Още снимки:
test

Александровска болница отрича да бави ремонти и подписването на нов КТД

05.12.2019 18.03

Програмата за необходимите ремонтни дейности на част от клиниките на Александровска болница е депозирана в Министерство на здравеопазването на 9 септември след посещението на заместник-министър Жени Начева. След проведените срещи с ръководството на Министерството на 17 септември е получен отговор за отпуснати средства в размер на 300 000 лв. за пребазиране на Клиниката по алергология в сградата на Клиниката по кожни и венерически болести. Проведена е процедура за избор на изпълнител, подписан е договор за избор на изпълнител. В момента тече ремонт на помещенията, отредени за Клиниката по алергология. Това се посочва в официална позиция на УМБАЛ "Александровска" болница по повод твърдения на НС "Защита" за забавено финансиране от здравното министерство за ремонта на част от болницата.

От лечебното заведение поясняват, че са осигурени и 1 020 000 лв. за ремонт на Клиниката по хематология и в момента се подготвя документацията за обявяване на процедурата за избор на изпълнител по Закона за обществени поръчки.

От болницата очакват да получат информация за средствата за ремонт на клиниките по Ендокринология и по Пропедевтиката на вътрешните болести.

Твърденията за "забавяне", "лъжи" и "неизпълнени обещания" са безпочвени и не отговарят на истината, категорично се посочва в позицията.

От ръководството на болницата подчертават, че на практика средствата за първите ремонти вече са осигурени, а дейностите са в процес на изпълнение.

В позицията си от болницата отговарят и на твърденията за "разтакаване и неподписване на Колективния трудов договор". Те подчертават, че преговорите са започнали още в началото на годината и в тях вземат участие представителите на двата синдиката, подписали Колективния трудов договор в сектор "Здравеопазване" на национално ниво - КНСБ и КТ "Подкрепа".

От болницата уточняват, че представителите на НС "Защита" в Александровска болница също са били поканени за водене на преговорите на местно ниво, въпреки че не са страна по Националния КТД,.

В рамките на преговорите страните са постигнали договорености, както за социалните придобивки на служителите, така и за увеличение на работните заплати на всички служители на лечебното заведение, подчертават от УМБАЛ "Александровска" и допълват, че след приключването на преговорите проектът на нов Колективен трудов договор е представен на заседание на Съвета на директорите и е решено той да бъде изпратен за съгласуване на Министерство на здравепазването.

Това е било направено на 6 ноември, при което е бил получен отговор от здравното министерство, в който се препоръчва прецизиране на част от текстовете, касаещи социалните придобивки, разписани в проекта, а също преди финализиране на КТД да се уточнят прогнозните финансови параметри на болницата за 2020 г., както и действията, които ще бъдат предприети за стабилизиране на финансовото му състояние.

В изпълнение на тези препоръки в момента се правят предварителни разчети на база прогнозни обеми на приходи от НЗОК, без обаче да са ясни параметрите за повишените стойности на клиничните пътеки и процедури, които ще залегнат в новия Национален рамков договор, обясняват от болницата. Те посочват, че се обмислят и други мерки за стабилизиране на финансовото състояние на лечебното заведение и изпълнение на заложеното в проекта на КДТ повишаване на работните заплати, като подписването на КТД е предвидено за 13 декември.

От болницата изтъкват, че през последните шест години всички социални придобивки, както и размерът на трудовите възнаграждения винаги са били договоряни с представителите на синдикатите в УМБАЛ "Александровска" ЕАД - КТ Подкрепа и КНСБ.

В позията им се посочва, че проектът на КТД за 2019-2021 предвижда запазване на постигнатото в сферата на социалните придобивки, както и увеличение на заплатите. Те обаче уточняват, че тези ангажименти няма да могат да се осъществят, ако не се гарантират стабилни и достатъчни. По тази причина УМБАЛ "Александровска" ще изпълни препоръките на Министерство на здравеопазването за уточняване на прогнозните приходи от страна на НЗОК.

От болницата изразяват готовност да продължат да поддържат отличен диалог и постоянна комуникация както с представителите на синдикатите на територията на болницата, така и с всички служители на лечебното заведение.
/news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
17:34
Изграждат компостираща система за биоразградими отпадъци край Ямбол
16:52
В ЕС българите най-неинформирани за киберпрестъпленията
16:11
Обявиха грипна епидемия и в Стара Загора
15:12
Трима души у нас под наблюдение заради коронавируса
14:14
Специалните сили вече са отделно звено на Българската армия
13:57
Протестът пред Народното събрание се мести пред Министерски съвет
13:24
1000 човека протестират срещу политиките на правителството
13:17
Има ли конфликт на интереси при бивш кмет, общински съветник и шеф на РЗИ?
12:59
Болните първо да звънят нощем на джипито и да ходят там, където ги прати
12:15
Преустановени са учебните процеси в 21 области
11:20
Васил Божков пред БГНЕС: Не знам какво се случва, никой не ме издирва
10:52
Силният вятър изпочупи клони в София
10:21
Майка обвинява учителка срещу посегателство над дето й
09:23
Валерия Велева: Генерал Стойков трябва да си подаде оставката
08:04
Затопля се
28 януари 2020 г.
19:53
Емил, застрелял се в ДАНС, е вторият самоубил се похитител на самолет
19:43
Протестът на хотелиери и ресторантьори се отлага
18:56
Българин се върна болен от Пекин. ВМА: Не е кунгфлу
18:20
Армията унищожи невзривен боеприпас в село Горно Изворово
18:16
Грипна епидемия е обявена в Сливен, Видин и Силистра
16:58
Валежите вдигнали притока към "Студена", вода ще има до април
16:51
40 млн.лв. за археология по пътните строежи
16:43
Екоинспекцията проверява сигнал за оцветяване в зелено на река Цибрица
16:40
Заседнал кораб край Белене блокира корабоплаването по Дунав
15:56
Много оръжия и боеприпаси открити в дома на мъжа, самоубил се в ДАНС

Най-четени от Общество

Избор на редактора