Още снимки:
test

Ученици тръгнаха по пътя на прогнозата за времето

07.11.2019 18.53

Ученици от столичното 51-о средно училище „Елисавета Багряна“ тръгнаха по пътя на прогнозата, за да видят как се случва тя, откъде синоптиците разбират дали ще вали или ще е слънчево, и как се определя дали морето ще е бурно през лятото или не. Това стана възможно с инициативата „Образование с наука“ на Министерството на образованието и науката, предаде репортер на БГНЕС.

Програмата е част от мисията на Българската академия на науките да работи в подкрепа на стратегическите цели на правителството в области с висок обществен интерес и въздействие, какъвто е сектор образование. Програмата е насочена към ученици от I до XII клас и учители, и има за цел да развие и надгради образованието, основано на креативност, изследователски подход и въвеждане на иновации в образованието.

Затова днес в специална научна лаборатория към Националния институт по метеорология и хидрология (който от началото на тази година вече е под шапката на МОН – бел.ред.) учениците имаха възможност да видят как се образува мъглата, откъде и накъде отива тя, както и други интересни природни явления, като киселинен дъжд или буреносен вятър.

„Професията на метеоролога и хидролога, каквото е заглавието на тази програма, цели да повиши интереса на децата не само към професията на учения, а изобщо към природните науки. Това ще спомогне да решим проблема не само по отношение на следващото поколение учени и преподаватели, а и се стремим по този начин да подсигурим висококвалифицирани кадри в редица области на икономиката, бизнеса“, каза за БГНЕС директорът на Дирекция „Наука“ в министерството Милена Дамянова.

Дамянова разказва, че децата са били много ентусиазирани да тръгнат по Пътя на прогнозата: „Е, и Националният институт по метеорология и хидрология подсигури хубаво време“, радва се Дамянова, и допълва, че по принцип преподаването на природните науки – физика, химия, биология, е трудно и сложно, и от министерството се надяват, че тази инициатива ще направи по-лесно децата да видят нагледно и да бъдат заинтригувани от науката. А също и в реално време и среда да видят откъде идва прогнозата за времето, как сами те могат да определят какво може да е времето в следващия ден.

Дамянова допълва, че базата на НИМХ в столичния район Младост 1 е един от водещите експертни центрове, където физика, химия и математика се преплитат. „Затова трябва да използваме потенциала на базата, за да повишим интереса на децата към науката“, подчертава Дамянова.

„В програмата е включено посещение на метеорологичния парк на НИМХ, както и пускане на метеорологичния балон с радиосондата. С нея децата ще видят как се правят замервания, след което ще се върнат в основната сграда на Института. Така ще придобият пълна представа за Пътя на прогнозата – как се случват измерванията, как се чертаят синоптични карти, как се ползват числени модели, как влизат в суперкомпютъра, какво излиза от него“, разказва Лора Йосифова – ръководител на отдел „Международно сътрудничество” в НИМХ.

За да покажат нагледно на децата откъде започва прогнозата, експертите в Института приготвиха специална измервателна станция, която бе закачена за балон, който се издига във въздуха.

В центъра на НИМХ децата могат да направят връзка с дежурния синоптик, както и да видят спътникови снимки. „Наземните наблюдения задължително се допълват и с наблюдения от геостационарни спътници в Космоса. След това децата виждат крайния резултат – хидропрогнозите, както и морските прогнози, и защо те са важни. От забавлението от това какви ще са вълните през лятото, до трафика в морето“, разказва Йосифова.

За финал от министерството, съвместно с института, подготвят на децата множество изненади – много уроци под формата на научни експерименти и игри. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Наука
13:03
Астронавтите на МКС изпекоха първите бисквити в космоса
11:57
Робот лекува мъж, диагностициран с коронавирус
22 януари 2020 г.
17:21
Индия ще изпрати в космоса роботката Вийомитра преди полета на космонавтите си
16:23
Илън Мъск иска да засели 1 милион души на Марс
16:01
Имунните клетки, ракът и новото откритие на учените
11:15
Газовете, които разрушават озоновия слой, може би са предизвикали екстремно затопляне на Арктика
21 януари 2020 г.
19:31
"Електронен нос" засече бактерии и гъбички на МКС
16:33
Индианците почти не въздействали на природата преди да дойдат европейците
14:20
Китайският апарат за изследване на Луната „Чан'ъ-4" отново навлезе в работен режим
13:39
Имунната ни система лекува ракови заболявания - с генно инженерство
20 януари 2020 г.
16:06
Дамска „космическа разходка” за смяна на батерии на МКС
15:32
Кога ще стартират пилотираните полети на НАСА и Спейс Екс?
19 януари 2020 г.
13:37
Китай разкри космическата си програма за 2020 година
18 януари 2020 г.
10:52
Колко всъщност струва Google?
17 януари 2020 г.
19:26
Индийски робот на космически кораб ще бъде "роднина" на робота Фьодор
11:55
Китай изведе успешно в орбита сателит за 5G широколентов интернет
16 януари 2020 г.
15:00
Загадката на фосфора, допринесъл за формирането на живота на Земята
13:16
През 2020 г. може би ще започнат археологически разкопки в Добрич
10:11
Докторант във ВТУ доказа от астрономията: Петър и Асен вдигнали въстанието през 1186 година
15 януари 2020 г.
09:57
Океаните са по-топли от всякога
14 януари 2020 г.
15:13
Учени разкриха тайната на многовековните дървета
14:42
Изследване: Обработването на селфитата в Инстаграм се свързва с депресия при жените
13:51
Открит е най-старият материал на Земята
11:26
Учени: Слънчевите бури объркват сивите китове
13 януари 2020 г.
19:05
Ниското ниво на лимфоцити в кръвта увеличава риска от смърт

Най-четени от Наука

Избор на редактора