Още снимки:
test

Съдят жена, предизвикала тежка катастрофа с трима загинали

13.11.2019 14.33

Окръжна прокуратура – Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Ц.П. (на 28 години) за извършено от нея престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 2, алт. 2, б. „б“, пр. 1 от НК.

Обвиняемата Петкова притежава шофьорска книжка, като към датата на деянието имала стаж като водач на МПС три месеца, съобщиха от Прокуратурата.

През Великденските празници – април 2018 г., тя посетила родителите си в гр. Монтана и през последния почивен ден - 09.04.2018 г., тръгнала за гр. София с лек автомобил „Ситроен“.

На същата дата лек автомобил „Форд“, собственост на фирма „Йоел“ ЕООД, управляван от А.Б., извършвал рутинен курс за превозване на пациенти за хемодиализа в болница в гр. Монтана. В него пътували петима души – М.Й. (на 57 години), А.А., В.Л. (на 67 години), Д.А. (на 61 г.) и С.И. (на 47 г.).

Обичайната практика на водача на автомобила била, тръгвайки от гр. Монтана през гр. Криводол, да отиде до гр. Бяла Слатина и след това последователно през селата Соколаре и Оходен, както и гр. Враца. По този начин били вземани всички пътници за предстоящата хемодиализна процедура в гр. Монтана.

Около 11:40 ч. управляваният от Б. „Форд“ се движел със скорост 60 км/ч по главен път Е-79, между гр. Враца посока гр. Монтана, след разклона за с. Бели извор и гр. Вършец.

В същото време, след голям завой над с. Краводер, на дълъг около 900 м. прав участък на пътя, обвиняемата П. предприела маневра „изпреварване“ на движещия се пред нея автобус, изпълняващ редовен курс по линия Чипровци – София.

Младата жена увеличила скоростта на автомобила си до 127,9 км/ч и навлязла в лентата за насрещно движение. Поради рязкото прибиране в първоначалната лента, П. изгубила управление на автомобила, който започнал да „поднася“ и да извършва последователни „завъртания наляво и надясно“. След едно от тях отново навлязъл в насрещната лента за движение.

Въпреки опита на водача, превозващ пациенти за хемодиализа, да избегне сблъсъка, отклонявайки управлявания от него „Форд“ към десния банкет, се стигнало до челен удар между двата автомобила. Това станало изцяло в неговата лента за движение. Автомобилът на обвиняемата П. след няколко завъртания, с изпаднал двигател и скоростна кутия и след вторичен удар в предната част на автобуса, се установил в покой.

След подаден сигнал на телефон 112 на място пристигнали екипи на МВР и Спешна помощ, които констатирали смъртта на А.Б. и М.Й. Останалите участници в ПТП били транспортирани до МБАЛ в гр. Враца за оказване на специализирана помощ. На следващия ден в болничното заведение починал А.А. Другите пострадали получили различни телесни повреди. Обвиняемата Ц.П. имала счупвания на двете бедрени кости, на лакътя и ключицата, довели до трайно затруднение на движението на съответния крайник.

Според извършената в хода на досъдебното производство тройна съдебно автотехническа експертиза именно движението с превишена скорост е довело до загубата на контрол върху управлението на лекия автомобил „Ситроен“ в края на маневрата „изпреварване“ от страна на обвиняемата П. и „зигзагообразното“ движение. То се дължи на субективните й действия с уредите за управление на автомобила (по – рязко завъртане на волана вдясно и вляво) при скорост от 127,9 км/ч. – изключително чувствителна към подобни действия.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Крими
16:53
Агресия към 2-годишно момиченце в детска ясла
15:16
Условно наказание за смърт на пешеходка
14:50
Двама пребиха 33-годишен в Плевен
14:40
От ревност или мъка по болната си майка Виктор застреля баща си, напуснал дома
11:51
Двама малолетни са крадците на пари от дарителска кутия във Враца
10 декември 2019 г.
17:53
Осъдиха трафиканти на хероин за Гърция
16:26
Започна делото срещу мъжа, убил майка си в Добрич
16:13
Осъдиха на 5 г. затвор изнудвач в Горна Митрополия
16:03
Ефективни присъди и глоби по делото за проповядване на радикален ислям в Пазарджик
14:36
Мъж наръга брат си в Лом
13:57
ВКС потвърди 25 г. затвор за Теньо Енчев, убил 19-годишната майка на детето си
13:32
Младежи и майките им пласирали дрогата в Елин Пелин
12:29
Потвърдиха условната присъда на кмета на Септември
10:23
Мъж остана без автомобил и дърва
09 декември 2019 г.
17:46
Съдът задържа под стража петимата обвинени за "Ливанската пералня"
17:36
Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на обвинен за подкуп професор
17:03
Почерпена шофьорка предизвика пътно произшествие
16:43
Тираджия осъди шефа си, защото двама го пребили в Швеция
16:40
Окончателно: Върнаха делото за Дупнишката популярна каса на прокуратурата
16:33
Прокуратурата образува дело за харчовете на "Пловдив 2019"
15:43
50-годишен преби майка си при скандал в Кнежа
14:21
Втора наркогрупа разбита в Елин Пелин
14:08
64-годишен мъж от Русе взел 24 000 лв. от телефонни измами
12:56
28-годишен великотърновец нарани пътен полицай при арест
12:49
Пиян зад волана пипнат след сигнал за рисково шофиране във Велико Търново

Най-четени от Крими

Избор на редактора