Още снимки:
test

Проект с BG участие грабна наградата на публиката на REGIOSTARS 2019

10.10.2019 14.37

Проект с българско участие бе отличен с наградата на публиката при раздаването на REGIOSTARS за 2019 година. Инициативата CityWalk се състезава в категория 4 - изграждане на градове, устойчиви на климатичните промени.

Българските партньори на проекта са Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и община Варна. Водещо участие има Словения, а останалите партньори са Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия.

В рамките на проекта Община Варна е разработила план за подобряване на пешеходната среда в града, разказа пред в. "24 часа" Миклос Лукович, който е един от унгарските партньори на проекта.

REGIOSTARS (в превод от английски - регионални звезди) са ежегодни европейски награди, с които се удостояват най-иновативните регионални проекти. Бляскавата церемония по награждаването се проведе в Брюксел в сряда вечерта. Всяка година Европейската комисия отличава онези проекти, финансирани от ЕС, които демонстрират високи постижения и нови подходи в областта на регионалното развитие.

CityWalk е международен проект, който цели да улесни най-простата форма на градска мобилност - ходенето пеша, в градовете от Дунавския регион чрез интелигентното му интегриране с другите форми на транспорт. ЕС финансира проекта с 1 895 151 евро от Фонда за регионално развитие по оперативната програма за транснационално сътрудничество "Дунав 2014-2020".

През своя оперативен период (декември 2016 г. - май 2019 г.) партньорство разработи инструментариум (ръководство за гъвкавост, индекс и онлайн инструмент), създаде 8 плана за проходимост, извърши 8 пилотни действия, разработи и представи предложения за политики към градовете, участващи в инициативата.

Конкретната цел на проекта CityWalk е чрез семинари и уоркшопове да се създадат стратегии за подобряване на пешеходната среда в градовете в Дунавския регион. Тези стратегии може да се изразяват както в подобряване на инфраструктура като тротоари, паркове и пешеходни градски площи, така и мерки за подобряване на безопасността на пешеходците и борба с престъпността по улиците.

"Това е забавен проект, създаден с усмивка, което го прави много близък до обикновените граждани, но също така обвързва и общините с ангажименти за подобряване на градксата среда", каза Миклос Лукович.

Управлението на проекта също се реализира по различен и модерен начин. Голямо значение за CityWalk има участието на инфлуенсъри в инстаграм и фейсбук, които прегърнали идеята за по-малко замързяване и по-здравословно придвижване в градската среда.

"За да се въведат изцяло и пълноценно стратегиите, които изготвихме с партньорите ни, трябва да се работи и на правителствено ниво. Най-важното, което целим да постигнем, е да променим мисленето на хората относно ходенето пеша", добави унгарецът пред репортер на "24 часа" след награждаването в Брюксел.

Въпреки че акцентът е върху ходенето, награденият проект цели да се въведе цялостен подход към градското замърсяване като се подобри градската мобилност чрез ефективно комбиниране на различни транспортни средства.

За себе си CityWalk казват, че са нещо повече от обикновен проект. CityWalk е начин на живот, който може да помогне за справянето с изменението на климата, подобряването на качеството на въздуха и намаляването на шума.

През 2019 г. REGIOSTARS поставят акцента върху пет области, които са от решаващо значение за бъдещето на регионалната политика на ЕС:

- насърчаване на цифровото преобразуване;

- свързване на зеленото, синьото и сивото;

- борба с неравенството и бедността;

- изграждане на градове, устойчиви на климатичните промени;

- модернизиране на услугите в областта на здравеопазването.

Победителите се определят от научни работници на високо равнище, които оценят подадените проектни заявления и награждават победителите. За всяка категория има 3-членно жури, или общо 15 професори и признати личности от академичните среди.

Освен това обществеността може да избере своя победител чрез публично онлайн гласуване, след което се присъжда "Наградата на публиката" на един от проектите. От всички 235 000 гласували тази година най-голяма подкрепа от гражданите на ЕС получи CityWalk. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
16:45
Винетка няма да е необходима за 40 км около Варна
15:54
До дни лаборатория във Варна ще прави тестове за коронавируса
13:27
Задържаха варненец след стрелба с незаконно оръжие
13:17
Определиха журито за присъждане на награда „Варна“
13:13
Доброволците от Детско полицейско управление се учат да оказват първа помощ
13:10
Митрополит Йоан ще отслужи благодарствен молебен по случай 150-годишнината на Българската екзархия
10:14
Кризисният щаб във Варна се събира днес заради коронавируса
10:11
Ескадрения миноносец „USS ROSS” е на посещение във Варна
10:07
Близо 800 безработни в област Варна са постъпили на работа през януари 2020г.
10:06
Министър Каракачанов ще награди курсанти от Морското училище във Варна
10:05
Масово варненци оставят боклука си извън контейнерите за разделно събиране
09:58
Без ток днес във Варненско ще са...
08:24
Преглед на печата
26 февруари 2020 г.
15:55
64-та регата „Трети март“ ще се проведе във Варненското езеро
15:51
Кметът Иван Портних представи приоритетите на Варна пред командния състав на ВМС
14:08
Децата от ОУ “Христо Ботев” във Варна казаха своето „Не на тормоза в училище“
11:24
Районен прокурор Невена Илиева встъпи официално в длъжност днес
11:17
Задържаха мъж от с. Попович, прострелял куче в двора на къща в с. Градинарово
10:01
Без ток днес във Варненско ще са...
09:55
Голяма част от кв. "Левски" във Варна без вода до 17 часа
09:52
Варна отбелязва 150 г. от учредяването на Българската екзархия
08:24
Преглед на печата
25 февруари 2020 г.
16:31
Англичанка едва не загина след корабокрушение във Варненското езеро
16:19
Прекратиха делото за достъп на МПС в Морската градина и го изпращат по компетентност на ВАС
16:16
Осъдителна присъда постанови Районен съд - Варна за 80-годишна пенсионерка, участвала в т.нар. “ало-

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора