Още снимки:
test

"Княжево не е магистрала": Протестиращи блокираха булевард "Цар Борис III"

20.10.2019 19.20

Около 50 души скандираха "Княжево не е магистрала" по време на протест в столичния квартал, информира БНР.

За кратко участниците в демонстрацията блокираха булевард " Цар Борис III" в тази част, която преминава през квартала, съобщава bTV.

Демонстрацията при трамвайното колело в квартал "Княжево" започна след 16,00 часа. Тя е насочена срещу липсата на диалог с Агенция "Пътна инфраструктура", постоянното реверсивно движение и срещу увеличаващия се транзитен трафик в кварталните улички.

Причината е, че в момента се изгражда светофарна уредба за постоянна организация на движението - "реверсивно движение " между м.Черният кос и ул. 10-ти км в кв. "Княжево" без проведено обществено обсъждане и в ситуация на предизборна кампания, отбелязват от Сдружение за "Княжево" и недоволни жители.

Реверсивното движение е организация на движението, при което по пътя, състоящ се от три ленти, средната лента сменя предназначението си и се използва като допълнителна за натоварената посока. Например, когато има по-голям поток от влизащи в София автомобили, две от трите ленти се използват за влизане в града. Когато по-големият поток е от излизащи от града, две ленти ще се използват за излизане от града.

Според недоволните жители на квартала реверсивното движение е предпоставка пътят през дефилето да се използва от все повече транзитно преминаващи автомобили, които при нормално регулиране на пътя биха използвали АМ Люлин. Платното на пътя между гара Владая и "Княжево" е с променлива ширина и брой ленти. Поради това пропускливостта на пътя не е равномерна. Това създава "тапа" (струпване на автомобили в тесен участък). В случая чрез реверсивното, тапата се измества от Владайското дефиле (което е извън населено място) в "Княжево". В стремежа си да избегнат задръстването по бул. "Цар Борис III", повечето от участниците в него започват да ползват всички възможни паралелни улички в "Княжево".

Вътрешнокварталните улици не са подходящи за такъв увеличен трафик. Създава се шумово и прахово замърсяване - в пъти над допустимите норми. Това влошава значително качеството на живот и здравето на живущите в кв. "Княжево", смятат недоволните граждани.

Въпреки констатацията на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), че облекченото преминаване през дефилето покрай Владая е за сметка на кв. "Княжево" (констатирано в документ на МРРБ с Nо 02-02- 211/30.07.2019 г.), в момента АПИ изгражда постоянно реверсивно движение с поставянето на светофари по бул. "Цар Борис III".

Увеличеният трафик вследствие на реверсивното движение води до натоварване на малките улички, невъзможност на живущите да се включат безопасно в потока по булеварда. Увеличеният трафик предизвиква повишено прахово и шумово замърсяване, възпрепятстване на градския транспорт и нарастване на пътните инциденти, подчертават те.

Протестиращите настояват за възстановяване на равномерното разпределение на трафика в зоната през "Княжево" чрез премахване на реверсивната организация за движение от ул. 10-км до Черния кос поради това, че не отговаря на нормите за проектиране на пътищата и създава критична пътна обстановка в населено място.

Смятаме, че изграждането на постоянно реверсивно движение в "Княжево" не е и не може да бъде решение в дългосрочен план за решаването на все повече увеличаващия се трафик през Владайското дефиле към София. Това е една спорна мярка на гърба на хората, попадащи в трафика и около него. Още повече, когато се извърша тихомълком, без проведено обществено обсъждане и в предизборна обстановка, категорични са протестиращите.

Според тях дългосрочното решение е изграждането на участък от Околовръстното шосе от бул. "Бъкстон" до АМ Люлин, пренасочване на транзитния трафик и създаване на безконфликтна връзка с магистралата при пътен възел Люлин. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
10:53
Изборите отложили водния режим в Перник
10:38
81 деца са настанени в приемни семейства в област Пловдив
10:32
Откриват паметника на Симеон Радев в София
10:20
Перничани от две села ще имат вода за 7 часа нощем през два дни
09:10
Изписват от болницата 22-те деца от Ямбол
08:30
Ево Моралес иска да се върне в Боливия
08:25
Въведение Богородично е
08:15
Облачно и дъждовно
20 ноември 2019 г.
18:20
Проверяват извънредно колбаси, сирена и рибни продукти за листерия
17:39
Евакуираха деца от козлодуйско училище заради учение
17:23
Столичната община обясни защо купува електробуси
17:19
Синдикатите предлагат работодателите да плащат 5 дни от болничния
16:22
Продадоха български орден на търг за 20 000 евро
15:27
15 км опашка от камиони се изви на "Капитан Андреево"
14:16
Протестът на социалните работници прераства в ефективна стачка
13:58
При нарушение запечатват бензиностанция за 3 г.
13:12
Отдават на концесия три плажа в Бургас, Приморско и Созопол
13:00
С петиция настояват да се създаде Национален институт за борба с рака
12:50
Държавата отпусна пари за разплащане на дългове на болница „Лозенец“
12:48
16 солисти свирят на 8 рояла във Велико Търново на 21 ноември
12:45
Украсяват Пловдив за предстоящите коледно-новогодишни празници
12:43
Започна повторното броене на бюлетините от втория тур на кметските избори в Дупница
12:35
Изтича срокът за номиниране на кандидати за шеф на КПКОНПИ
12:28
Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник
12:13
Жителите на седем плевенски села ще имат думата за назначаване на кметски наместници

Най-четени от Общество

Избор на редактора