16 декември 2019 г. 02:49 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 15.12.2019 г. 19:54:08 ч.
Още снимки:
test

Тръмп заобиколи споровете с Турция, наблегна на приятелството с Ердоган

15.11.2019 13.46

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в сряда отбягна споровете, уловили в капан отношенията на Съединените щати със съюзника в НАТО Турция, и вместо това каза на гостуващия президент Реджеп Тайип Ердоган, че той е негов “фен”.

В ден, когато Конгресът проведе първите си национални телевизионни изслушвания в процеса на импийчмънт срещу Тръмп, американският президент прекара няколко часа в Белия дом с Ердоган и заяви, че не обръща внимание на вътрешната криза.

“Бих предпочел да се съсредоточа върху мира в Близкия изток”, каза той на съвместна пресконференция с Ердоган, описвайки импийчмента като “измама” и “шега”.

Но Тръмп има ясен курс по отношение на противоречията около Турция, която бързо се превръща в един от най-проблематичните партньори на Вашингтон в региона.

Отношенията бяха подложени на сериозно напрежение след заповедта на Ердоган за октомврийската офанзива срещу кюрдските сили, съюзник на Съединените щати, в Северна Сирия.

Тръмп нареди на американските войски, разположени в граничната зона, да се оттеглят преди турската инвазия, като се опита да увеещае Ердоган да бъдат избегнати кръвопролития в изключително недипломатично писмо.

“Не бъди груб човек. Не бъди глупак!” Тръмп написа.

Въпреки писмото, оттеглянето на американските войници от Тръмп на практика даде зелена светлина на Турция за провеждане на това, което изглежда като окупация на голяма част от Сирия, която е под влиянието на етнически кюрди.

Това възмути мнозина в Конгреса, които видяха този ход като изоставяне на кюрдите, от които загинаха доста хора, докато се биеха заедно с американските сили срещу джихадистите на Ислямска държава в района.

Пренасочването на сили в региона също беше критикувано във Вашингтон като улесняване изпълнението на руските амбиции.

“Като се има предвид тази ситуация, считаме, че сега е особено неподходящо време президентът Ердоган да посети Съединените щати и ви призоваваме да отмените тази покана”, гласи писмо до Тръмп, написано миналата седмица от група законодатели и от двете партии, което беше публикувано в понеделник.

Първоначалните информации гласяха, че Ердоган не просто е игнорирал писмото на Тръмп, но го хвърли в кошчето. В сряда той заяви на пресконференцията, че е използвал пътуването, за да върне писмото на неговия подател.

Тръмп обаче настоя за тесните си връзки с Ердоган, като заяви: “От много време сме приятели”.

А на пресконференцията, където открито приятелски репортери от двете страни бяха избрани да задават удобни въпроси, Тръмп засили изказа на доброто си отношение към Ердоган.

“Аз съм голям фен на президента”, каза той.

Руските ракети

След срещата Тръмп-Ердоган нямаше индикации за значителен напредък по нито един от нарастващите спорове между двете страни.

Наред с бъркотията в Сирия, ролята на Турция в НАТО е под въпрос след решението на Ердоган да купи руската противоракетна система С-400.

Вашингтон изключи Турция от програмата за изтребителите пето поколение Ф-35 заради покупката на руското оръжие, създавайки още повече напрежение в размирния пакт. Ердоган отговори, като предположи, че може вместо това да купи и руски военни самолети.

“Надяваме се, че ще успеем да разрешим тази ситуация”, каза Тръмп по време на пресконференцията без допълнителни обяснения.

Конгресът на САЩ се оказа далеч по-малко търпелив с Турция.

Тръмп – който трябва да поддържа лоялността на републиканците, за да избегне присъда в Сената, ако той, както се очаква, бъде одобрен за импийчмънт от Камарата на представителите – иска допълнително да избегне противодействието на законодателите. Той покани няколко републикански сенатори в Белия дом да се срещнат с Ердоган.

Камарата показа недоволството си от Турция през октомври, като гласува за признаване на масовото унищожение на арменската общност в Османската империя като геноцид.

Съвременна Турция продължава да отрича обвиненията в геноцид, казвайки, че арменците са просто сред многобройните жертви на Първата световна война. Гласуването вбеси Ердоган, който каза в сряда, че то е хвърлило “дълбока сянка” върху отношенията между Вашингтон и Анкара.

Пребитите протестиращи

Има напрежение между двете страни, дори отвъд въпросите за съдбата на сирийските кюрди и С-400.

Вашингтон е ядосан от дългосрочното задържане на турски граждани, работещи за консулствата в САЩ, докато Анкара продължава да настоява за екстрадицията на ислямския духовник Фетуллах Гюлен, за когото Ердоган твърди, че е направил неуспешен опит за преврат през 2016 г.

Друг спор бяха грозните сцени по време на последното посещение на Ердоган във Вашингтон през 2017 г., когато телохранителите му пребиха протестиращите извън резиденцията на турския посланик. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
15:23
Българите все още търсят "месии", които обаче да не правят радикални промени
14:50
Потъналият в Румъния кораб с 14 хиляди овце може да навреди на екологията в района
13:00
През зимата софиянци дишат Лондонски смог, а през лятото - Лосанджелски
09:06
13 гърци в топ корабоплаването
14 декември 2019 г.
17:08
Арабска пролет 2 - цъфти, но не връзва
09:35
Даниел Кадик: Сърбия спешно има нужда от промяна, тя не е готова за ЕС
13 декември 2019 г.
16:09
Големият брат винаги прощава: Защо Русия и България се карат
15:33
Истината за кредитния рейтинг на България, която Радев спести и вбеси Борисов
13:47
Гърците са шампиони по пушене на контрабандни цигари в ЕС
12:24
През 2020 г. – Над 2 млн. българи ще подновят личните си документи
12:02
Около 1000 лв. отделяме за зимна ваканция по празниците
10:32
Живодар Терзиев: Подробната касова бележка няма да намали цените на горивата
09:20
Всяка стотинка за археология беше защитена много добре
12 декември 2019 г.
15:50
Проф. Христина Вучева: Бюджетът да доплати намалението по първия пенсионен стълб
13:00
Четири сценария за бъдещето управление на Великобритания
11:37
Добрич и Разград са регионите с най-много сключени граждански бракове
11:30
Най-чист въздух в София дишат във „Факултета”
09:32
Виенската филхармония променя аранжимента на „Радецки марш“, за да избегне връзка с нацизма
11 декември 2019 г.
17:37
Всеки трети колоездач глобен при акция "Зима"
17:18
2019 година - втората най-топла в Арктика от 1900-а насам
16:43
През 2019-а най-много в "Гугъл" сме търсили изборите, морбили и "Чернобил"
16:06
МВР: Няма тежки катастрофи със студенти около 8 декември
14:20
Коледните партита могат да навредят на мъжката полова мощ
13:51
"Японизацията" - голямата заплаха пред света през 2020 г.
12:54
Макрон и Западните Балкани

Най-четени от Анализ

Избор на редактора