Още снимки:
test

Испания следи мобилните телефони на гражданите си, но отрича да шпионира

20.11.2019 14.35

Милиони испански потребители на мобилни телефони се проследяват, като част от преброяване на правителството, критици се страхуват, че това е стъпка, по-близо до шпиониране на населението, съобщава БиБиСи.

Статистическата агенция INE настоява, че осемдневният проект е анонимен и има за цел да добие по-добра представа къде отиват испанците през деня и нощта. Участват трите най-големи мобилни компании, според тях предавайки данните, не нарушават никакви закони.

Статистическата агенция иска да проследи движението на испанците през осем дни, първо до местата им на работа или учене от 18-21 ноември, а по-късно и в почивни дни и празници.

Втората част от експеримента ще бъде в неделя, 24 ноември, Коледа и два дни следващото лято.

Трите компании - Movistar, Vodafone и Orange - покриват 78,7% от потребителите на мобилни телефони в Испания и трябва да им бъдат платени общо 500 000 евро за участие в проучването.

Страната ще бъде разделена на 3200 клетки с повече от 5000 жители, а операторите ще определят колко телефона има във всяка клетка в различни часове на деня. Те ще анализират телефоните между полунощ и 06:00, за да установят къде живеят хората, а след това по-късно между 09:00 и 18:00 часа. "Ще знаем например колко мобилни телефона има в 17:00 на определена улица във всеки град от повече от 15 000 души, но не повече от това", обяснява INE.

След като бъдат анализирани всички данни, агенцията се надява да има по-ясна представа кога и къде пътуват испанците и след това да използва информацията за подобряване на транспортните и обществените услуги. INE иска да използва подробностите в следващото преброяване през 2021 г.

Мобилните оператори настояват, че няма начин потребителите да бъдат идентифицирани, тъй като не се прехвърлят лични данни.

Най-вече в социалните медии, испанците изразяват опасенията си за поверителност. Адвокат по технологии, Дейвид Маесту, коментира, че телефонните оператори не трябва да използват данни от клиенти за статистически цели.

Някои потребители предлагат, всички да си изключат телефоните или да преминат в самолет режим на устройствата по време на проучването. Други посочват, че много потребители на Orange и Vodafone могат да зададат своите предпочитания или да изпратят имейл на своя доставчик, за да предотвратят предаването на техните данни на трети страни.

Испанската потребителска организация OCU предупреди преди експеримента, че използването на местоположение на мобилен телефон са лични данни и че запазването на анонимност за телефонните номера е недостатъчно. Данните трябва да бъдат групирани в "обобщена форма", за да се гарантира, че изследването е законно.

Експертът по киберсигурност Хосе Росел е объркан, че хората са загрижени, че данните са там, но не се използват. Други са изненадани от недоволството, след като никой не се е оплакал при използване на различни приложения като Google Maps, Facebook и Amazon в ежедневието си.

"Тези дни всеки мобилен телефон има между 10 и 20 приложения проследяващи движение. Освен геолокация, има камери и микрофони. Хората не мислят какво означава това", обяснява Росел пред El Mundo.

Някои правителства изразяват опасения, че мобилните комуникации могат да бъдат използвани за шпиониране или саботаж на телекомите в бъдеще. САЩ и някои други страни посочват опасения за сигурността, за да блокират използването на оборудване, произведено от китайския производител на мобилни телефони Huawei в 5G мобилни мрежи от ново поколение. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
20:02
25 протестиращи са убити при нападение в Ирак
19:50
Ердоган: Турция няма да си иде от Сирия, ако сирийският народ не я помоли
19:43
Саудитският военен Мохамед аш Шамрани писал враждебни послания към САЩ
19:33
Полицията в Северна Македония разби престъпна група, 10 ареста
19:27
Русия арестува мъж, построил й фалшива граница с Финландия
19:18
Френски превозвачи блокираха големи пътни артерии
19:06
Северна Корея постави денуклеаризацията извън преговорите със САЩ
19:00
Меркел призова страните от ЕС за общи действия срещу климатичните промени
18:54
Бразилия разбива контрабанда на злато за над 55 милиона долара
18:48
Гръцкият остров Крит се разтресе три пъти днес
18:42
Полицията пусна сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки"в Нант и Париж
18:30
Седем станаха жертвите на газовата експлозия в блок в Словакия
18:12
Жена, жертва на групово изнасилване и запалена, почина в болница в Делхи
17:54
Тръмп се ядоса заради водата в тоалетните
17:48
Турция изпрати на ООН спорния меморандум с Либия за морските зони
17:42
Турският президент критикува решението на Гърция да изгони либийския посланик
17:00
22-ма бяха ранени при катастрофа на автобус на път за сръбски ски курорт
16:42
Украински олигарх бе арестуван в Германия
16:10
САЩ и Иран размениха затворници
16:04
Ливан иска помощ за внос на стоки от първа необходимост
15:58
Ердоган поканен на честванията на Деня на победата в Москва
15:52
Венецианската комисия: Скопие да преразгледа закона за употреба на езиците
15:32
Френските превозвачи блокираха 15 пътни артерии заради данък върху дизела
15:24
Израел може да бомбардира Иран, за да спре ядрената му оръжейна програма
14:42
Медведев: Русия мисли за европейците - не може да спре газа през Украйна

Най-четени от Свят

Избор на редактора