Още снимки:
test

Силви Басева: Художникът на градския пейзаж забелязва детайла

20.10.2019 17.45

В София има, оказа се, много места, които си заслужава да бъдат обект на едно живописно платно, но за изложбата “Импресии от София” аз избрах такива, които са носители на историята, на наслагванията на времето и културата в себе си. Това заяви пред БГНЕС художничката Силви Басева.

Градският пейзаж е любимият жанр на Басева, а нейни творби са част от изложбата „Импресии от София”, която ще бъде официално открита в понеделник в столичния Дом на архитекта на ул. „Кракра”.

Питаме я като художник, ако трябва да избере цвета на София какъв би бил той, но отговорът не може да бъде еднозначен. „Доста патиниран, доста потъмнен цвят, но богат, богат на нюанси, покрит с патината на времето, може би под един златистокафеникав есенен тон се разкриват вече отделните нюанси на детайла и на отделните къщи”, сподели творецът.

Платната, които е селектирала за “Импресии от София” са носители на история, на наслагвания и култура, сподели още тя. “Защото по-новите сгради са по-лишени от очарование, може би им трябва няколко години зад гърба, за да го придобият, но някак си тази обживяност на старите сгради като че ли ме привлича повече и съм подбрала няколко места, които са ми на сърце и представляват интересни гледни”, добави Басева. Тя смята, че София през платното на художника все пак изглежда по-различно, защото първо в едно платно може често да се вдигне поглед и да се обхване цялата гледка. „Докато като минувачи ние гледаме ниско долу, където са търговските обекти и витрините, и доста често не забелязваме великолепните фасади, които се издигат над тях, затова художникът обръща внимание на тия неща. Понякога хора, които гледат вече готовите пейзажи казват: Аз това място го знам кое е, пък не съм забелязал, че е толкова хубаво!”, каза тя.

Художничката си призна, че се обръща отскоро към София, така че почти няма място, което няколко пъти е рисувала. „Рисувала съм от други градове, по провинцията, по-малки, по-интимни пейзажи, рисувала съм и от Европа, от Средиземноморието. София отскоро ? отдавам този интерес и съм обърнала внимание на някои малки, не толкова известни улички и сгради, но наситени с внушение и емоции”, сподели творецът.

Изложбата “Импресии от София” ще покаже живописни и графични пейзажи от столицата на шестима автори – Дарина Янева, Петя Денева, Силви Басева, Иван Кънев, Вихрони Попнеделев и арх. Тодор Булев. Първите петима са художници, които представят живописни пейзажи в техниките на маслената живопис, сухия пастел и акварела. Тодор Булев, който показва графични рисунки, е архитект и председател на Съюза на архитектите в България, представител на едно професионално съсловие, което също има дългогодишни традиции в областта на архитектурния пейзаж.

Творците, събрани в изложбата работят в различни стилистики, всеки от тях е изградил свой индивидуален творчески почерк. Обединяващото между тях е единствено темата – пейзажи от София. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
19:54
Онлайн пазаруването, необмислените покупки и болестно състояние ли са
19:48
Charli XCX, Agent Provocateur и секси рекламата на бельо
19:42
Принц Уилям, принц Хари и урокът, който херцогът на Кеймбридж научи от брат си
18:35
Neuralink, Илон Мъск и как милиардерът ще лекува шизофрения и аутизъм с мозъчни импланти
16:27
Пандата Бей Бей казва сбогом на САЩ, лети за Китай
16:06
Ферма под метрото: Мисията възможна
15:58
Слонът Бин Ладен умря в плен
12:30
Руско момиче постави на Дядо Коледа невъзможна мисия
09:56
Стих от гробницата на Тутанкамон последва откривателят й в гроба му
09:50
Руснаците намаляват пиенето на алкохол
09:43
Започна размножаването на коралите на Големия бариерен риф
09:06
Откриха 143 нови изображения в Наска
08:30
Хороскоп за 17 ноември
16 ноември 2019 г.
18:45
Neuralink, Илон Мъск и как милиардерът ще лекува шизофрения и аутизъм с мозъчни импланти
15:56
Sea-thru - технологията, която маха водата от подводните снимки
15:50
Бруклин Бекъм, Никола Пелц и това ли е новото гадже на сина на Дейвид и Виктория Бекъм
12:42
Motorola Razr, първият смартфон със сгъваем екран на марката и всичко, което трябва да знаем за него
08:55
Хороскоп за 16 ноември
15 ноември 2019 г.
19:46
Дженифър Лопес и кой е искал да види гърдите ?
19:23
The SpongeBob Movie: Sponge on the Run, Спонджбоб и участието на Киану Рийвс във филма
15:31
Германски съд не позволи регистрационен номер на кола, напомнящ за Хитлер
13:40
Lonely Planet, Бутан и най-добрите дестинации за 2020 г.
13:15
Amazon, централата им Сиатъл и как ще се превърне в приют за бездомни
12:43
Пинк си взима почивка от музикалната сцена
12:05
Страхът, безпокойството и как да ги преодолеем за секунди с техниката за внимателност

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора