Още снимки:
test

Проект с BG участие грабна наградата на публиката на REGIOSTARS 2019

10.10.2019 14.37

Проект с българско участие бе отличен с наградата на публиката при раздаването на REGIOSTARS за 2019 година. Инициативата CityWalk се състезава в категория 4 - изграждане на градове, устойчиви на климатичните промени.

Българските партньори на проекта са Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и община Варна. Водещо участие има Словения, а останалите партньори са Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия.

В рамките на проекта Община Варна е разработила план за подобряване на пешеходната среда в града, разказа пред в. "24 часа" Миклос Лукович, който е един от унгарските партньори на проекта.

REGIOSTARS (в превод от английски - регионални звезди) са ежегодни европейски награди, с които се удостояват най-иновативните регионални проекти. Бляскавата церемония по награждаването се проведе в Брюксел в сряда вечерта. Всяка година Европейската комисия отличава онези проекти, финансирани от ЕС, които демонстрират високи постижения и нови подходи в областта на регионалното развитие.

CityWalk е международен проект, който цели да улесни най-простата форма на градска мобилност - ходенето пеша, в градовете от Дунавския регион чрез интелигентното му интегриране с другите форми на транспорт. ЕС финансира проекта с 1 895 151 евро от Фонда за регионално развитие по оперативната програма за транснационално сътрудничество "Дунав 2014-2020".

През своя оперативен период (декември 2016 г. - май 2019 г.) партньорство разработи инструментариум (ръководство за гъвкавост, индекс и онлайн инструмент), създаде 8 плана за проходимост, извърши 8 пилотни действия, разработи и представи предложения за политики към градовете, участващи в инициативата.

Конкретната цел на проекта CityWalk е чрез семинари и уоркшопове да се създадат стратегии за подобряване на пешеходната среда в градовете в Дунавския регион. Тези стратегии може да се изразяват както в подобряване на инфраструктура като тротоари, паркове и пешеходни градски площи, така и мерки за подобряване на безопасността на пешеходците и борба с престъпността по улиците.

"Това е забавен проект, създаден с усмивка, което го прави много близък до обикновените граждани, но също така обвързва и общините с ангажименти за подобряване на градксата среда", каза Миклос Лукович.

Управлението на проекта също се реализира по различен и модерен начин. Голямо значение за CityWalk има участието на инфлуенсъри в инстаграм и фейсбук, които прегърнали идеята за по-малко замързяване и по-здравословно придвижване в градската среда.

"За да се въведат изцяло и пълноценно стратегиите, които изготвихме с партньорите ни, трябва да се работи и на правителствено ниво. Най-важното, което целим да постигнем, е да променим мисленето на хората относно ходенето пеша", добави унгарецът пред репортер на "24 часа" след награждаването в Брюксел.

Въпреки че акцентът е върху ходенето, награденият проект цели да се въведе цялостен подход към градското замърсяване като се подобри градската мобилност чрез ефективно комбиниране на различни транспортни средства.

За себе си CityWalk казват, че са нещо повече от обикновен проект. CityWalk е начин на живот, който може да помогне за справянето с изменението на климата, подобряването на качеството на въздуха и намаляването на шума.

През 2019 г. REGIOSTARS поставят акцента върху пет области, които са от решаващо значение за бъдещето на регионалната политика на ЕС:

- насърчаване на цифровото преобразуване;

- свързване на зеленото, синьото и сивото;

- борба с неравенството и бедността;

- изграждане на градове, устойчиви на климатичните промени;

- модернизиране на услугите в областта на здравеопазването.

Победителите се определят от научни работници на високо равнище, които оценят подадените проектни заявления и награждават победителите. За всяка категория има 3-членно жури, или общо 15 професори и признати личности от академичните среди.

Освен това обществеността може да избере своя победител чрез публично онлайн гласуване, след което се присъжда "Наградата на публиката" на един от проектите. От всички 235 000 гласували тази година най-голяма подкрепа от гражданите на ЕС получи CityWalk. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
14:58
Хванаха мъртво пиян да шофира мотопед край Варна
14:53
Двама души пострадаха след удар на кола в стена
12:49
Газова бутилка подпали кухня във варненския квартал „Възраждане“
12:46
Рекорд във Варненско: Хванаха 50-годишен моторист да шофира с 3,29 промила алкохол
12:10
Търсят с конкурс най-значимата доброволческа инициатива във Варна за 2019-а
11:53
Тази нощ пристигат бюлетините за местните избори във Варна
11:50
Архитекти обсъждат резултатите от анкетата за Дупката във Варна
11:46
Крис Катена: ""Уестсайдска история" не е обикновено развлечение, а послание."
10:53
НАП продължава да сваля цената на имот с бунгала край Варна
10:50
Издават книга с интервюта на варненската журналистка Олга Боева
09:53
Без ток днес във Варна ще са...
09:50
Актрисата Доротея Тончева представя във Варна постановката "Цигуларката на Бога"
09:46
СК „Перун“ Варна спечели турнира по волейбол за Купа Варна
09:43
Един район без вода във Варна
09:40
Представителния отбор на Световната федерация по таекуондо с безплатно шоу днес във Варна
08:25
Преглед на печата
15 октомври 2019 г.
14:48
Експерти: Психиатриите у нас принудително се превръщат в социални домове
14:37
Варна посреща най-изявените дигитални лидери в света на бизнеса
10:43
Близо 2000 нови безработни само за месец
10:34
Част от Цветния квартал ще бъде без вода днес
10:33
18-годишен открадна мобилен телефон от ръцете на дете в училищен двор във Варна
10:21
Община Варна дава 840 хил. лв. за храна и нощувки на участници в събития
10:08
Без ток днес във Варна ще са...
08:13
Преглед на печата
14 октомври 2019 г.
17:07
ТУ-Варна организира Втора педагогическа конференция "Клъстери и иновации в образованието“

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора