11 декември 2019 г. 11:50 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 11.12.2019 г. 11:48:45 ч.
Още снимки:
test

Макрон – безчувствен, ненадежден и обсебващ

13.11.2019 09.10

Външнополитическото поведение на френския президент през последните месеци е безчувствено, ненадеждно и обсебващо. Но със сигурност е неевропейско.

Когато в Германия в понеделник възпоменателните мероприятия приключиха, във Франция училищата и магазините останаха затворени. 11 ноември, денят, в който преди 101 години приключи Първата световна война, е празник във Франция. Повод за възпоменание на стотици хиляди млади мъже, загубили живота си в борбата срещу германците.

Този път Еманюел Макрон се ангажира с 11 ноември този път много незабележимо. Денят е отбелязан с посещение в Берлин, където празнува падането на Берлинската стена в неделя вечерта заедно с федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел. И с мирна конференция, която Макрон организира в Париж на 12 ноември.

От гледна точка на Германия фактът, че споменът за Първата световна война остава толкова жив във Франция може да събуди учудване. На него държат не само учителите по история, но и семейства в цялата страна. Националните възпоменателни календари следват различен ритъм.

Не пречи да изясним, колко сериозен е Макрон по отношение на френско-германското сътрудничество. И доколко неговата политика е фокусирана върху бъдещето.

Миналата година, когато беше отбелязана 100-годишнина от края на Първата световна война, Макрон завърши едноседмично историческо турне. То беше посветено колкото на миналото на страната, така и на него самия като президент, стремящ се да пише история. То не беше скромно. Освен това се превърна в контрапункт на остарялата политика за историческата памет, която Франция често подхранва. Национална гордост, шовинистично жестове на превъзходство – всичко това липсваше. По-малкият по мащаб военен парад накара генерали и офицери да възнегодуват срещу своя президент.

Година по-късно Макрон вече се представя в друга светлина. Той изглежда все по-малко като равен партньор и повече като наследник на империя.

„Франция Ви обича”, заяви по-рано президентът пред депутатите на германския Бундестаг. Междувременно любовта на Макрон изглежда повече като любовта на родителите към детето: „Обичам те, така че трябва да си сложиш шапка“. Или да увеличиш бюджета си за въоръжение.

Външнополитическото поведение на Макрон през последните месеци е безчувствено („НАТО е в мозъчна смърт”), ненадеждно (няма присъединяване към ЕС за Албания и Северна Македония) и обсебващо (Европейският парламент трябва да одобри неговия кандидат). Но едно нещо категорично не е – европейско.

Макрон е с катер в открито море

В продължение на две години Макрон наблюдаваше как Германия не се грижи за шапката си, защото беше заета с прическата си. САЩ се оттеглят от споразумението за трансатлантическото партньорство? Добре, трудно е. Но какво ще стане, ако Хорст Зеехофер взриви голямата коалиция?

Ако човек се концентрира върху начина, по който Макрон съобщава своите външнополитически планове, това дава повод за раздразнение. В свое интервю той описа геополитическата ситуация в света, сякаш е единственият, който я осъзнава. Това прави сътрудничеството изтощително. В същото време то е лесно, защото Макрон е последователен и ясен. Както и преди той иска сближаване на европейците на военно, финансово и социално-политическо ниво. И вижда себе си не само като източник на идеи, но и като лидер.

Ако се запитаме честно, защо Макрон е толкова раздразнен, единият от възможните отговори е, че това негово поведение е предвестник на несигурно бъдеще. Начело на Германия все още стоят големи играчи като ХДС и СПГ, които продължават да се движат, независимо от пробойните в корпуса им. Във Франция пък популярните (народните) партии вече залязоха. А Макрон се е качил в моторна лодка в открито море по пътя. Вдясно или вляво, важното е да бъде той. Това е опасно за демокрацията във Франция. Успехът на Макрон се основава на факта, че той облагородява крайната десница с единствената опозиция. Но именно тази радикализация на дискурса заплашва и Германия.

Макрон иска да действа. В интерес на Франция и заедно с Берлин. В рамките на Европа няма други две държави с толкова силен стремеж да се гласува, колкото Франция и Германия. Спорът не е знак за разминаване, а доказателство за нарастващата близост.

Франция може само да се надява възможно най-скоро срещу Макрон да се изправи една сериозна опозиция. Европа разбира колко дразнещо може да бъде господството на Макрон. Французите живеят с него вече две години и половина. Страната има нужда от демократична и избираема алтернатива. /БГНЕС

——————————————

Анализът е на “Зюддойче Цайтунг”

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
09:11
Защо Гренландия губи леда си седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те?
10 декември 2019 г.
16:06
Защо преговорите между Северна Корея и САЩ стигнаха до задънена улица?
12:55
Събитията, които биха могли да доведат до финансов апокалипсис през 2020-а
11:07
Франция остава в прегръдката на хаоса, стачката продължава
09 декември 2019 г.
15:16
"Евробарометър": За повечето българи корупцията е широко разпространена
14:56
Климатичните промени били виновни за изчезването на червените ябълки
14:28
Кой е във Венецианската комисия, заради която измислихме надзорник на главния прокурор
13:49
Иван Николов: Натрапената митология поражда комплекси и страхове
13:37
Брекзит? Нов референдум? Какво да очакваме от изборите във Великобритания?
08 декември 2019 г.
14:49
С Путин или срещу Путин - първият тест за Макрон
12:11
Клима(к)т(ер)ично
09:33
Пламен Димитров: НАТО на 70 – рано е за пенсия
06 декември 2019 г.
18:26
Анализатори: Италианското правителство се разпада
16:36
Какви обвинения може да бъдат повдигнати на Тръмп?
16:00
Ще стане ли Беларус част от Русия
05 декември 2019 г.
15:23
Дишането на лондонския въздух е като изпушването на 160 цигари годишно
04 декември 2019 г.
14:52
Шокиращите прогнози на Saxo Bank за 2020 г.
13:27
Забавя се растежът на глобалните въглеродни емисии през 2019-а
11:53
Ядем повече месо и риба, но ограничаваме хляба, сочи статистика
08:24
Експерти: Ще се справи ли Цацаров с корупцията
03 декември 2019 г.
19:41
Как нулевите и отрицателни лихви подриват икономиката
17:33
Бюджет 2020 - в пасивна защита срещу рецесията
12:24
2019 г. е една от трите най-топли от 1850 г. досега
02 декември 2019 г.
09:19
Има ли място за Турция в бъдещето на НАТО?
01 декември 2019 г.
15:12
Над 700 000 шофьори хванати с превишена скорост през 2019-та

Най-четени от Анализ

Избор на редактора