Още снимки:
test

Силви Басева: Художникът на градския пейзаж забелязва детайла

20.10.2019 17.45

В София има, оказа се, много места, които си заслужава да бъдат обект на едно живописно платно, но за изложбата “Импресии от София” аз избрах такива, които са носители на историята, на наслагванията на времето и културата в себе си. Това заяви пред БГНЕС художничката Силви Басева.

Градският пейзаж е любимият жанр на Басева, а нейни творби са част от изложбата „Импресии от София”, която ще бъде официално открита в понеделник в столичния Дом на архитекта на ул. „Кракра”.

Питаме я като художник, ако трябва да избере цвета на София какъв би бил той, но отговорът не може да бъде еднозначен. „Доста патиниран, доста потъмнен цвят, но богат, богат на нюанси, покрит с патината на времето, може би под един златистокафеникав есенен тон се разкриват вече отделните нюанси на детайла и на отделните къщи”, сподели творецът.

Платната, които е селектирала за “Импресии от София” са носители на история, на наслагвания и култура, сподели още тя. “Защото по-новите сгради са по-лишени от очарование, може би им трябва няколко години зад гърба, за да го придобият, но някак си тази обживяност на старите сгради като че ли ме привлича повече и съм подбрала няколко места, които са ми на сърце и представляват интересни гледни”, добави Басева. Тя смята, че София през платното на художника все пак изглежда по-различно, защото първо в едно платно може често да се вдигне поглед и да се обхване цялата гледка. „Докато като минувачи ние гледаме ниско долу, където са търговските обекти и витрините, и доста често не забелязваме великолепните фасади, които се издигат над тях, затова художникът обръща внимание на тия неща. Понякога хора, които гледат вече готовите пейзажи казват: Аз това място го знам кое е, пък не съм забелязал, че е толкова хубаво!”, каза тя.

Художничката си призна, че се обръща отскоро към София, така че почти няма място, което няколко пъти е рисувала. „Рисувала съм от други градове, по провинцията, по-малки, по-интимни пейзажи, рисувала съм и от Европа, от Средиземноморието. София отскоро ? отдавам този интерес и съм обърнала внимание на някои малки, не толкова известни улички и сгради, но наситени с внушение и емоции”, сподели творецът.

Изложбата “Импресии от София” ще покаже живописни и графични пейзажи от столицата на шестима автори – Дарина Янева, Петя Денева, Силви Басева, Иван Кънев, Вихрони Попнеделев и арх. Тодор Булев. Първите петима са художници, които представят живописни пейзажи в техниките на маслената живопис, сухия пастел и акварела. Тодор Булев, който показва графични рисунки, е архитект и председател на Съюза на архитектите в България, представител на едно професионално съсловие, което също има дългогодишни традиции в областта на архитектурния пейзаж.

Творците, събрани в изложбата работят в различни стилистики, всеки от тях е изградил свой индивидуален творчески почерк. Обединяващото между тях е единствено темата – пейзажи от София. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
18:33
Разводът в Китай възможен – само след месец „успокояване на страстите“
18:23
Кайли Миноуг издаде нов албум и пусна собствено вино на пазара за рождения си ден
17:05
Брад Пит и Анджелина Джоли по-близки от всякога
15:38
Какво означава изразът „Тѐ ти, булка, Спасовден"
13:45
Бръчки около очите
12:47
Слънцето, очите, фотокератитът и още един вреден ефект на UV лъчите
12:43
Кучето Xiao Bao което чака починалия си стопанин три месеца в китайска болница
12:36
Криси Тейгън и премахването на имплантите в гърдите на модела
12:28
Хотелски стаи се превръщат в оперни ложи
11:14
Европейските лидери, които не послужиха за пример
08:55
Хороскоп за 28 май
27 май 2020 г.
16:07
Нашествие от комари тормози Ибиса
14:57
Къмпинг „Градина“ отваря врати на 28 май
14:54
Съвети за безопасност при гръмотевични бури
13:29
Мистиката на 6 лунен ден
13:14
Техника за подмладяване и хармонизиране на женските енергии
08:55
Хороскоп за 27 май
26 май 2020 г.
18:36
Бети Уайт се пази от вируса с водка и пържени картофки
16:57
Какво трябва да знаем за цинка
14:57
Асоциация настоява за отваряне на публичните домове в Германия
13:56
Церемония по награждаване на изявени дейци на просветата и културата в Ямбол
13:50
Сънищата и Луната – вторник – 26.05.20
12:26
"Мисията невъзможна 7", Никълъс Холт, Есай Моралес и оттеглянето му от филма
12:22
Бела Хадид, снимките ? по бански и някои критични коментари
12:08
Принц Хари, новият му живот с Меган Маркъл в САЩ и трудностите, с които се сблъсква

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора