Още снимки:
test

Филантропи от САЩ помагат срещу мизерията, маларията и последиците от Чирпанското земетресение

16.11.2019 17.30

Американци помагат за възхода на България и след Освобождението. Сравнително малко известно е, че преподавателите от Робърт колеж събират лични средства за възстановяването на разрушенията, причинени от Априлското въстание и последвалата война. А вече в началото на ХХ век икономическа и финансова подкрепа на България оказват множество американски организации, пряко или косвено свързани с мисионерите и тяхната дейност у нас.

По данни на Джеймс Кларк, автора на книгата “Американците откриват българите 1834–1878 г.”, само до края на ХIХ век, или за периода, който авторът изследва, американците са разпределили в България около 8 млн. долара, като в тази цифра не влизат сумите, дарявани от емигранти, или парите, събирани за македонските бежанци.

Тази благотворителност е сравнително слабо позната не само заради по-късно наложени табута, а и заради пословичната им скромност. Така например при потушаването на Априлското въстание класното училище в Панагюрище е изгорено от турците, но след Освобождението е изградено наново със средства на американския мисионер д-р Албърт Лонг. Самият д-р Лонг по този повод ясно заявява: “Аз не желая да правя протестанти. С моята просветителска работа искам да заинтересувам гражданите от Божието слово и те да започнат да прилагат в живота си Христовите принципи на правда и истина.”

Успехите на малка България като “ученичка на Америка” в първите десетилетия след Освобождението са посрещнати с възторг от другата страна на океана. В една своя реч американският президент Теодор Рузвелт заявява: “Няма народ, който през последните 35 г. да е напреднал толкова много и тъй бързо както българския. Американците имат причина да се гордеят, че Робърт колеж е дал на немалко челни български граждани образование, та с това са играли една особена роля в издигането на българския народ... Издигането на самата Япония дори не е било повече бележито и неочаквано от издигането на България.”

Осъществявайки своя девиз “Добруване на човечеството в целия свят”, създадената през 1913 г. в САЩ от петролния магнат Джон Д. Рокфелер филантропска организация, включва България в своите програми в началото на 20-те г. на ХХ век.

С американски средства се въвеждат модерни методи в промишлеността и се повишава продуктивността на селското стопанство. Благодарение на това през 20-те години България отново е в икономически подем и търговията със САЩ започва да се увеличава. През 1922 г. българското финансово министерство сключва споразумение за отпечатване на голямо количество българска валута. Американски фирми изграждат пристанищни съоръжения във Варна, а през 1928 г. България е най-големият износител на розово масло и тютюн за САЩ.

И при всяка беда американците са първите, които ни се притичват на помощ. През 1928 г. предоставят хуманитарна помощ след голямото земетресение в Южна България, нанесло огромни щети главно в Чирпан, Садово и Пловдив. Финансират голяма кампания за ликвидиране на маларията. А фондацията на Рокфелер не само строи образователни институции у нас, но и дава пари за строежа на Националния здравен институт, известен днес като Национален център за заразни и паразитни болести на столичния булевард “Янко Сакъзов”. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
19:15
Блумбърг: Борбата с климатичните промени иска водачество, а не чудо
19:10
Ердоган: Турция е готова да изпрати войници в Либия, за да подкрепи Сарадж
19:02
Сараево, Белград и Скопие - сред най-замърсените градове в света
19:00
В Полша арестуваха украинец, приел исляма и подготвял атентат
18:58
Тръмп: Не зная кой доклад е чел шефът на ФБР, но не е този, който аз получих
18:46
Оцелели от вулкана с адски изгаряния, мятали се в морето
18:15
ЕС е разпределил 6 милиарда евро, обещани на Турция за бежанците
18:11
Младите британски гласоподаватели са решаващи за парламентарните избори
17:50
Демократите обвиниха Тръмп в злоупотреба с власт и спънки на разследване
17:46
ПРООН: Китай постигна забележителен напредък в човешкото развитие
17:43
ООН: Ние тровим елементите, които пазят живота на нашата планета
17:20
Ердоган: В Европа няма лидер политик
16:46
Покушение над бивш японски министър
16:20
Тръмп и Си Дзинпин претендират за титлата "Личност на годината"
16:00
Ледниците в Аляска отстъпват с рекордни темпове
15:33
Зам.-шеф на ЕК: Навсякъде в ЕС трябва да има върховенство на закона
15:03
Мари Фредериксон от Roxette почина на 61-годишна възраст
14:58
Русия и Турция не смятат за необходимо да разширяват зоната за сигурност в Сирия
14:55
Доживотен затвор за организатора на атентата в метрото в Санкт Петербург
14:53
Парамедичка открадна бебе, за да го даде на леля си
14:45
Вучич: Сърбия и Гърция винаги са били една до друга когато е било най-тежко
14:18
Подкрепящият Брекзит Уелс - барометър за британските избори
13:54
Ердоган се нахвърли срещу Нобеловата награда по литература за Хандке
13:47
Южна Корея обяви: Последният тест на Пхенян е бил на ракетен двигател
13:43
Френски синдикати призоваха за масови протести срещу пенсионната реформа на Макрон

Най-четени от Свят

Избор на редактора