17 октомври 2019 г. 06:44 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 16.10.2019 г. 20:14:00 ч.
Още снимки:
test

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

03.10.2019 20.09

САЩ се нуждаят от повече кораби в Европа, за да се противопоставят на нарастващите руски заплахи, иска ръководителят на Военноморските сили на САЩ.

Адмирал Джеймс Фого коментира пред USNI News, че вижда повече руски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан и в Балтийско, Черно и Средиземно море, както и руски действия, които могат да увеличат напрежението в региона.

Американският 6-и флот, който попада в състава на Военноморските сили за Европа, разполага с четири разрушителя, два експедиционни бързи транспортни кораба и команден кораб. Фого допълва, че има нужда от повече.

Преди година той успява да докара ударна група със самолетоносач за разгръщане в европейските води за първи път от години. Амфибийните сили също прекарват повече време с 6-и флот през 2018 г., вместо да се фокусират изключително върху операциите на 5-и флот на САЩ в Близкия изток.

Все по-трудно е да убедим Съвместния щаб да изпраща ограничените ресурси на ВМС в този край на света, обяснява той.

"Ако погледнете целия свят, САЩ имат много предизвикателства. Западния Тих океан: островната верига и предизвикателствата от военноморския флот на Народно освободителна армия на Китай там, който Харис нарича Голямата пясъчна стена и напрежението в Тайвански проток", обяснява Фого в интервю, докато посещава Военноморския институт на САЩ.

"Виждате какво се случва в Залива в момента със злонамереното иранско влияние и тази неотдавнашна атака срещу Саудитска Арабия (рафинерията) и напрежението, което се генерира там. И тогава погледнете в наша посока: Арктика, Балтийско море, Средиземноморие, Черно море, Източно Средиземноморие. Става много много натоварено. Така че всички имаме нужда от тези сили. Но трябва да има приоритет. Така че това приоритизиране е тук във Вашингтон и това в момента се обсъжда от Съвместните началници и министъра на отбраната."

Силите на САЩ с 6-и флот прекарват около 125 дни в годината например в Черно море, а корабите на НАТО прекарват още 125 дни там, което осигурява присъствие за повече от половин година.

"Очевидно имаме достатъчно сили, за да поддържаме доста добър баланс на обучение и ангажираност със съюзници и партньори в мирно време. Във време на криза ще ни трябват още. Така че ние тренираме за време на криза и повечето от нашите учение са учения за реагиране на кризи, така че бих могъл да използвам повече присъствие в Балтийско море, в Средиземноморието, Северния Атлантически океан, Арктика и Черно море."

За известно време Фого ще разполага с група за действие, която се разгърна миналия месец, докато самолетоносачът USS Harry S. Truman продължава ремонт след неизправности в електрическата система. Тази група се командва от 2-ри флот на САЩ до Исландия.

Според него, заплахите в региона са сериозни и нарастващи, а миналогодишното продължително присъствие на ударна група самолетоносачи е полезно, когато става въпрос за САЩ и съюзниците, които работят заедно в предизвикателна и реална ситуация.

По думите му, "това беше възможност да се интегрират и тренира с американска ударна група и свързаната с нея подкрепа в сериозни условия - това е Крайният Север, северно от Арктическия кръг. Те имаха възможност за интеграция между самолетоносача Хари С. Труман и ВВС от Норвегия, Финландия, Швеция и в и около Скандинавия".

"Имахме и противник под формата на истински руснаци, които летяха наоколо със своите бомбардировачи Туполев Ту-95 и други самолети наоколо и в близост до самолетоносача и успяхме да извършим учения за прихващане с реални цели. Така че смятам, че всичко това беше огромен успех", коментира адмиралът.

Той допълва, че тези уроци също са включени в състава на учебно-тренировъчните единици и други тренировъчни дейности преди разгръщане извън командването на американските сили на флота, за да се гарантира, че самолетоносачите са готови за това, с което могат да се сблъскат.

