Още снимки:
test

Няколко причини да си купите злато

13.10.2019 11.04

Златото се представя отлично от началото на годината, като за посочения период то е добавило над 17% към стойността си. Според редица анализатори обаче най-доброто за благородния метал може и тепърва да предстои.

В краткосрочен план благородният метал може и да среща известни трудности при потенциално подобряване на икономическите данни, или доближаване до търговска сделка между САЩ и Китай, но в средносрочен - перспективите пред метала все още са позитивни.

В дългосрочен план все още има много солидни причини да притежавате злато, или акции на златодобивни компании, като VanEck Vectors Gold Miners и VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF, коментират от изданието MarketWatch.

Разбира се не всички са толкова позитивни относно бъдещето на цената на златото. "Ако икономическите данни успокоят хората, че рецесия все още не е на дневен ред, не виждам как златото ще е особено добра инвестиция", според главния инвестиционен стратег на Leuthold Group Джеймс Полсен.

Но няма да наблюдаваме рецесия в краткосрочен план, така че цената на златото може да остане плоска, или дори да се понижи поради три причини, смята експертът.

1. Президентът Тръмп се нуждае от силна икономика, за да бъде преизбран. А той има огромно влияние върху доверието на бизнеса и потребителите и икономиката. Процедурата по импийчмънт няма да навреди на настроенията, тъй като демократите са с 20 гласа по-малко от мнозинство в Сената, за да могат да го отстранят от длъжност.

2. Сигналът за обърнатата крива на облигациите е фалшив. Не сочи, че рецесията е наблизо. Доходите в дългия край на кривата изкуствено се потискат от чуждестранните купувачи на американски дълг опитващи се да избегнат отрицателните лихви на своите пазари. Да, този път е различно.

3. Американската икономика показва признаци на спад. Лошите икономически данни продължават по направления като промишлено производство, използване на капацитет, заетост, продажби на жилища, продажби на автомобили и т.н. Това ще накара Фед да предприеме ответни действия, за да не позволи на водещата световна икономика да изпадне в рецесия.

Въпреки мнението си, Полсън дава пет причини, поради които смята, че си струва инвеститорите да притежават злато и златодобивни компании, поне като част от портфейла си:

1. Златото ви помага, като отбранителна позиция

Голямият риск в момента е световната икономика да премине в рецесия, която да е предизвикана следствие на свиване на потреблението и опасения за рецесия. И няма да е първия път, когато страховете на бизнеса и хората са довели икономиката до рецесия.

"Според мен шансовете за рецесия са 25%. Смятам, че това е риск, но не мисля, че това е най-вероятният резултат", коментира Полсен.

Златото също така предлага на инвеститорите сигурно убежище срещу политическия риск и несигурности, породени от промените в ръководството на САЩ, Brexit и напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай, казва Крис Тери, анализатор на злато и метали в Deutsche Bank.

2. Централните банки отново обичат златото

Централните банки купуват злато в обеми, които не са виждани от 50 години, посочва Том Уинмил, управляващ директор на MidsX Fund Midas. Като се има предвид, че доларът е толкова силен, централните банки се диверсифицират далеч от зелените пари. Най-големите покупки идват от Русия, Китай и Полша.

3. САЩ може да е поел курс за понижаване на долара

Около 22% от федералния бюджет на САЩ се финансира от дълг. Съотношението на дълга към БВП на САЩ може да достигне близо 100% през следващото десетилетие, от около 78% сега, според прогнозите на правителството.

Обикновено правителствата прибягват до инфлация, за да намалят тежестта на дългове в подобни размери, смята Уинмил, който прогнозира, че САЩ е поел този курс. Златото обикновено се представя добре, когато инфлацията се повишава и доларът отслабва.

Дори и това да не се случи веднага, стесненият пазар на труда, в среда на най-ниска безработица от 50 години насам, ще доведе до инфлация, заради ръста на заплатите. А това би било позитивно за цената на златото.

"Не бих се изненадал да видя златото при нива от 2000 долара за унция до две години, смята още Уинмил. В краткосрочен план той е неутрален по отношение на златото отчасти, защото една четвърт от търсенето на злато идва от покупките на бижута, които се забавят в среда на подобен ръст в цената на метала.

4. Златото има инерция

Парите се вливат в златни взаимни фондове. Въз основа на това, което тези видове потоци са предполагали за настроението на инвеститорите в миналото, това може да показва устойчив интерес към златото, според пазарни наблюдатели.

Изглежда, че по-голям паричен поток се насочва към златото в момента и това подкрепя цената на този актив.

5. Възможно е да има недостиг в предлагането

По време на форум за златото в Денвър през септември, Barrick Gold предупреди, че добивът на злато може да спадне с 45% през следващите 10 години, което ще доведе до увеличаване на инвестициите в нови мини, като се има предвид колко минни компании съкращават този вид инвестиции по време на последните шест години, когато златото беше слабо.

Уинмил, от фонда на Midas, предпочита минните компании с дълготрайни резерви и приличен свободен паричен поток. Той смята, че акциите на много от компаниите от сектора са евтини, въпреки силата на златото.

"Има някои наистина интересни сделки", казва той. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
08:25
Хороскоп за 12 октомври
11 ноември 2019 г.
19:40
Air Co. - еко водката, която премахва въглеродния диоксид от въздуха
19:33
Apple Watch, Mi Watch и с какво часовникът на Xiaomi превъзхожда този на Apple
17:25
Майли Сайръс в домашно лечение след операция на гласните струни
15:56
Специалисти: Графенът може да ликвидира дупките по пътищата
14:15
Рисковете от недоспиването
14:14
Тайна или традиция: Защо Кралицата носи пет червени мака?
13:48
Air Co. - еко водката, която премахва въглеродния диоксид от въздуха
13:05
Джон Траволта, Кели Престън, 8-годишният им син Бен и една снимка в Instagram
12:23
Турските сериали завладяват света, популяризирайки баклавата и хамама
11:55
Мадона, турнето Madame X , закъснението на концертите й и защо я съдят феновете
10:55
Ефективна ли е ваксината срещу човешки папилома вирус
10:53
Леонардо ди Каприо на 45
10:50
Яя Абдул-Матийн II, Реджина Кинг, "Пазителите" и секс сцената от сериала
10:48
Христиана Парова, Малдивите и как премина почивката на фитнес инструкторката
10:18
Трофейна 13-килограмова щука хвана мъж от Омуртаг
08:45
Хороскоп за 11 ноември
10 ноември 2019 г.
16:05
Защо милиардерите на планетата губят пари за първи път от 2015 г. насам
14:12
Агенция урежда бракове на албанки с мъже от Балканите
13:51
Австралия, пожарникарите и секси календарът им за 2020 г.
11:51
Apple, iPhone и как ще изглежда следващият модел на смартфона
10:32
Роман Полански и поредното обвинение за изнасилване срещу режисьора
10:17
10-те най-скъпи китари – „чудовищата“ на Джими Хендрикс, Боб Дилан, Ерик Клептън…
08:53
Хороскоп за 10 ноември
08:15
Двойка щъркели остана да зимува край с. Богданци

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора