Още снимки:
test

Само европейски граждани могат да купуват земята ни от 2020 г.

22.11.2019 09.18

През 2020 г. европейски граждани ще могат да купуват българска земя. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред bTV.

Повод за думите й е отпадането на мораториума за продажба на земя на чужденци. Това ще стане от януари 2020 г с промени в Закона за земеделските земи, публикувани в началото на ноември за обществено обсъждане.

"Забраната за продажба на земеделски земи бе наложена, когато ГЕРБ беше в опозиция, ние я подкрепихме", каза Танева.

По думите й до края на 2019 г. трябва да бъде внесен акт, който да подобри правилата и регулацията на поземлените имоти.

Танева призна, че и до сега чужденци са купували земя, заобикаляйки правилата като се представят за местно юридическо лице. Няма проблем капиталът да бъде държан от европейски граждани. Забраната остава така, както е режимът на общото ни право, обясни земеделският министър.

Относно заменките на гори, Танева каза, че 103 сделки са сключени за заменки на по-ниска цена. Тези заменки бяха възможни и преди 2007 г., тогава за нас не важаха регламентите за ЕС, каза Танева.

До 28 февруари 2009 г. тогава действащото законодателство е позволявало да стават заменки. В българското законодателство съществуват всички механизми, които да направят така че държавата да си събере тези над 80 млн. лева. (от заменките - б.р.), това са сигурно най-богатите хора в страната, каза Танева.

Ще има процедури, но в българското законодателство съществуват достатъчно гаранции, ако има и след моя мандат може да се направи обжалване. Горите са съхранени, уточни тя.

По думите й повечето заменки са на фирми. Има възможности за разваляне на сделки, всякакви възможности в българското право, за да защитиш интереса си, допълни Танева.

За множеството нарушения при къщите за гости, строени с евросредства, Танева обясни, че и в стария програмен период 2007-2013 г. в периода на мониторинг започва да тече изплащането на субсидията.

"Извършвани са проверки два пъти повече от задължението ни по ЕС. По анализ на риска са проверките. Задължението ни е 1%, ние сме проверявали 5%. Ние направихме проверка на 100% - 288 къщи в мониторинг. В 286 са приключени процедурите. 43,1 млн. лева е пълната санкция за 158 къщи за гости -това е пълната субсидия", каза Танева. Тези санкции са за къщи, които работят, но не са изпълнили завишените бизнес планове.

Сред нарушенията са неизпълнение на бизнесплановете, с които са кандидатствали за приходи - да осигурят работни места, приходи от кухня, нощувки, дейности. 15 къщи, построени с евросредства, не работеха, каза тя. На (певеца) Милко Калайджиев бизнесплана също е в неизпълнение, каза Танева с усмивка.

За ситуацията в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), земеделският министър каза: "надявам се да бъде спокойно. Плащанията вървят в ритъм. От 16 октомври - първата дата за плащане на субсидии, всяка седмица има разплащане".

Близо 7 000 стопани ще получат 100% доплащане. За пръв път на 100% ще бъде платена помощта за овце и кози майки, уточни Танева.

Тя не отрече, че има проверки за хора, които никога не са гледали прасета, но са получили обезщетение. Министърът благодари на хората, които лятото заклаха прасетата си, за да избегнат зараза с африканска чума по свинете. "Нямаме огнища в домашните свине. Сега са в плана за депопулиране на дивата свиня - около 20 000 диви свине. Срядата е задължителен ден за лов на горските", каза Танева.

През декември максимално ще увеличат срока за лова. Този вирус (Африканската чума по свинете -б.р.), на която и територия в Европа да е влязъл, не е излязъл. Ще има нова кампания - мерки за биосигурност, правила за отглеждане, каза Танева. /БТВ

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
14:01
Борисов обсъди с Камарата на строителите изграждането на водопровод до Перник
13:13
Закриха координационния съвет по участието на България в Съвета на Европа
11:43
Борисов: Никой не очаква някой от "Ролс-Ройс" да те нападне
11:00
Борисов: Ако докладът на АДФИ е верен, ще имат проблем много хора
10:58
Радев: Европейската интеграция на Западните Балкани е от значение за цяла Европа
10:40
Танева е оптимист, страната ни ще се справи с чумата по свинете и последиците
09:32
Нежеланието за предсрочни избори няма да спре развитието на кризата
22 януари 2020 г.
19:31
Радев в Израел: Добре е да се проучи опитът във водния сектор на други държави
18:08
Съдът реши кметът на Благоевград да напусне поста си
17:18
Габриел: Бизнес, наука и образование заедно ще борят промените в климата
15:35
Младен Маринов не е избрал момента за акцията в Комисията по хазарта
15:06
Иван Гешев за първи път председателства прокурорската колегия на ВСС
14:30
Ангелкова с испанския крал: Той е изключителен приятел на туризма
13:50
Мария Габриел застана зад Тунберг: Не се полагат достатъчно усилия в борбата с климатичната криза
13:48
Симеонов пази трудолюбието, погубено от търкането на талони
11:24
НСО не може да е частна охранителна фирма, отсече Цветлин Йовчев
11:12
Нов депутат от Обединени патриоти се закле в НС
11:09
„Галъп“: Близо 70% от българите винят институциите за водната криза
21 януари 2020 г.
18:48
Борисов за речта на Тръмп: Нашето стратегическо партньорство е точно в тези сфери
17:51
Борисов получи специална монета от Държавния департамент на САЩ
16:40
Слави гневен: Регистрирам партия "Има такъв народ" с други цветове
16:25
Борисов разсмя Иванка Тръмп в Давос
15:40
Окончателно: И върховните съдии отказаха регистрация на партията на Слави
13:42
България може да връща 500 млн. евро за "Струма", ако строи в дефилето
13:21
Станишев критикува, че властта ни обрича да сме мръсна и бедна периферия на ЕС

Най-четени от Политика

Избор на редактора