Европейските води и въздушно пространство стават по-натоварени, тъй като там има все повече руски кораби, подводници и самолети. Инцидентите в морето стават по-провокативни в известен смисъл, тъй като самолети, които прелитат над американски кораби или самолети за наблюдение, са склонни да бъдат въоръжени, докато преди 10 години това не беше така - въпреки че той отбеляза, че броят на инцидентите в морето като цяло е по-нисък от те тези преди десетилетие.

Освен това "безотговорното отношение на руснаците към Договора за ядрените сили със среден и малък обсег доведе до отмяна на договора, а сега, ако слушате руския президент, той говори за всевъзможни нови оръжейни системи - хиперзвукови, системи за подводни оръжия, торпеда и ракети с по-голям обсег на действие, които ще бъдат включени в руския инвентар, и мисля, че това е ескалация", обяснява Фого.

Той допълва, че руските действия по бреговете също правят операциите по-трудни или опасни за САЩ, НАТО и партньорските държави в морето. "Те са милитаризирали Калининград, има много хардуер, противокорабни крилати ракети и системи за разузнаване и наблюдение, които позволяват насочване срещу сили на НАТО, докато те са в Прибалтика."

"Руснаците направиха същото в Крим, след като го анексираха от Украйна. Те го използват добре, за да въведат системи, които заплашват не само търговията, но военните кораби и корабите на НАТО, опериращи в Черно море", коментира адмиралът.

А в Латакия и Тартус в Сирия "стана много, много натоварено в Източното Средиземноморие, така че виждаме по-голям брой и присъствие на руски военни кораби в тази област, които никога не сме виждали досега. Така че това увеличава риска, увеличава напрежението; и изисква по-трезви глави, и изисква бдителност".

Фого отново се връща към нуждата от повече кораби, "нашето силно присъствие в театъра е само по себе си възпиращо средство". /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
14:26
33% от децата в света са недохранени или затлъстели
14:05
Евроактив: Франция блокира разширяването на ЕС заради Русия
11:40
Какви са заплахите от ядрена война между Индия и Пакистан
15 октомври 2019 г.
09:53
Проф. Христина Вучева: Защо паричната и фискалната политика са важни за общото европейско бъдеще
14 октомври 2019 г.
08:41
Новото предложение на Лондон за Брекзит - плаха надежда
13 октомври 2019 г.
19:34
Десетте най-добри хотела в света
14:52
Най-страшните природни бедствия през 21-ви век
12 октомври 2019 г.
09:39
Джордж Фридман: Никсън и Тръмп и политиката на импийчмънт
10 октомври 2019 г.
13:00
Как европейските лидери могат да оставят забавянето на растежа да прерасне в криза?
09:18
Иън Бремер: Светът се намира в геополитическа рецесия
09 октомври 2019 г.
16:19
Оборотите в търговията на дребно нарастват с 2% през август в сравнение със същия месец на 2018 г.
14:04
Доклад на ЕК: Все по-малко деца напускат училище, учителите - недобре подготвени
13:18
Турските планове за настаняване на бежанци в Североизточна Сирия тревожат съюзниците
08 октомври 2019 г.
14:15
Русия да бъде удавена в Черно море - САЩ измислиха план за "възпиране" на Москва
07 октомври 2019 г.
20:06
Експерти обясниха как фалшива новина предизвика психоза сред родители
19:30
Защо Амстердам става по-скъп за туристите през 2020 г.
17:26
Само един учен е получавал Нобеловата награда за физиология или медицина
12:24
Ще има ли нови условия или дата за преговори само със Северна Македония, но не и с Албания?
10:04
Парламентарните избори в Косово – победа за опозицията
06 октомври 2019 г.
09:58
СПЦ отбелязва несъществуващ юбилей, присвоява Охридската архиепископия
05 октомври 2019 г.
14:47
Как преди 30 г. падна Стената
12:43
Как китайската велосипедна индустрия се адаптира към новите времена
04 октомври 2019 г.
15:32
Унижения в Германия: стотици случаи на антициганизъм
15:22
Вълненията в Ирак идват в критичен момент в региона
14:52
Португалците се готвят да дадат нов мандат на левицата на Антониу Коща

Най-четени от Анализ

Избор на редактора