Още снимки:
test

Си Дзинпин и Путин декларират стратегическа координация срещу нестабилния свят

14.11.2019 11.53

Китайският президент Си Дзинпин се срещна с руския президент Владимир Путин в Бразилия, като призова за поддържане на положителна и стабилна инерция в развитието на отношенията между Китай и Русия на високо ниво, съобщава "Синхуа".

Си подчертава важността на 2019 г., в която отношенията между Китай и Русия напредват.

Двете страни отпразнуваха 70-годишнината от установяването на дипломатически връзки с редица дейности, а годината на сътрудничеството и обмена между Китай и Русия приключва успешно, коментира той.

"По-специално, ние съвместно обявихме развитието на цялостно стратегическо партньорство за координация между Китай и Русия за нова ера, изтласквайки двустранните отношения до нова историческа висота", обяснява Си.

Китайският ръководител подчертава, че двете страни трябва да продължат да полагат съвместни усилия, да имат предвид развитието и промените в международната ситуация, да правят иновации, отговарящи на нуждите на развитието на всяка страна и двустранно сътрудничество, да поддържат положително и стабилно развитието на отношенията Китай-Русия и непрекъснато да стигат до нови постижения, за да донесат повече ползи за двата народа, региона и света.

Отбелязвайки сложните и дълбоки промени в настоящата международна ситуация с нарастваща нестабилност и несигурност, Си призова Китай и Русия да установят по-тясна стратегическа координация за отстояване на основните норми, уреждащи международните отношения, да се противопоставят на едностранността, тормоза и намесата в делата на други държави, да защитят своя суверенитет и сигурност и заедно да създават справедлива международна среда.

Говорейки за току-що завършеното второ международно изложение за внос в Китай, Си заяви, че обемът на сделките на руски изложители е нараснал със 74% в сравнение с миналата година.

Той подчерта необходимостта от непрекъснато разширяване на двупосочната търговия и изрази надежда за по-големи стратегически проекти на двете страни в енергийния сектор, като проектът за газопровод за природен газ Китай-Русия ще започне да работи скоро.

Си също изрази желание за ползотворни резултати от годината на научно-техническите иновации в Китай и Русия от 2020 г. до 2021 г. и призова за нов непрекъснат напредък в привеждането в съответствие на инициативата "Един пояс, един път" и Евразийския икономически съюз.

Изтъквайки, че срещата на върха на БРИКС тази година се провежда в критичен момент, международният пейзаж се развива и глобалното управление е в процес на трансформация, Си коментира, че Китай и Русия трябва да работят заедно за насърчаване на солидарността и сътрудничеството между всички страни и да изпращат положителен сигнал, че Страните от БРИКС се придържат към многостранност и поддържат многостранна система за търговия.

Си обещава пълна подкрепа на Русия да бъде домакин на срещата на върха на БРИКС и на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) догодина.

Путин заяви, че отношенията между Русия и Китай са стабилни, не се влияят от външни фактори и се радват на стабилна динамика на развитието и широки перспективи.

Отношенията между Русия и Китай се основават на дълбоко приятелство и взаимно доверие, тясна политическа координация, взаимноизгодно икономическо сътрудничество и тясна координация на международна сцена, обяснява Путин, като нарече такива отношения истинско цялостно стратегическо партньорство.

Путин допълва, че Русия и Китай споделят важен консенсус и общи интереси за поддържане на глобалната стратегическа сигурност и стабилност.

Двете страни трябва да продължат да поддържат близка стратегическа комуникация и твърдо да се подкрепят взаимно в защита на суверенитета, правата за сигурност и правата за развитие, коментира той.

Русия има увереността да засили допълнително мащаба и нивото на двустранната търговия, да ускори привеждането в съответствие на Евразийския икономически съюз с БРИ, да задълбочи сътрудничеството с Китай в промишлеността, селското стопанство, аерокосмическата промишленост, финансите и да увеличи износа на природен газ за Китай, коментира Путин.

Ако приемем ротационното председателство на БРИКС през следващата година, Русия ще работи в тясно сътрудничество с Китай за засилване на влиянието на механизма за сътрудничество на БРИКС, заяви Путин и добави, че Русия също е готова да засили сътрудничеството с Китай в рамките на ШОС, особено по отношение на сигурността и борбата с тероризма.

Двамата държавни глави декларират задълбочен обмен на мнения по основни международни и регионални въпроси от общ интерес. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
08:50
Руските власти отново спряха похода на шамана Габишев за прогонване на Путин
08:34
Убиецът на грузинеца Хангошвили в Берлин е имал поне един съучастник
08:14
Борис Джонсън пропуска заседанието на Европейския съвет
08:10
Британците решават бъдещето си на предсрочни избори
08:04
Парламентът на Швейцария избра Симонета Сомаруга за президент през 2020 г.
07:59
Сенатска комисия прие нови санкции срещу Русия, включително за „Турски поток“
11 декември 2019 г.
19:45
"Личността на годината" Грета Тунберг: Изненадана съм
19:42
Алпинизмът иска да влезе в Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО
19:37
Мицотакис: Гърция ще защити суверенитета си от нарушения от страна на Турция
19:31
Босна и Херцеговина иска да затвори източната си граница заради мигрантите
19:15
Увеличиха гаранцията на Харви Уайнстийн на 5 млн. долара
19:11
Румънският парламент одобри покупката на пет изтребителя Ф-16
18:52
Влак блъсна и уби два слона в Индия
18:36
Чавушоглу: Турция може и да разположи войски в Либия, ако ни помолят
18:08
Страни от ЕС отхвърлиха правила за класифициране на зелените инвестиции
17:56
Пламна завод до Барселона, съветват хората да стоят по домовете си
17:53
Турция: Може да използваме военна сила, за да спрем сондажите край Кипър
17:50
Нобелистът Петер Хандке бе обявен за персона нон грата в Сараево
17:40
Джонсън към избирателите: Борим се за всеки глас
17:28
Земетресение с магнитуд 3,6 в турския окръг Балъкесир
17:25
Белите мечки, настанили край Чукотка, си тръгват с образуването на лед
16:50
Русия е разгневена, че Чехия смята да издигне паметник на генерал Власов
16:03
До Милано спряха 815 тона пластмасови боклуци за България
16:00
Бой в турския парламент заради бюджета
15:45
Грета Тунберг е "Личност на годината" за 2019 г. на "Тайм"

Най-четени от Свят

Избор на редактора