11 декември 2019 г. 03:41 ч.
:: Бизнес и Икономика
последна актуализация: 10.12.2019 г. 20:00:39 ч.
Още снимки:
test

Могат ли криптовалутите да спасят швейцарските банки?

09.11.2019 09.57

Криптофеноменът е глобален, а публичните блокчейн мрежи нито са контролирани от компании, нито от държавите. Но въпреки цялата липса на централизация, някои правителства се опитват да въвлекат националния си интерес в криптовалутите и да осигурят "дом" на цялата тази децентрализирана технология, пише икономистът Паскал Хюгли в нова статия.

Лидер в това отношение е Швейцария, която бившият министър на икономическите въпроси Йохан Шнайдер-Аман още през 2018 г. обяви за "криптонация". Той подтикна университетите, индустрията и държавните институции да превърнат малката държава в един от най-важните криптохъбове в света.

Биткойн в Швейцария - статична снимка

От тогава в страната се случиха доста неща. Според доклада "Топ 50" на компанията за инвестиции в криптоактиви Crypto Valley Venture Capital, през последните шест месеца на 2019 г. най-големите 50 криптокомпании удвояват оценкката си от 20 до 40 млрд. долара. Повече от 800 компании с над 4 хил. служители сега са част от този сектор.

Освен това шест еднорога - компании с пазарна оценка от над 1 млрд. долара - са базирани в Крипто долината в Швейцария. През август бяха оповестени още позитивни новини - Sygnum и Seba Crypto превърнаха страната в първата държава на света, която има официално одобрени банки от регулатора. Други бизнеси за финансови услуги, включително Crypto Finance AG, Lykke, Token Suisse, Bity и Швейцарската криптоборса също са активни играчи на пазара.

Съживяване на финансовия сектор в Швейцария

Крипто банките, банките на бъдещето, се разглеждат като сила, която може да подпомогне новото процъфтяване на Швейцария като финансов център. А е факт, че банките в страната не са в особено добро състояние. Добавената стойност на финансовия сектор, без тази на застраховането, спадна от 47 млрд. франка до 30 млрд. франка през последните малко над 10 години, докато брутният вътрешен продукт се увеличи от 576 млрд. франка до 668 млрд. франка.

Фондовата борса също не блести с добро представяне. Броят на листнатите акции постоянно се понижава. Не може да се отрече, че публичните компании се оттеглят от страната. Докато преди 10 години бяха листнати 40 компании на всеки 1 млн. жители, днес техният брой е по-малко от 30.

А дори и вече листнатите на борсата компании харчат една четвърт от времето си за работа с бюрокрацията, сочат данни от изследване, проведено през 2018 г. от консултантската компания Partners Group. Регулаторните мерки, целящи да предпазят инвеститорите от риск, за жалост ги опазват и постигане на доходност.

Но благодарение на блокчейн технологиите, някои анализатори възвърнаха надеждата си за проблемния банков сектор в страната. Базираната в Цуг компания Alethena например се опитва да листне акциите в криптовалути. Малките и средни предприятия ще са най-големите печеливши от това в бъдеще. Като цяло, Швейцария като финансов център вероятно ще запази статута си благодарение на иновациите в тази нова технология, дори и при липсата на банковата тайна. Оптимистите дори я виждат отново процъфтяваща в не твърде дългото бъдеще.

Криптонация: Противоречие с приказката за биткойн?

За много биткойн и блокчейн ентусиасти, Швейцария е добрият пример за това как правителството и децентрализираният свят могат да си сътрудничат и да се възползват едни от други. Според други обаче там вече са положени основите на криптоанархизма. Според тях блокчейн няма да може да помогне на затруднения банков сектор. Точно обратното - биткойн ще преустанови възможностите за създаване на пари.

Тези критици имат аргумент, който не може да бъде пренебрегнат. Колкото и страната да е отворена към криптовалутите, усилията на много от компаниите за услуги в сферата показват, че смесването на фиатните пари и криптовлаутите е трудност; регулираният банков свят в страната трудно ще работи заедно с децентрализираното банкиране. Това е истина, пред която криптоентусиастите се изправят всеки ден.

Какво може да се направи за това? За криптоентусиастите подобна ситуация означава противоречие, което съпътства увеличаването на професионалния капацитет и монетизацията в растящия сектор. В духа на истинския процес на откриване е важно да се намерят прагматични решения към практическите политики, които са необходими, но и към безкомпромисната имплементанция на оригиналната идея зад криптото, когато тя трябва да бъде въведена. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
19:54
Няма да вдигат цените на е-винетките през 2020 г.
18:48
Над 25,486 млн. лв. са приходите от нощувки за първите 10 месеца на 2019 г.
18:43
КРИБ с проект за нов модел за управление на човешките ресурси
18:18
Паладият достигна $1 900
17:56
Бизнес и синдикати: Спрете договорите с американските централи
17:15
„Цайдзин": Пускането на китайска дигитална валута е неизбежно
16:50
Търговците ще продават пури и пурети със стар акцизен бандерол до 2021 г.
15:40
Турските хотелиери: Данък за престой ще е неприятна изненада за туристите
15:36
Високите технологии се превръщат в основна движеща сила на град Ханджоу
15:30
Полски млекопреработватели: Българското мляко е с много високо качество
13:51
СТО удължи забрана за облагане на електронната търговия до юни 2020 г.
12:41
Цената на петрола се стабилизира над $64 за барел
12:26
Австралийската прокуратура манипулира документи по делото за картел между Citi и Deutsche Bank
12:25
Най-богатият човек във Виетнам инвестира $2 милиарда за да продава коли в САЩ
11:30
Рано или късно затваряме въглищни централи
11:01
Средният осигурителен доход за страната за октомври е 1002,75 лв.
09 декември 2019 г.
19:23
Климатичните промени изтриват $2,3 трилиона от стойността на компаниите
18:26
БМФ с още един 45 500-тонен кораб
18:10
Вицепремиерът Николова обсъди с КРИБ привличането на чужди работници
18:03
Ново поколение на най-популярния модел на Lada идва през 2021-а
17:16
Турция въведе туристически данък за хотелски престой в страната
17:10
Оборотите в търговията на дребно нарастват с 1.2% през октомври
16:46
Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха
16:26
Отварят офертите за технически проект на Околовръстния път на Пловдив
16:23
Ръстът в промишлеността през октомври спрямо същия месец на миналата година е 1.7 на сто

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора