13 ноември 2019 г. 20:30 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 13.11.2019 г. 19:57:01 ч.
Още снимки:
test

Евроактив: Франция блокира разширяването на ЕС заради Русия

16.10.2019 14.05

Франция блокира началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония, въпреки обещанието на ЕС към Скопие, че разрешавайки историческия спор за името с Гърция, страната си осигурява пътна карта за преговори за членство в ЕС. Това пише порталът Евроактив.

Дипломатически източници на Евроактив в Брюксел съобщават, че Франция може да промени позицията си на предстоящата среща на върха на ЕС само при хипотетичен сценарий ако Германия приеме френските идеи за реформа в еврозоната.

„Макрон вече мисли за президентските избори през 2022 г. Освен това се стреми да не провокира Русия, недоволна от разширяването на ЕС с територии, където има влияние, като Сърбия, Черна гора и Северна Македония. Черна гора вече е член на НАТО. Македония се надява да бъде следващият член в началото на 2020 г., докато Сърбия няма планове да се присъедини към Алианса“, посочва порталът.

След като през юни европейските лидери решиха да отложат решението за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания за този месец, вчерашната среща на външните министри на ЕС се разглежда като “да бъде или да не бъде”. “Особено след решението на германския Бундестаг през септември да подкрепи началото на преговорите”, оценява порталът.

„Само Франция блокира Северна Македония, докато Холандия и Дания подкрепиха Скопие, но се противопоставиха на амбициите на Тирана. Финландия предложи отделяне на случая с Албания от този на Северна Македония, но Франция не се съгласи“, се казва в текста.

Според Евроактив, финландското председателство на ЕС е обявило, че въпросът за започване на преговори ще бъде в дневния ред на среща на държавните или правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС, която ще се проведе утре и вдругиден в Брюксел. На нея ще бъдат разгледани и начините за избягване на Брекзит без сделка и утвърждаване на отговор на турското нахлуване в Сирия.

„Френската министърка по европейските въпроси Амели дьо Моншален заяви, че страната й е против започването на преговори за присъединяване с двете балкански държави. Тя обясни, че са необходими по-нататъшни реформи и в двете страни, но също така ясно заяви, че трябва да се решат и по-големи проблеми, включително реформи в начина, по който Европейската комисия води преговори, както и проблемът с изтичането на мозъци в тези страни“, се казва в анализа.

Порталът признава, че изтичането на мозъци е сериозен проблем, но припомня, че той не е повдигнат като въпрос за стартиране на процеса на преговори с други кандидати за членство като Сърбия и Черна гора, “две балкански държави, които вече са в процес на преговори за присъединяване”.

“Тези страни ще бъдат част от Европейския съюз някой ден… но все още е твърде рано да започнем процеса на разширяване”, цитира порталът говорителя на френския президент Еманюел Макрон, че Париж няма да се съгласи със започване на преговори за членство с двете страни.

От друга страна, според Евроактив, Берлин подчертава, че започването на преговори за присъединяване е приоритет за Германия.

В текста също така се подчертава, че започването на преговори е важен момент, но процесът на преговори трае с години, така че държавите-членки могат да упражнят правото си на вето, ако страната кандидат не успее да извърши реформите и не изпълни своите ангажименти.

Много страни смятат, че започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания е от голямо значение предвид сложната геополитическа ситуация, оценява Евроактив, позовавайки се на изявлението на румънския министър за ЕС Джордже Чамба, че е “важно да се даде политически сигнал”, че разширяването не е мъртво.” /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
18:36
Най-голям е недостигът на учители по математика, физика, химия, английски език и ИТ
09:10
Макрон – безчувствен, ненадежден и обсебващ
12 ноември 2019 г.
15:20
Средната заплата през третото тримесечие спада с 1% - до 1 249 лева
11:23
"Икономист интелиджънс юнит" очаква предсрочни избори в България
11 ноември 2019 г.
18:12
Турските сериали завладяват света, популяризирайки баклавата и хамама
15:46
Новият голям медиен инвеститор ще е бизнес модел, финансиран от абонамент
14:43
Лукашенко заминава за Австрия - вече не е "последният диктатор" в Европа?
09 ноември 2019 г.
17:08
10 ноември 1989 г. и Великите сили. Виктор Шарапов изпада в бяс вежливо и тихо
08 ноември 2019 г.
13:50
Преподавател: След 90-та спадът в раждаемостта прераства в демографска катастрофа
09:50
Свобода в мрежата
09:20
Нивото на океаните се покачва по-бързо от предвижданията
07 ноември 2019 г.
17:30
Педро Санчес - политикът в перманентна предизборна кампания
15:39
Камерите няма да затворят кутията на Пандора в детските градини
06 ноември 2019 г.
13:46
Правителство на Орбан. Какво следва?
11:21
Укринформ: И в контекста, думите на Макрон не звучат добре
05 ноември 2019 г.
19:32
Колко далеч е Европа от данък "богатство"?
18:15
Истината за недействителните гласове
12:42
42% от българите не искат да са донори, за да не предизвикат съдбата
04 ноември 2019 г.
10:09
Гласуват вот на доверие на новото правителство на Румъния
09:35
Година преди изборите през 2020 Америка е разделена и ядосана
03 ноември 2019 г.
17:07
Сорос в интервю за "Гардиън": В Унгария се страхувам за живота си
02 ноември 2019 г.
16:17
Кои държави са най-големите износителки на пшеница и къде се нарежда България сред тях?
11:35
С 30% по-евтини са електронните услуги на кадастъра от документите на хартия
01 ноември 2019 г.
16:33
Как Великобритания ще се бори с банковите измами?
14:42
Ще се превърнат ли протестите в Ливан в прелюдия към нова война?

Най-четени от Анализ

Избор на редактора