Още снимки:
test

Срещата на Ердоган с Путин може да промени баланса за зоната за сигурност в Сирия

19.10.2019 19.15

След постигнатото турско-американско споразумение за спиране за 120 часа на турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, цялото внимание се насочи към предстоящата на 22 октомври среща между руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Тя ще се състои в Сочи.

Очаква се Ердоган да направи предложение за създаване на зона за сигурност на територията, която режимът на Башар Асад предостави на кюрдските Сили за защита на народа /СЗН/. Интересно е какъв ще бъде отговорът на Путин, който може да промени баланса, посочват турски експерти.

Турция и САЩ се договориха за създаване на зона за сигурност на територията, където турската армия провежда операцията "Извор на мира", в дълбочина до 30 км на юг. Сирийската армия се дислоцира в останалата част.

На срещата с Путин Ердоган ще направи на руския президент предложението си за създаване на зона за сигурност на тази територия. С интерес се очаква реакцията на Русия в отговор на това предложение, посочват турски експерти.

Зоната за сигурност, за която Турция настоява от август, ще се простира от река Ефрат, т.е. на запад от Кобане до иракската граница на изток. Но изглежда, че оставането на Турция в зоната за сигурност ще бъде ограничено, защото в турско-американското споразумение се посочва само "зона за сигурност, контролирана от Турция". Затова бъдещето на турско-сирийската граница зависи от срещата между Путин и Ердоган.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви след преговорите с американската страна, че положението във връзка с териториите, от които се оттеглиха САЩ и на които се настани сирийската армия, ще бъдат обсъждани с Русия.

"Нашата цел е да не остане нито един терорист на територията с дължина 444 км. Една част от целта постигаме със САЩ, а другата част ще разрешим с Русия", каза той.

Турският президент Ердоган потвърди тази констатация, заявявайки: "Срещата, която ще проведем с Владимир Путин, оценявам като отделна част от този процес."

Приоритетната цел на Анкара е пълно изтегляне на силите на СЗН от планираната зона за сигурност. Въпросът кой ще контролира зоната ще се обсъжда на последващ етап с Русия. Завръщането на сирийската армия може да се приеме само при условие, че силите на СЗН се изтеглят напълно от района, посочват турски експерти.

В Сочи предстоят важни разговори между Путин и Ердоган на фона на позицията на Москва, която бе изразена през август, когато започнаха преговорите между Анкара и Вашингтон по въпроса за зоната за сигурност.

"За всяка, каквато и да е стъпка, която ще бъде предприета на сирийска територия, ще бъде необходимо да се преговаря със сирийската държава", заявиха от Москва.

В тази връзка не е случайност фактът, че специалният пратеник на Путин за Сирия Александър Лаврентиев разговаря в петък в Анкара с говорителя и политически съветник на Ердоган Ибрахим Калън точно преди да започнат преговорите на Ердоган с американския вицепрезидент Майк Пенс, които завършиха с постигане на споразумение за 120-часово спиране на турската военна операция в Северна Сирия.

Според руския анализатор Осталски, когото цитират турски медии, "предпочитанието на Владимир Путин е сирийската армия да остане на границата вместо исканата от Анкара зона за сигурност.

Но за да не изпадне в конфликт с Ердоган, руският президент ще търси среден път, който да включва споразумение, което да бъде прието от Ердоган от една страна, а от друга да се осигурят под контрола на Башар Асад колкото може повече територии. В същото време Путин ще търси всички възможности за открит диалог между Дамаск и Анкара, но това засега изглежда трудно постижимо", казва руският анализатор. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
20:05
Нетаняху заяви, че Израел е готов да се справи с иранската агресия
19:37
В Северна Македония виждат 24 май като ден за защита на езика и отпор на България
19:01
Посланикът на САЩ в Германия подава оставка
18:27
Танцьори и музиканти ще могат да се върнат в залите следващата седмица
18:00
Франция: Избягвайте пътуванията в чужбина това лято
17:46
Китай: Със САЩ ще спечелим от сътрудничество и ще загубим от конфронтация
17:40
Ердоган и Рохани потвърдиха необходимостта от отваряне на границите
17:26
Направиха белодробна трансплантация на болна от COVID-19 в Австрия
16:04
Земетресение край Вранча
15:05
Китай готов да сътрудничи за установяването на произхода на COVID-19
12:14
Северна Македония е под 42-часова карантина
10:47
Протести в Германия срещу ограничителните мерки в борбата с COVID-19
10:39
Гърция отмени ограниченията за водолазния туризъм
10:32
Неделни антиправителствени протести в Хонконг
10:08
Музеите във Ватикана ще отворят отново врати на 1 юни
09:15
Турция с възможност за онлайн промяна на религията
09:15
Спад в подкрепата за Абе след скандал с главния прокурор
08:40
Джонсън под натиск да уволни съветник, нарушил карантината
08:28
Байдън взима и Хаваите
08:23
КНДР обсъди засилване на ядрената си отбрана
08:18
Повече от 100 000 случая на коронавирус в Африка
08:11
Спад в подкрепата за Абе след скандал с главния прокурор
08:09
Турция под 4-дневна блокада
23 май 2020 г.
19:56
Иран ще отговори на всяка агресия на САЩ срещу танкерите за Венецуела
19:52
Иран предлага да се създаде клуб на санкционираните от САЩ държави

Най-четени от Свят

Избор на редактора