Още снимки:
test

Калигула, Кнут и Тръмп

30.11.2019 11.09

В 41 г. след Христа римските сенатори и техните сътрудници убили император Калигула след катастрофално четиригодишно управление, белязано от неговия егоцентризъм, грандиозни строителни проекти и неразбираема външна политика.

„Калигула“ е прозвището на Гай Юлий Цезар Август Германик и означава „Ботушче“. Проблемът бил, че това разглезено дете станало твърде голямо за обувките си. Съвсем встрани от ексцесите на сексуалните си мераци, той се обяви за бог и назначи коня си за консул – най-висшия административен пост в империята. Звучи ли ви познато?
По време на царуването на Калигула беше наблюдавано, че детинският му егоизъм, самовъзвеличаването и арогантността са съпроводени от нарастваща параноя, яростни и обидни изблици и подчертана социопатия. Изглежда не е имал зет, който отговаря за мирните преговори в Близкия Изток, но той нареди да бъде издигната статуя на самия него в храма в Йерусалим. Нито пък има данни за Калигула, които някога да споменават неговата „велика и несравнима мъдрост“ или да описва себе си като „много стабилен гений“, но схващате идеята.
Общественото мнение вероятно не би одобрило американските сенатори да убият президент. След JFK и неуспешния опит срещу Роналд Рейгън, те трябва да направят импийчмънт, който никога не е толкова удовлетворителен, особено когато се провалят. Нежеланието на демократите да свалят Тръмп се дължи на вероятността, както в случая с Бил Клинтън, че вероятно опитът ще се провали и дори ще увеличи шансовете му за преизбиране. Ако се надяват на ситуация като тази с Никсън, при която президентът подаде оставка преди импийчмънта, те грешат: Доналд Тръмп никога не би приел такъв вид признаване на вина.
Винаги е имало теории – още от неговото време – че Калигула е клинично душевноболен. Тези теории са силно оспорвани както от историци, така и от психиатри. „Ботушчето“ не беше по-безумен от Доналд Тръмп.
Във филма от 1979 г. “Калигула”, сквернословието и пълното своеволие на Малкълм Макдауъл го направиха почти мил. Ако беше казал, че баща му е роден в Германия (където всъщност се радва на забележителен успех като генерал), римляните вероятно биха му повярвали.
Най-доброто решение за Тръмп вероятно е да го настанят в дом за умствено неуравновесени деца. Там той ще срещне еднаквите на себе си и ще открие, може би, за първи път в живота си, че темпераментите в детската стая – като хвърляне на играчките ви извън детската кошарка, жестоки промени в настроението или уволнение на мислителите ви, че не правят точно както искате – не са повече жизнеспособни стратегии. За първи път в живота си той ще срещне бавачка, която твърдо казва: „Не, Доналд. Не можеш и не можеш. “
Трагедията е, че ако беше останал в частния сектор, домакин на глупави чат шоута (еквивалент на римските „хляб и зрелища“), работа с губещи казина и авиокомпании и създаване на фалшив университет, той щеше да остане смехотворен, на който бихме могли да се радваме и може би дори реагираме положително към него. Всички обичаме провал. Вместо това гражданите на САЩ се свързваха с неговите „фалшиви обещания“ да направи Римската империя – извинявайте, Америка – „отново велика“.
Забележителният факт за Римската империя е, че тя продължава да функционира ефективно въпреки Калигула или неговия племенник Нерон. Предвид външната политика на Тръмп (или липсата на такава) е забележително, че неговият дипломатически корпус (в по-голямата си част) продължава да представлява Америка в чужбина, докато у дома колелата на правителството и съдебната система продължават да се въртят. Тук, в Гърция, трябва да се надяваме, че промяната на политиката в Близкия изток може да бъде стабилизирана от това, което Янис Варуфакис би нарекъл присъствие на зрели и интелигентни хора – което не включва Джаред Къшнър, който играе Нерон при Тръмповия Калигула.
