11 декември 2019 г. 03:39 ч.
:: Бизнес и Икономика
последна актуализация: 10.12.2019 г. 20:00:39 ч.
Още снимки:
test

Драгомир Димитров: Германският бизнес е активен и с много силно присъствие в България

14.11.2019 11.42

В столицата на Бавария отбелязаха тържествено 140-та годишнина на българско-германските отношения с дискусионен форум и уникална фотоизложба. На форума, иницииран от Генералното консулство на България в Мюнхен и фондация „Ханс Зайдел“, бяха дискутирани двустранните отношения между България и Германия и ролята на Бавария в тях, предаде репортер на БГНЕС.

В приветственото си слово Генералният консул на България Драгомир Димитров отбеляза, че традицията на българско-германското сътрудничество и партньорските отношения са видими от интензивния обмен на мнения на всички нива – политика, икономика, правосъдие, университетско образование, туризъм. „Тя е очевидна и от общуването на хората, на нашите граждани. Те са основата на диалога между нашата духовна и материална култура, заяви Драгомир Димитров. „Германският бизнес е активен и с много силно присъствие в България. Като инвеститори баварските фирми трябва да се чувстват още по-сигурни, когато знаят, че правителството на Бавария и фондация „Ханс Зайдел“ дадоха и дават много за сътрудничеството в приоритетни области като правосъдие и сигурност. Това е споделена баварско-българска отговорност не само за българи и германци, но и за гражданите на Европа“, подчерта генералният консул на България“. Генералният секретар на фондация „Ханс Зайдел“ Оливер Йорг приветства участниците и гостите – представители на обществено-политическите среди, българската общност и консулския корпус в Бавария. Йорг изтъкна дългосрочния ангажимент на фондация Ханс Зайдел за подкрепа на демократичните реформите в България, с фокус върху институциите на правоохранителната система. Изказа задоволство от добрите контакти на държавно ниво, за което свидетелства посещението на министър-председателя Маркус Зьодер през м. май 2019 в София. Специално внимание беше обърнато и на дейността на фондацията за укрепване на структурите на гражданското общество и развиване на преките контакти между хората от България и Германия. Сред гостите на форума бяха Петра Гутенберг, председател на правната комисия на баварския Ландаг, Тобиас Готард от партията “Свободни избиратели” и председател на Комисията по федерални и европейски въпроси и регионални отношения, д-р Кристоф Щьокле – съпредседател на баварската страна в Постоянната междуправителствена комисия „България – Бавария“, д-р Доротея Зомер – зам. директор на Баварската държавна библиотека, генералните консули на Унгария, Австрия, Холандия, Албания, Гърция, Турция, генералният секретар на Консулския корпус д-р Фридеман Грайнер.

В дискусионния форум, чийто модератор беше ръководителят на много двустранни проекти в областта на правосъдието и вътрешните работи д-р Хелмут Палдер, участваха представители на политиката, бизнеса и културата на Бавария, както и от българската общност в Мюнхен. Доц. Владимир Златарски от БАН запозна аудиторията с българо-германските отношения през 80-те години на XIX век, а главният управител на Германо-Българска индустриално-търговска камара д-р Митков Василев представи българо-немските икономически отношения. Симеон Василев говори за двустранните отношения през погледа на медиите.

Голям интерес предизвика фотоизложбата по случай форума, която представя най-важните моменти от историята на българо-германските дипломатически отношения от 1879 г. до сега. Изложбата е организирана от Югоизточноевропейският-български културен институт в град Елванген със съдействието на Държавната агенция „Архиви“, фондация „Ханс Зайдел“, Баварската държавна библиотека, Историческият музей в Берлин и Градският архив в Кобург. Тя съдържа копия на непубликувани архивни документи, фотографии и публикации в пресата, отразяващи българско-германските дипломатически отношения от тяхното установяване до наши дни. Изложбата е резултат на авторско проучване, извършено от Емил Иванов, сътрудник в Югоизточноевропейския-български културен институт.

За заслуги в сферата на двустранния диалог, социалната интеграция и утвърждаване на положителния образ на България в южно германските провинции Бавария и Баден-Вюртемберг фондация „Ханс Зайдел“ бе наградена с почетен юбилеен медал „140 години българска дипломатическа служба“. Проф. д-р Урсула Менле – председател на фондация „Ханс Зайдел“, и Карл Хилзенбек, дългогодишен кмет на гр. Елванген, бяха удостоени със Златна лаврова клонка – отличие на Министерството на външните работи. Почетната грамота на министъра на външните работи получиха Димитрина Ланг – председател на Съвета по миграция в гр. Мюнхен и Пламен Петков – основател и ръководител на български фолклорни групи и ансамбли в Бавария. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
19:54
Няма да вдигат цените на е-винетките през 2020 г.
18:48
Над 25,486 млн. лв. са приходите от нощувки за първите 10 месеца на 2019 г.
18:43
КРИБ с проект за нов модел за управление на човешките ресурси
18:18
Паладият достигна $1 900
17:56
Бизнес и синдикати: Спрете договорите с американските централи
17:15
„Цайдзин": Пускането на китайска дигитална валута е неизбежно
16:50
Търговците ще продават пури и пурети със стар акцизен бандерол до 2021 г.
15:40
Турските хотелиери: Данък за престой ще е неприятна изненада за туристите
15:36
Високите технологии се превръщат в основна движеща сила на град Ханджоу
15:30
Полски млекопреработватели: Българското мляко е с много високо качество
13:51
СТО удължи забрана за облагане на електронната търговия до юни 2020 г.
12:41
Цената на петрола се стабилизира над $64 за барел
12:26
Австралийската прокуратура манипулира документи по делото за картел между Citi и Deutsche Bank
12:25
Най-богатият човек във Виетнам инвестира $2 милиарда за да продава коли в САЩ
11:30
Рано или късно затваряме въглищни централи
11:01
Средният осигурителен доход за страната за октомври е 1002,75 лв.
09 декември 2019 г.
19:23
Климатичните промени изтриват $2,3 трилиона от стойността на компаниите
18:26
БМФ с още един 45 500-тонен кораб
18:10
Вицепремиерът Николова обсъди с КРИБ привличането на чужди работници
18:03
Ново поколение на най-популярния модел на Lada идва през 2021-а
17:16
Турция въведе туристически данък за хотелски престой в страната
17:10
Оборотите в търговията на дребно нарастват с 1.2% през октомври
16:46
Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха
16:26
Отварят офертите за технически проект на Околовръстния път на Пловдив
16:23
Ръстът в промишлеността през октомври спрямо същия месец на миналата година е 1.7 на сто

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора