Още снимки:
test

Разчетоха Вавилонски кулинарни рецепти на 4000 години

10.11.2019 12.49

Екип от международни учени, запознати с кулинарната история, хранителната химия и клинописните изследвания, пресъздадоха ястия от най-старите известни рецепти в света, предаде БГНЕС.

Инструкциите за агнешка яхния приличат повече на списък на съставките, отколкото на рецепта: „Месото се използва прясно. Варите вода. Добавяте финозърнеста сол, сушени ечемични питки, лук, персийски шалот и мляко. Смачквате и добавяте праз и чесън. ”Но е невъзможно готвачът да разкрие липсващите парчета. Писателят на тази рецепта е мъртъв от около 4000 години”, казват изследователите, съобщава Би Би Си.

Екип от международни учени, запознати с кулинарната история, хранителната химия и клинопис (вавилонската система за писане, разработена за първи път от древните шумери от Месопотамия), работи за пресъздаването на това ястие и три други от най-старите известни рецепти в света. Един вид кулинарна археология, която използва таблети от Вавилонската колекция на университета в Йейл, за да придобие по-задълбочено разбиране на тази култура чрез кулинарията.

„Това е като опит да реконструирам песен; една единствена бележка може да направи всичко различно.“, каза Гойко Барамович, посочвайки таблетите с размер на меки корици под стъкло в Природонаучния музей на Йейл Пийбоди. Той е експерт по асириология на университета в Харвард и организира екип, който има за задача да върне рецептите към живот.

Три от таблетите на Йейл датират от около 1730 г. пр. н.е., а четвъртият е от около 1000 години по-късно. Всички таблети са от Месопотамския регион, който включва Вавилон и Асирия - това, което днес са регионите на Ирак на юг от Багдад и на север от Багдад, включително части от Сирия и Турция. От по-старите три таблета най-интересно е изброяването на съставки, което възлиза на 25 рецепти за яхнии и бульон; другите две, съдържащи допълнителни 10 плюс рецепти, описват по-задълбочено инструкции за готвене и предложения за представяне.

Предизвикателството беше да се отделят слоевете на историята, като се запази автентичността на съвременните съставки.

"Те не са много информативни рецепти - може би дълги четири реда - така че правите много предположения", казва Пия Соренсен, химик от Харвардския университет по храните, който е работил кулинар Патриша Джурадо Гонзалес по усъвършенстването и уточняването на пропорции на съставките, използвайки научен подход.

„Всички хранителни материали са еднакви днес и преди 4000 години: парче месо си остава парче месо. От физическа гледна точка процесът е същият. Има наука, която е същата днес, както преди 4000 години“, казва Джурадо Гонзалес.

Учените кулинари използват това, което знаят за човешките вкусове, основи за приготвяне, които драстично се променят с течение на времето и това, което те предположиха, може да са правилните пропорции на съставките, за да излязат с най-доброто си предположение за доближаване до автентичните древни рецепти.

„Това е идея, която може да се ръководи от това, което работи и днес - ако е твърде течно, ще стане супа. Като разгледаме материалните параметри, можем да увеличим представата си за това какво е - в повечето случаи яхния.”, каза Соренсен.

Това, което изследователите разкриха, отчасти показва, че това е еволюцията на агнешката яхния, която все още е разпространена в Ирак, и върви ръка за ръка с поглед назад във времето към „високата кухня на Месопотамия“, която подчертава изискаността на 4000 – годишната рецепта на стари готвачи, каза Агнет Ласен, асоцииран уредник на вавилонската колекция на университета в Йейл. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Наука
18:00
Установиха намаляване на мозъчните гънки при полярните изследователи
17:13
Астрономи откриха черна дупка с огромна маса в далечна галактика
16:36
Опасен астероид, преминал край Земята, може отново да дойде
06 декември 2019 г.
15:50
Идентифицираха организъм, който се храни с метеорити
05 декември 2019 г.
15:16
Учени: Алкохолът е помогнал на маймуната да стане човек
14:58
Френски учени са намерили алтернатива за производство на гъши дроб
14:10
Нулева гравитация убива над 80% ракови клетки
10:32
Откриха фосили от летящи динозаври
04 декември 2019 г.
17:49
Ноември 2019 е бил сред най-горещите регистрирани ноемврийски месеци
03 декември 2019 г.
14:22
Учени отбелязаха 90-та годишнина от откриването на Пекинския човек
02 декември 2019 г.
17:10
Специалисти: Изпъкналата челюст на Хабсбургите е заради кръвосмешение
16:10
Астронавти за трети път ремонтират на спектрометъра на МКС в открития космос
14:50
Зъбите, устната хигиена и от какво ни предпазва миенето по три пъти на ден
12:05
Ветровете на Земята, ускоряването им и как влияе това климатичните промени
01 декември 2019 г.
13:47
Глобалната скорост на ветровете се увеличава
12:21
Учени: Бирата е пробиотик, а двойно ферментиралата пази от затлъстяване
30 ноември 2019 г.
19:45
Проф. Пламен Мишев: При покачване на температурите с 3°, ставаме полупустиня
17:58
Откриха черна дупка, която не трябва да съществува
17:29
Космическата мечта на една 16-годишна българка
14:48
Животни могат да помагат в наблюдението на океаните
14:02
Вълната цунами след изригването на вулкана Анак Кракатау е била поне 100 м
13:56
„Хуауей" в изграждането на най-голямата платформа за изкуствен интелект
12:06
Сибир и кучето-вълк на 18 000 години
29 ноември 2019 г.
13:35
Астрофизици обясниха как черни дупки и неутронни звезди светят ярко
28 ноември 2019 г.
19:43
Учени създали идеалната напитка срещу махмурлук

Най-четени от Наука

Избор на редактора