Още снимки:
test

Няколко причини да си купите злато

13.10.2019 11.04

Златото се представя отлично от началото на годината, като за посочения период то е добавило над 17% към стойността си. Според редица анализатори обаче най-доброто за благородния метал може и тепърва да предстои.

В краткосрочен план благородният метал може и да среща известни трудности при потенциално подобряване на икономическите данни, или доближаване до търговска сделка между САЩ и Китай, но в средносрочен - перспективите пред метала все още са позитивни.

В дългосрочен план все още има много солидни причини да притежавате злато, или акции на златодобивни компании, като VanEck Vectors Gold Miners и VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF, коментират от изданието MarketWatch.

Разбира се не всички са толкова позитивни относно бъдещето на цената на златото. "Ако икономическите данни успокоят хората, че рецесия все още не е на дневен ред, не виждам как златото ще е особено добра инвестиция", според главния инвестиционен стратег на Leuthold Group Джеймс Полсен.

Но няма да наблюдаваме рецесия в краткосрочен план, така че цената на златото може да остане плоска, или дори да се понижи поради три причини, смята експертът.

1. Президентът Тръмп се нуждае от силна икономика, за да бъде преизбран. А той има огромно влияние върху доверието на бизнеса и потребителите и икономиката. Процедурата по импийчмънт няма да навреди на настроенията, тъй като демократите са с 20 гласа по-малко от мнозинство в Сената, за да могат да го отстранят от длъжност.

2. Сигналът за обърнатата крива на облигациите е фалшив. Не сочи, че рецесията е наблизо. Доходите в дългия край на кривата изкуствено се потискат от чуждестранните купувачи на американски дълг опитващи се да избегнат отрицателните лихви на своите пазари. Да, този път е различно.

3. Американската икономика показва признаци на спад. Лошите икономически данни продължават по направления като промишлено производство, използване на капацитет, заетост, продажби на жилища, продажби на автомобили и т.н. Това ще накара Фед да предприеме ответни действия, за да не позволи на водещата световна икономика да изпадне в рецесия.

Въпреки мнението си, Полсън дава пет причини, поради които смята, че си струва инвеститорите да притежават злато и златодобивни компании, поне като част от портфейла си:

1. Златото ви помага, като отбранителна позиция

Голямият риск в момента е световната икономика да премине в рецесия, която да е предизвикана следствие на свиване на потреблението и опасения за рецесия. И няма да е първия път, когато страховете на бизнеса и хората са довели икономиката до рецесия.

"Според мен шансовете за рецесия са 25%. Смятам, че това е риск, но не мисля, че това е най-вероятният резултат", коментира Полсен.

Златото също така предлага на инвеститорите сигурно убежище срещу политическия риск и несигурности, породени от промените в ръководството на САЩ, Brexit и напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай, казва Крис Тери, анализатор на злато и метали в Deutsche Bank.

2. Централните банки отново обичат златото

Централните банки купуват злато в обеми, които не са виждани от 50 години, посочва Том Уинмил, управляващ директор на MidsX Fund Midas. Като се има предвид, че доларът е толкова силен, централните банки се диверсифицират далеч от зелените пари. Най-големите покупки идват от Русия, Китай и Полша.

3. САЩ може да е поел курс за понижаване на долара

Около 22% от федералния бюджет на САЩ се финансира от дълг. Съотношението на дълга към БВП на САЩ може да достигне близо 100% през следващото десетилетие, от около 78% сега, според прогнозите на правителството.

Обикновено правителствата прибягват до инфлация, за да намалят тежестта на дългове в подобни размери, смята Уинмил, който прогнозира, че САЩ е поел този курс. Златото обикновено се представя добре, когато инфлацията се повишава и доларът отслабва.

Дори и това да не се случи веднага, стесненият пазар на труда, в среда на най-ниска безработица от 50 години насам, ще доведе до инфлация, заради ръста на заплатите. А това би било позитивно за цената на златото.

"Не бих се изненадал да видя златото при нива от 2000 долара за унция до две години, смята още Уинмил. В краткосрочен план той е неутрален по отношение на златото отчасти, защото една четвърт от търсенето на злато идва от покупките на бижута, които се забавят в среда на подобен ръст в цената на метала.

4. Златото има инерция

Парите се вливат в златни взаимни фондове. Въз основа на това, което тези видове потоци са предполагали за настроението на инвеститорите в миналото, това може да показва устойчив интерес към златото, според пазарни наблюдатели.

Изглежда, че по-голям паричен поток се насочва към златото в момента и това подкрепя цената на този актив.

5. Възможно е да има недостиг в предлагането

По време на форум за златото в Денвър през септември, Barrick Gold предупреди, че добивът на злато може да спадне с 45% през следващите 10 години, което ще доведе до увеличаване на инвестициите в нови мини, като се има предвид колко минни компании съкращават този вид инвестиции по време на последните шест години, когато златото беше слабо.

Уинмил, от фонда на Midas, предпочита минните компании с дълготрайни резерви и приличен свободен паричен поток. Той смята, че акциите на много от компаниите от сектора са евтини, въпреки силата на златото.

"Има някои наистина интересни сделки", казва той. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
17:25
Циркови слонове в Екатеринбург избягаха, за да се търкалят в снега
16:35
Джиджи Хадид, Риана, i-D magazine и какво призна моделът пред певицата
14:56
В Швейцария е изсечена най-малката златна монета в света
14:53
Орландо Блум ще озвучи принц Хари в пародиен анимационен сериал
14:49
Съдът изслуша първите пледоарии в рамките на процеса срещу Харви Уайнстийн
14:38
Най-старата гъба е на 810 милиона години
12:46
Неймар, Netflix и документалният филм за футболиста
12:23
Кейт Мидълтън, раждането на принц Джордж и защо се е чувствала изолирана
11:59
Buro Landschap, cycle through water и една необичайна велоалея през езеро в Белгия
11:15
Емилия Кларк, Тед и с какво се похвали актрисата в Instagram
09:48
Виктория Бекъм, Ева Лонгория и общата им страст към модата
09:45
Зимата, водата, зимната дехидратация и недостатъчното количество, което приемаме
09:43
Дженифър Анистън, SAG Awards 2020 и жертвите на актрисата, за да има перфекен тоалет на церемонията
08:58
Хороскоп за 23 януари
08:35
Google почете Луис Алберто Спинета
22 януари 2020 г.
18:50
Принц Хари, Меган Маркъл и папараците, които ги преследват и в Канада
18:46
Базил Айденбенц, "Диви и щастливи" и какво сподели актьорът за себе си и участието си във филма
18:43
Ученето на чужд езики и коя е оптималната възраст, на която го учим най-добре
17:28
Съвременни методи за пестене на пари
16:08
Джеф Безос, Лорън Санчес, Тадж Махал и ваканцията им в Индия
16:05
Disney, 20th Century Fox, 20th Century Studios и ребрандирането на студиото
15:58
Пост Малоун, Марк Уолбърг и филмът Spenser Confidential за Netflix
15:55
Porhub, делото срещу порно сайта и кой от какво се оплака
14:46
Трикове, които ще улеснят живота на шофьорите през зимата
13:35
Без дракона Мушу в игралната версия на “Мулан”

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора