Още снимки:
test

Ваксината срещу морбили става задължителна в Германия

16.11.2019 08.16

Истински скандал е, че все повече деца в Германия се разболяват от морбили, защото родителите им вярват на суеверия, вместо на медицината. Държавата сега реши да защити децата от родителите им, коментира Фабиан Шмид пред Дойче веле.

Истински скандално е, че тъкмо в Германия - тази високоразвита индустриална държава - през последните години периодично избухват регионални епидемии от морбили. А не би трябвало да е така, защото класическата ваксинация срещу морбили, паротит и рубеола функционира толкова добре, че опасността от морбили всъщност би трябвало да е ликвидирана напълно. А Германия би трябвало да е страна за пример в превенцията на болестта.

Според последните данни на Световната здравна организация (СЗО), делът на имунизираните срещу тази болест обаче спада: от 97% през 2013 година на 92% в момента. А според експертите, за всеобща защита на населението може да се говорим при поне 95 процента имунизирани.

Не от немарливост

Две са причините за намаляващия дял на имунизираните: имиграцията на хора от страни с по-ниски здравни стандарти, както и разбиранията на много от младите германски родители. Повече от 10% от най-малките деца в Германия не са били имунизирани по начина, препоръчан от постоянната Комисия по имунизациите, а именно - два пъти през първите две години след раждането им. Защото само двойната ваксинация осигурява защита срещу заболяването за цял живот. Всяко дванайсето дете от родените през 2016 година в Германия няма нито една имунизация!

И това обикновено не става от немарливост, а поради определени идеологически разбирания на родителите. Защото в една благоденстваща страна като Германия има и хора, които по твърде нерационален начин отричат достиженията на съвременната наука и по-специално на медицината. По екологични съображения редица хора демонизират ядрената енергия, бройлерите, генното инженерство в растениевъдството, топлинната обработка на прясното мляко и какво ли още не.

Други са принципно против всякакви имунизации и лекарства на химическа основа. Тъкмо сред по-образованите слоеве от населението тези разбирания са най-силно разпространени. За мнозина е дори модерно да са против модерните достижения на науката.

Звучи парадоксално, но е факт: тъкмо добре образованите и с висок социално-икономически статус майки са непропорционално високо представени сред противниците на ваксинациите. Техният стремеж към екологичното, естественото и първичното им пречи да видят това, че в развитите общества традиционната медицина с нейните технически достижения предпазва от болести, страдания, бедност и епидемии.

Крайно време беше държавата да въведе ред

Потърпевши от тази идеология са децата. Когато родителите им отхвърлят имунизациите и се увличат по хомеопатията или по всевъзможни суеверни фокуси, те на практика ги лишават от възможно най-добрата медицинска защита. Но правото на децата на физическа и здравна неприкосновеност във всички случаи е по-важно от правото на родителите да определят житейския си стил.

Затова законодателят в Германия взе най-правилното решение: имунизирането да стане задължително за всички деца, които ходят на ясли, градини и училища. Същото важи и за хората, живеещи в бежанските приюти. Тъкмо на подобни места, на които много хора живеят на твърде малка площ, болестта се разпространява особено бързо.

Родителите, които въпреки това отказват да имунизират децата си, ще плащат глоба от 2500 евро. Тази сума на пръв поглед изглежда неправомерно висока. Но тъй като в Германия ходенето на училище е задължително, а родителите нямат право да изключват децата от учебния процес, е ясно, че санкцията трябва да е достатъчно сериозна, в противен случай би останала без ефект. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
20:02
25 протестиращи са убити при нападение в Ирак
19:50
Ердоган: Турция няма да си иде от Сирия, ако сирийският народ не я помоли
19:43
Саудитският военен Мохамед аш Шамрани писал враждебни послания към САЩ
19:33
Полицията в Северна Македония разби престъпна група, 10 ареста
19:27
Русия арестува мъж, построил й фалшива граница с Финландия
19:18
Френски превозвачи блокираха големи пътни артерии
19:06
Северна Корея постави денуклеаризацията извън преговорите със САЩ
19:00
Меркел призова страните от ЕС за общи действия срещу климатичните промени
18:54
Бразилия разбива контрабанда на злато за над 55 милиона долара
18:48
Гръцкият остров Крит се разтресе три пъти днес
18:42
Полицията пусна сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки"в Нант и Париж
18:30
Седем станаха жертвите на газовата експлозия в блок в Словакия
18:12
Жена, жертва на групово изнасилване и запалена, почина в болница в Делхи
17:54
Тръмп се ядоса заради водата в тоалетните
17:48
Турция изпрати на ООН спорния меморандум с Либия за морските зони
17:42
Турският президент критикува решението на Гърция да изгони либийския посланик
17:00
22-ма бяха ранени при катастрофа на автобус на път за сръбски ски курорт
16:42
Украински олигарх бе арестуван в Германия
16:10
САЩ и Иран размениха затворници
16:04
Ливан иска помощ за внос на стоки от първа необходимост
15:58
Ердоган поканен на честванията на Деня на победата в Москва
15:52
Венецианската комисия: Скопие да преразгледа закона за употреба на езиците
15:32
Френските превозвачи блокираха 15 пътни артерии заради данък върху дизела
15:24
Израел може да бомбардира Иран, за да спре ядрената му оръжейна програма
14:42
Медведев: Русия мисли за европейците - не може да спре газа през Украйна

Най-четени от Свят

Избор на редактора