове на закона. След това ще има среща и с представители на протестиращите граждански организации.

Известно е какво притеснява хората, различни групи даваха различни тълкувания на текстовете, каза Сачева и допълни, че според нея става въпрос за грешни интерпретации , но където има нужда от допълнително изчистване на текстовете, ще бъдат приети всички разумни предложения. Това, което притеснява гражданите от гледна точка на репресии от държавна администрация, ще бъде разгледано и всички разумни предложения ще бъдат взети под внимание, допълни министърът на труда и социалната политика.

Според Сачева темата за социални услуги трябва да се разглеждана комплексно -всичко постигнато за хората с увреждания трябва да бъде запазено и надграждано, постигнатото от общините и от неправителствени организации също трябва да бъде запазено, каза Сачева.

Целта е да се намери балансираното решение, което да отговаря на съвременните изисквания как да се грижим за хората в нужда, обобщи социалният министър.

Тринадесет компании от цялата страна ще бъдат наградени от Агенцията по заетостта по време на шестнадесетата годишна церемония "Работодател на годината".

В награждаването участва заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, заместник-министрите на труда и социалната политика.

Тази година наградените са разделени отново в две категории -традиционната категория "Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар" и новата категория "Успели заедно", която ще отличи конкретни примери от съвместната дейност на представителите на бизнеса, търсещите работа и бюрата по труда в страната. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
09:40
Фандъкова: София има вода за години напред
09:15
Общинарите решават дали Перник да ползва софийската водопроводна мрежа
27 януари 2020 г.
19:30
Борисов не иска трагедии като Холокоста да се случат отново
16:10
Борисов в Полша: Дълбоко скърбим за милионите невинни жертви на Холокоста
16:00
Кой е Костадин „Копейкин“, който опита да щурмува МРРБ?
14:38
Кандидат-кмет на БСП във Варна щурмува министерство заради Перник
14:23
Мария Габриел се срещна с организации, отговорни за развитието на иновации
14:05
Путинистите от "Възраждане"опитаха да щурмуват Регионалното министерство
10:47
Паси зове: Борисов да звънне на президента на Китай за съвет как да управлява
10:28
Производството продължава и след изгонването на руските дипломати
10:25
Кристалина Георгиева: България стои „много добре“ по пътя към еврозоната
09:14
До 10 години: Нови училища и едносменен режим в София
26 януари 2020 г.
13:12
Кристалина Георгиева: Лагард очаква на заседанията на еврозоната да се говори и на български
10:57
Караянчева изпрати съболезнования до председателя на турския парламент
10:45
Теменужка Петкова на посещение в САЩ, ще обсъжда енергийната сигурност
10:07
Проф. Герджиков отсече: Държавата не може да одържави хазарта
25 януари 2020 г.
17:53
Кристалина Георгиева: Най-важно за България е да инвестира в хората
16:35
С учители, ментори, изследователи и индустрия, Габриел гради Стратегия на знанието
16:12
Москва: Експулсирането на дипломатите ни от София е неприятелска стъпка
13:37
Силна евроатлантическа подкрепа за България в шпионския скандал
11:38
Евродепутатите от ДПС – на срещи в София с председателя на „Обнови Европа“
10:34
Сидеров обвинява Симеонов, че иска да назначи състудент в лотарията
09:27
САЩ приветства България за защита на суверенитета й
24 януари 2020 г.
19:30
Константин Косачев: Русия трябва да отговори на България
18:15
Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Кипър

Най-четени от Политика

Избор на редактора