Още снимки:
test

Селфи с инструктора в началото и края на шофирането ще доказва, че се е състояло (Обновена)

18.10.2019 16.10

Часовете зад волана да станат от 31 на 42 е сред обсъжданите промени

Селфи на кандидат-шофьора с инструктора в колата ще е сред доказателствата, че часът за кормуване е действителен. Това е част от разработвания електронен контрол на часовете за шофиране на кандидат-шофьорите, разработван от министерството на транспорта.

В телефоните на курсиста и инструктора се качва приложение, с което да се управлява процеса. Електронната система пък локализира автомобила и дава старт на часа. В края на кормуването тя отново локализира местоположението на колата, отчита колко километра са изминати, при каква максимална скорост, при какъв маршрут, кое упражнение е изработено. И се завършва отново със селфи. Това разказа за „24 часа“ Красимир Георгиев, управител на Асоциацията за квалификация на автомобилистите след среща на автоинструктори от цялата страна с министъра на транспорта Росен Желязков. В събитието участваха още председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, заместник-министърът на транспорта Ангел Попов, изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, председателят на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров и други. На нея са обсъдени бъдещите промени в правилата на обучение и провеждане на шофьорските курсове.

Електронната система се тества в 10 фирми в 7 областни центрове, а от понеделник обхвата на теста щял да се разшири, казва Георгиев. Автоинструкторите били съгласни с въвеждането й. Ще се махнат учебните картони, тъй като всички данни ще бъдат в системата, няма да е нужно да те спират на пътя, обяснява браншовикът мотивът автошколите да са съгласни.

Това, което разбуни кошера - белите автомобили и инструкторът да не присъства на практическия изпит се оказало фалшива новина, това е казал министърът. „Разбрахме се, че ще работим заедно, отворени са за предложения от нашата страна“, заяви Георгиев. Желязков е дал пример за невярна новина с това, че държавата ще купува специални автомобили, на които да се провеждат изпитите. „Чух някъде, че държавата била избрала марката, модела и вносител – глупости на търкалета! Няма такова нещо“, е казал министърът.

Според Георгиев всички се съгласили, че в условията на интензивно движение, на лоша настилка, недостатъчен контрол е нужно да се увеличат часовете за управление, 31 часа кормуване не били достатъчни. Още повече, че работната група в МОН единодушно приела те да бъдат 42 часа. Увеличените часове на управление на автомобил вероятно ще влязат заедно с електронната система за контрол, за да се избегне вероятността инструктори да вземат пари, а да ги изпълняват. В момента в различните автошколи цената на час кормуване е 18, 20, 25 лв.

Министърът е заявил, че единствената цел на евентуалните промени е създаването на контролирана среда, която да премахне възможността да субективна оценка от страна на изпитващите, а оттам и на корупционни практики.

„Основната ни задача е да създадем контролирана среда в рамките на практическия изпит, така че да бъдат ясно идентифицирани грешките, които прави водачът. Те трябва да бъдат анализирани и да има обективност при оценяването от изпитващия като бъдат премахнати възможностите за субективна преценка. Затова разглеждаме варианти за изграждане и въвеждане на единна интегрирана информационна система, която да обхване целия процес – от подготовката до изпита“, обяви министър Росен Желязков. Той бе категоричен, че всичко се прави, за да се подобри системата, така че чрез корупция да не се прикрива лошата подготовка.

Той е казал, че според анализите корупцията в тази сфера е 3 млн. лв. на година. Проявленията й са в три форми. Първата е самият кандидат да дава подкуп за вземане на изпит. Втората е рекет от изпитващия към кандидата и третата е корупция за подсигуряване, като инициатори са автоинструкторите.

Какви ще бъдат промените на самия изпит?

„Ще се монтират нови системи, като се започва отново с видеонаблюдение, което да обхваща всичко, както и датчици, които ще дублират отчитането на грешките, които допуска на изпита кандидатът за книжка. Така ще има възможност да се сравни това, което е отбелязал в таблета като грешки изпитващият, с това, което е отчела системата“, обяснява Георгиев. Това обаче е в процес на разработка и когато са готови, автоинструкторите ще бъдат запознати.

От автоучилищата са направили предложение инструкторите, които участват в изпита, също да попълват на таблет грешките на своя курсист, а след това да се сравняват с тези, които е отчел изпитващият. Ако има разлики, то системата за видеонаблюдание да бъде арбитър. Ако инструкторът не е отбелязал грешки, да има санкции, ако е рецидив. Например – да му бъде отнето правото да участва при следващи изпити.

Георгиев е направил предложение и за създаване на система да рейтинг на автошколите, като се изработят критерии.

Министърът на транспорта е развил пред автоинструкторите и идеята практическите изпити да излязат от държавата, както е в Германия. Такава идея „24 часа“ разви преди десетина години, но тогава тя не намери подкрепа.

„Всички мерки, които ще намерят отражение в съответната нормативната уредба, на ниво наредби, ще бъдат детайлно обществено обсъдени с всеки един от вас – косвено и пряко в такива формати“, е казал в заключение министърът към участниците в дискусията. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
10:53
Изборите отложили водния режим в Перник
10:38
81 деца са настанени в приемни семейства в област Пловдив
10:32
Откриват паметника на Симеон Радев в София
10:20
Перничани от две села ще имат вода за 7 часа нощем през два дни
09:10
Изписват от болницата 22-те деца от Ямбол
08:30
Ево Моралес иска да се върне в Боливия
08:25
Въведение Богородично е
08:15
Облачно и дъждовно
20 ноември 2019 г.
18:20
Проверяват извънредно колбаси, сирена и рибни продукти за листерия
17:39
Евакуираха деца от козлодуйско училище заради учение
17:23
Столичната община обясни защо купува електробуси
17:19
Синдикатите предлагат работодателите да плащат 5 дни от болничния
16:22
Продадоха български орден на търг за 20 000 евро
15:27
15 км опашка от камиони се изви на "Капитан Андреево"
14:16
Протестът на социалните работници прераства в ефективна стачка
13:58
При нарушение запечатват бензиностанция за 3 г.
13:12
Отдават на концесия три плажа в Бургас, Приморско и Созопол
13:00
С петиция настояват да се създаде Национален институт за борба с рака
12:50
Държавата отпусна пари за разплащане на дългове на болница „Лозенец“
12:48
16 солисти свирят на 8 рояла във Велико Търново на 21 ноември
12:45
Украсяват Пловдив за предстоящите коледно-новогодишни празници
12:43
Започна повторното броене на бюлетините от втория тур на кметските избори в Дупница
12:35
Изтича срокът за номиниране на кандидати за шеф на КПКОНПИ
12:28
Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник
12:13
Жителите на седем плевенски села ще имат думата за назначаване на кметски наместници

Най-четени от Общество

Избор на редактора