Още снимки:
test

Съд отхвърли искането на Манолова за повторно преброяване на бюлетините, но назначи експертиза

21.11.2019 12.55

Състав на Софийския административен съд назначи да бъде изготвена съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза по делото за касиране на местните избори.

Делото бе заведено от Инициативния комитет на бившия обществен защитник и кандидат за кмет Мая Манолова.

Експертизата трябва да бъде изготвена от две вещи лица със следните три задачи:

Първата задача трябва да се изчисли математическият модел на резултатите на двамата кандидати от всички протоколи на СИК. Вещите лица трябва да отговорят дали резултатът съответства на посочения в протокола резултат и дали правилно е въведен.

Втората задача е какъв брой избиратели е включен в избирателните списъци в ЦИК за първи и втори тур на местните избори.

Третата задача на вещите лица е да представят какъв брой избирателни списъци за първи и втори тур от изборите за кмет по подадени декларации е отразен в протокола на ОИК. Съдът посочи, че трябва да стане ясно какъв е действителният брой избиратели с подадени декларации, съгласно с приложените по делото материали.

Административният съд отхвърли искането за повторно преброяване на бюлетините от изборите и гласовете в тях. По направеното искане за преброяване на недействителни и действителните гласове, магистратите ще се произнесат след представянето на горепосочената експертиза.

Магистратите настояха да се изискат протоколите за избор на нов заместник-председател и секретар на Секционните избирателни комисии.

Административният съд разпореди да се изискват всички записи от всички протоколи на електронен носител от ОИК между първи и втори тур. Магистратите разпоредиха да се изиска от ОИК списъкът на хората, участвали в приемането на протоколите.

Доказателствата по делото трябва да бъдат представени в тридневен срок, считано от днес. Ответната страна по делото трябва да представи редът за приемане, предаване на всички протоколи от изборите.

По време на днешното съдебно заседание ищецът по делото Мая Манолова настоя пред магистратите за допускане на гласни доказателства по делото, с които да се докажат тежките манипулации на изборния процес. Манолова даде пример с отварянето на пликовете от СИК. Извършвани са многобройни поправки, влияещи върху резултатите от изборите, по думите й.

Бившият обществен защитник поиска от съда да бъде задължена ответната страна да представи протоколите на Общинската избирателна комисия от зала "Арена Армеец".

Ответната страна - председателят на Общинската избирателна комисия, както и адвокатите на Йорданка Фандъкова и местната коалицията ГЕРБ/СДС настояха по делото за касиране на изборите да се запознаят с жалбата. Ответната страна не успя да разбере написаното в жалбата, но според тях се навеждат нови твърдения. Освен това със съдържанието й няма конкретни пороци за нарушения на изборния процес.

Не може да бъде доказано със свидетелски показания дали е била добра организацията на изборите. Държавното обвинение също счете искането за гласни доказателства по делото като неоснователно. Според ответната страна става въпрос за шиканиране на процеса.

Магистратите счетоха, че в жалбата на Манолова и Инициативния комитет подробно се излагат твърдения за нарушения на изборния процес. С жалбата са направени 18 на брой искания и съдът се е произнесъл с определение по делото като е изискал справки и елементи от административната преписка, която не е представена и не е готова.

Въпреки това магистратите заявиха, че по конкретно посочените писмени доказателство и искането на разпит на шестима свидетели, съдът е допуснал трима от тях.

Съдът счете, че следва да се придържа към всички срокове, но това не означава, че следва да се нарушават правата на страните по делото. Магистратите посочиха, че възражението на отвениците за молбата е неосвателна. Постъпили са по делото писмени доказателства, с които се иска копие на подадени декларации от отделните районни администрации, справка от Министерски съвет.

Съдът насрочи делото на 2 декември от 10 часа.

При преброени 100% от подадените гласове за кмет на София Йорданка Фандъкова печели 209 542 гласа или 49.98% от вота, а Мая Манолова - 189 176 гласа или 45.13%.

От щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова обявиха, че ще искат касиране на изборния резултат още в деня на вота. Няколко дни по-късно те заявиха, че са готови с жалбата. От БСП заявиха, че нямат законови основания да внасят иск за касиране на резултатите, тъй като Мая Манолова бе независим кандидат, подкрепен от БСП. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
14:01
Борисов обсъди с Камарата на строителите изграждането на водопровод до Перник
13:13
Закриха координационния съвет по участието на България в Съвета на Европа
11:43
Борисов: Никой не очаква някой от "Ролс-Ройс" да те нападне
11:00
Борисов: Ако докладът на АДФИ е верен, ще имат проблем много хора
10:58
Радев: Европейската интеграция на Западните Балкани е от значение за цяла Европа
10:40
Танева е оптимист, страната ни ще се справи с чумата по свинете и последиците
09:32
Нежеланието за предсрочни избори няма да спре развитието на кризата
22 януари 2020 г.
19:31
Радев в Израел: Добре е да се проучи опитът във водния сектор на други държави
18:08
Съдът реши кметът на Благоевград да напусне поста си
17:18
Габриел: Бизнес, наука и образование заедно ще борят промените в климата
15:35
Младен Маринов не е избрал момента за акцията в Комисията по хазарта
15:06
Иван Гешев за първи път председателства прокурорската колегия на ВСС
14:30
Ангелкова с испанския крал: Той е изключителен приятел на туризма
13:50
Мария Габриел застана зад Тунберг: Не се полагат достатъчно усилия в борбата с климатичната криза
13:48
Симеонов пази трудолюбието, погубено от търкането на талони
11:24
НСО не може да е частна охранителна фирма, отсече Цветлин Йовчев
11:12
Нов депутат от Обединени патриоти се закле в НС
11:09
„Галъп“: Близо 70% от българите винят институциите за водната криза
21 януари 2020 г.
18:48
Борисов за речта на Тръмп: Нашето стратегическо партньорство е точно в тези сфери
17:51
Борисов получи специална монета от Държавния департамент на САЩ
16:40
Слави гневен: Регистрирам партия "Има такъв народ" с други цветове
16:25
Борисов разсмя Иванка Тръмп в Давос
15:40
Окончателно: И върховните съдии отказаха регистрация на партията на Слави
13:42
България може да връща 500 млн. евро за "Струма", ако строи в дефилето
13:21
Станишев критикува, че властта ни обрича да сме мръсна и бедна периферия на ЕС

Най-четени от Политика

Избор на редактора