Още снимки:
test

Ананиев: Няма основание да си подавам оставката

04.10.2019 18.13

Оставка се дава тогава, когато човек е сбъркал нещо или тогава, когато не е изпълнил нещо, което му е предвидено по закон. Аз съм убеден и считам, че такова нещо не съм допуснал, така че няма основание да си подавам оставката. Това каза здравният министър Кирил Ананиев, предаде репортер на БГНЕС.

Ананиев заедно с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и члена в Надзорния съвет на Касата проф. Григор Димитров бяха извикани на спешна среща при премиера и финансовия министър заради обещаните пари на медицинските сестри.

След нея Ананиев отново обясни бюджетната схема, по която са отпуснати средствата за здравеопазване.

Правителството искаше да осигури необходимия ресурс и го направихме чрез изменение на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК, добави Ананиев.

Потвърждавам, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата. Тези 50 млн. лева отидоха в системата на здравеопазването, заяви от своя страна управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев.

Цените на 121 клинични пътеки са увеличени в различни ценови диапазони – от 10 до 30%. Отделиха се средства за скенери, за раждания, каза и проф. Димитров.

“Аз лично бях убеден, че тези 50 млн. лв., които се отделиха от Министерския съвет, няма законен начин да стигнат до болниците, тъй като системата на финансирането на здравеопазването е такава, те са търговски дружества и средства от републиканския бюджет, освен за предвидените по наредба номер три, друго не може да се финансира. Това предварително се знаеше, че тези средства не могат да бъдат предоставени, каквато и воля да има министъра, и 100, и 200 млн. да даде те не могат да стигнат до болниците и от там да стигнат до заплатите”, каза проф. Григор Димитров. Той обясни, че системата на финансирането в здравеопазването е такава, че заплатите се определят от резултатите от свършената работа, затова някои болници, които имат по-голяма дейност, с добре платени пътеки, получават по-големи заплати.

“Неслучайно в постановлението е записано до 50 млн. лв., което означава, че ние трябва да набавим необходимата информация от лечебните заведения за болнична помощ, да се направят съответните изчисления и тогава ще знаем колко точно в рамките на това до 50 млн. лв. ще можем да осигурим, без да нарушаваме законодателството”, добави здравният министър.

Ананиев каза, че ресурсът, който предвиждат за финансиране на лечебните заведения за болнична помощ за следващата година е значително по-голям от този, който е сега.

„В това число този ресурс няма да мине през обем дейност, а ще премине през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения. Този ресурс е достатъчен, от там нататък все пак трябва да оставим решението на директорите и на управителните тела на болниците, защото те пряко менажират нещата, пряко оценяват труда на всеки един от своите служители. Не мога да му кажа на всичките да даде 950 лв. – и на тези в интензивното отделение, и на тези, които са в кабинет”, заяви Ананиев. Той подчерта, че ресурсът е налице, въпрос на управление и мениджмънт. „С бюджета за следващата година сме предвидили ресурс, който считам, че ще бъде достатъчен”, категоричен е здравният министър. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
19:53
Захариева участва в Срещата на външните министри от ОССЕ
19:40
Субсидията на партиите става 8 лева на глас
19:13
Деница Сачева: Асистентски услуги ще има и след Нова година
18:13
Парламентът отхвърли субсидията от 1 лев за партиите
17:50
Радев: Има криза във водния сектор
17:40
Народното събрание одобри трансферите и субсидиите за общините
16:56
Захариева прати съболезнования на украинския си колега заради пожара в Одеса
16:43
Курсанти от Военния университет гостуваха в парламента
16:16
Депутатите одобриха бюджетите на обществените медии
16:00
Министър Сачева: Подкрепям отлагането на Закона за социалните услуги
15:50
Ева Майдел: Работим с кметовете Европа да стига до всеки и навсякъде
15:26
Депутатите удължиха работното си време за второ четене на Бюджет 2020 г.
14:15
Румен Радев: България е сред плахите иноватори
13:47
Красимир Вълчев намалява приема - УНСС приема два пъти по-малко студенти
13:43
Симеонов не очаква сериозен скандал с Русия
13:05
Горанов отрича за договорка с БСП за субсидиите
12:24
Парламентът прие бюджета за образованието
11:57
Москва обяви български дипломат за персона нон грата
10:48
Нямаме мотиви да бавим "Турски поток", смята Атанас Тасев
04 декември 2019 г.
20:15
Радев вижда бъдещето на НАТО като съюз между партьори, не като пазар
19:21
Съдебната власт разполага със 70 млн. лв. повече през 2020 г.
18:48
Патриотите искат отлагане на Закона за социалните услуги за изчистване от джендърството
18:37
Горанов: Очаква се неизпълнение на приходите в бюджета за 2019-а
17:32
Борисов: Путин е добре дошъл, по 5 км на ден строим
17:09
Путин: България бави “Турски поток”; Експерти: Забавянето е заради руска фирма

Най-четени от Политика

Избор на редактора