Още снимки:
test

Първи сме в Европа по екологичен показател

22.10.2019 11.36

За 2019 г. в страната ни са били събрани и преработени над 97% от опаковките от пестициди, използвани от родните производители. От тях 91% са рециклирани, а 9% са обезвредени. С това се похвали министърът на земеделието Десислава Танева на годишна конференция на тема "За чисто земеделие и сигурна околна среда 2019 г.", учредена от Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ).

Средните данни за събираемост в различните държави в Европа през 2017 г. са между 60% и 95% от общото количество опаковки, пуснати на пазара според Европейската асоциация за растителна защита (ЕСРА).

Танева увери, че ще бъдат търсени всички възможности от новата селскостопанска политика, с които да бъде опазвана околната среда. Целта е щадящо околната среда земеделие, настоя тя.

България се класира на първо място в Европа за най-добра ефективност по ключов екологичен показател - събиране на опаковки от продукти за растителна защита в земеделието, похвали се земеделският министър.

Преработването на опаковките се случва благодарение на Системата за събиране и управление на опаковките от продукти за растителна защита на Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ). До настоящия момент в нея участват около 4000 земеделски стопани.

Системата за събиране и управление на опаковките от продукти за растителна защита стартира през 2013 г. През първата година от създаването на системата са събрани малко над 5 тона опаковки от продукти за растителна защита, а през настоящата година количеството достига около 500 тона.

От своя страна Детелин Куцаров, председател на АРИБ, се похвали, че вече 5 години в България има система за събиране на отпадъците от пестициди. За такава система е започнало да се говори още от 2009 г., като се е преминало през много публични дискусии как да бъде финансирана системата. Ние като индустрия виждаме инвестирането в земеделието в посока устойчивост за отговорност към околната среда, каза още Куцаров.

Само за година от рециклирани пластмасови опаковки се произвеждат повече от 1000 км. изолационни тръби за оптични кабели, предназначени за оптични кабелни трасета за телекомуникационната индустрия. Ако се поставят в права линия, те могат да бъдат достатъчни да свържат София и Виена.

Чрез системата земеделските производители в България разполагат с безплатен, а и безопасен начин за освобождаване от празните пластмасови опаковки от продуктите си за растителна защита. Затова броят на ползващите системата земеделци се е увеличил стократно само за 6 години.

Освен това системата има пряк и дългосрочен екологичен ефект върху родното земеделие и допринася за опазването и развитието на околната среда, почвата и въздуха.

Министър Танева връчи специалната награда "Най-отговорен земеделски стопанин 2019 г." на Георги Хаджийски от "АГРО КП ЕООД" заради най-много събрани опаковки от пестициди. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
10:40
Парламентът гласува пожизнени парични награди за Лили Иванова и Вагенщайн
10:35
Рекордни опашки от тирове на “Капитан Андреево”
10:18
Захладнява, 12 области са с жълт код за валежи
09:23
Алармират за пресушаване на река Въча
08:17
Изоставена детска градина в Бяла става културен център
08:12
Жизненоважна апаратура получи родилното отделение в Петрич
08:07
Пловдивчани недоволстват срещу строителна техника, минаваща през частен имот
21 ноември 2019 г.
19:45
Изследване: Пропускането на закуската понижава резултатите в училище
18:01
Данъчните следят онлайн търговията чрез куриерските фирми
17:37
До месец започва пренасочване на вода от Владайския канал към язовир „Студена“
17:34
На 3 декември изслушват двамата кандидати за нов шеф на КПКОНПИ
17:14
Шефката на НАП: Продължават опитите за хакерски атаки към приходната агенция
16:04
Слагат камери в данъчните складове за горива и алкохол
14:40
Колко харчи българският турист в страната и в чужбина
14:14
КНСБ: От 2 до 30 дни са платените болнични в ЕС
14:00
Трафикът по границата с Турция остава натоварен
13:13
Работодателите категорично против да плащат първите три дни от болничния
10:53
Изборите отложили водния режим в Перник
10:38
81 деца са настанени в приемни семейства в област Пловдив
10:32
Откриват паметника на Симеон Радев в София
10:20
Перничани от две села ще имат вода за 7 часа нощем през два дни
09:10
Изписват от болницата 22-те деца от Ямбол
08:30
Ево Моралес иска да се върне в Боливия
08:25
Въведение Богородично е
08:15
Облачно и дъждовно

Най-четени от Общество

Избор на редактора