За римляните императивът във външната политика бил не просто да поддържа щастливите местни жители, а да постави стени срещу варварите: готите, хуните, персите, които в крайна сметка биха погълнали дори самия Рим. Така че идеята на Тръмп да изгради 3000-километрова стена, за да се предпази мексиканците, е само повторение на това, което римляните и китайците направиха преди хилядолетия.
В Ирландия обаче изграждането на стените на Тръмп беше от различен вид. Семейство Тръмп притежава голф игрище на западния бряг на Ирландия. Подобно на много предприятия на Тръмп, голф игрището регистрира загуба. За да защити три от дупките на игрището, които са на бреговата ивица, компанията предлага да се изгради стена с височина 4 метра и дължина 3,5 км на цена от 10 милиона евро. Целта? Не за да възпира мексиканците или ирландците, а морето да прави това, което прави естествено.
Тръмп може би не е чувал за Кнут, крал на Дания, Англия и Норвегия от 11-ти век, който се опита да направи точно това с кралска заповед и се превърна в такова посмешище, че го нарекоха „Глупавия Кнут“.Нито пък той сложи в сметките си сила, по-мощна от мексиканското правителство: местната власт, Съветът на окръг Клеър, който отхвърли плана му по екологични съображения след широко разпространени местни и международни протести.
„Отидох за одобрение да направя това огромно, красиво разширение, сега не бих могъл да се интересувам по-малко от това. Те използваха екологични трикове, за да спрат изграждането на проекта. Не мисля, че това е добре за държава като Ирландия.” Така че сприхавостта, за която научихме като запазена марка на президентството на Тръмп, е очевидна дори и при подобни дребни въпроси. Калигула отряза главите на онези, за които подозираше, че му се противопоставят. Тръмп не може дори това да направи. /БГНЕС
————–
Ричард Пайн беше избран за „Критик на годината“ при наградите за ирландска журналистика за 2018 г. Той живее и работи в Корфу. Коментарът му е във в. „Катимерини“.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
09:19
Хакери защитават интересите на Турция, атакувайки чужди сайтове
27 януари 2020 г.
16:03
Европа е призрак след черната смърт
11:50
Константин Хаджиев: Електронните четци не убиват книгата
26 януари 2020 г.
19:52
Най-добрите градове в света за живот с деца
19:32
Всеки четвърти загинал на пътя миналата година е пешеходец
12:04
Десетте най-вероятни риска пред световната икономика през 2020 г.
25 януари 2020 г.
13:12
Държава на нормалността, а не 600 евро и бавачка ще върнат българите у дома
11:17
Французин 3 дни бе най-богат в света, китайският вирус го детронира
10:42
Аушвиц — отвъд възпоминанието
24 януари 2020 г.
16:45
Защо съкращаването на войските на САЩ в Африка буди тревога?
16:33
Планът “Урсула”може да закове у нас 750 лева минимална заплата
15:58
АФП: Отоплителни неволи подклаждат Балканския смог
12:39
52% от младежите у нас са попадали на съдържание с агресия в интернет
23 януари 2020 г.
11:28
България е на 106 място в света по корупция и на последно в ЕС
22 януари 2020 г.
19:51
Мъжете са два пъти по-емоционални на работното място
13:19
Анализ: Демокрацията е в отстъпление в световен мащаб
12:04
Импийчмънтът на Тръмп: Сенатът прие правила след бурни дебати посред нощ
10:40
Кирил Апостолов: Маските за лице – вече задължителен атрибут за софиянци?
21 януари 2020 г.
11:53
Кипър - "слабото звено" на прицела на Турция
10:56
Как екологичният фундаментализъм стана на пепел в Австралия
10:40
Въведение в кръговата икономика за премиери
09:27
„Билд“: Финансира ли Русия антиевропейската кампания в Албания?
20 януари 2020 г.
19:56
Китай - приятел или враг на Източна Европа?
15:13
АП: Ходовете на Путин не оставят голям избор на опозицията
09:48
Милиардерите са по-богати от 60% от световното население

Най-четени от Анализ

Избор на редактора