17 октомври 2019 г. 05:56 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 16.10.2019 г. 20:14:00 ч.
Още снимки:
test

Дързост и красота в сделката на Борис Джонсън

03.10.2019 17.28

Ако помните какво каза Брук на Ерик пред лицето на бившата му жена Стефани в 4882-ра серия на "Дързост и красота", то значи вие имате един проблем и едно неоспоримо качество. Проблемът е прозаичен: вкусът ви за филмово изкуство явно не е особено взискателен. Качеството ви обаче се крие в това, че понеже вие обичате протяжните драми, в които ръката на сценариста се раздвижва само когато уринира, то значи имате здрави нерви и търпение. Ерго, сериалът "Брекзит" е за вас.

Всъщност това е най-новата и разтеглива драма: напускането на Великобритания на ЕС. Но за разлика от "Дързост и красота", в политическото и икономическото "отцепване" на Лондон от Брюксел има съспенс. В сюжета на Брекзит дори и сценаристите му не знаят кога и как ще приключи продукцията им. Всъщност този филм е от тези сериали, в които не героите правят филма, а точно обратното: сюжетът се еманципира от актьорите и ги изплюва при първа възможност. Една изключително порядъчна и винаги елегантна жена от Съсекс, която повече харесваше ABBA, отколкото успяваше с танцуването на Dancing Queen, може да потвърди това.

В този контекст, не съм наясно колко точно деца имат Брук, Ерик и Стефани, общо и поотделно, но едва ли са повече от британски секретари, които преговаряха Брекзит и които се смениха за три години.

Във вчерашната серия на "Брекзит" обаче имаше ситуационно раздвижване. Лондон запозна Брюксел с измененията, които трябва да заместят предпазния механизъм (т.нар. "backstop"), касаещ статута на Северна Ирландия. Ключовото в тях са следните няколко положения.

Първото е, че британското правителство предлага оставането на Белфаст в единния пазар на стоките на ЕС. Последното със сигурност важи за общия пазар на ирландския остров (този на Република Ирландия и Северна Ирландия), но остават открити въпроси по отношение на търговията между Северна Ирландия и останалите части на ЕС. Със сигурност обаче стоките, които се движат между Белфаст и Дъблин, няма да бъдат подлагани на проверки. Тези стоки обаче, които идват в Северна Ирландия от останалата част на Великобритания, ще бъдат проверявани за това дали отговарят на стандартите на ЕС.

Основният политически проблем пред Борис Джонсън тук е доколко неговите северно-ирландски коалиционни партньори от Демократическата юнионистка партия (ДЮП) ще се съгласят на такъв сюжет, който въвежда различен режим на стандарти и регулации между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания.

С тази част от предложението си обаче изглежда така, че Борис Джонсън разрешава ирландския проблем (Белфаст и Дъблин ще останат под шапката на един пазар), но създава британски такъв: изниква граница между Северна Ирландия и останалата част на Великобритания.

Второто ключово предложение на Лондон е, че Северна Ирландия ще напусне митническия съюз на ЕС заедно и успоредно с Великобритания. Това гарантира съхраняване на целостта на Обединеното Кралство, но пък се актуализира ирландския въпрос: Белфаст и Дъблин ще бъдат в различни митнически съюзи, понеже Република Ирландия е в ЕС. Именно за да избегне последното, в сделката на бившия министър-председател Тереза Мей се предвиждаше оставането на Великобритания в митническия съюз на ЕС (докато не се договори свободно търговско споразумение с Брюксел). Като контрамярка на възникването на митнически бариери в рамките на ирландския остров (между Дъблин и Белфаст) правителството на Джонсън предвижда въвеждането на олекотен технически и електронен режим на проверка, който засега обаче имат доста мъглив и неясен характер.

Третото предложение на Лондон постановява това, че местният парламент в Белфаст ще има правото на всеки четири години да утвърждава или да отхвърля регулаторния режим (оставането на Северна Ирландия в единния пазар на стоките спрямо Република Ирландия и ЕС). Това е изключителен жест за Белфаст от страна на Лондон, но когато става дума за търговията на ирландския остров, то изкача въпросът дали Дъблин не се превръща в заложник на парламента в Белфаст (това би трябвало да бъде поставено като проблем и от страна на Република Ирландия, и от страна на Брюксел).

Ситуацията наистина е заплетена. Като родословното дърво на децата на Брук, Ерик и Стефани.

Но като цяло, ако можем да обобщим, Борис Джонсън прави една отстъпка (оставането на Северна Ирландия в единния пазар на ЕС) и настоява за друга такава от ЕС (напускането на Северна Ирландия като част от Великобритания на митническия съюз). Това със сигурност е "по-британска" и "по-тори" сделка от тази на Тереза Мей, но като такава вероятно ще се сблъска с повече съпротива от Брюксел.

Независимо обаче от реакцията на ЕС спрямо така представеното предложение на Борис Джонсън, последният е в ситуация, в която може само да спечели политически. Ако ЕС откаже да сключи сделката, то британският министър-председател ще каже, че отговорността за излизането на Великобритания от съюза без сделка е на европейските лидери. Ако Брюксел приеме сделката, Борис Джонсън ще може да се похвали, че е сключил по-добра такава от тази на Тереза Мей (все пак цялата Великобритания ще напусне митническия съюз, а участието на Северна Ирландия в единния пазар на ЕС ще зависи от парламента в Белфаст).

А ако ЕС приеме британското предложение, но то впоследствие бъде отхвърлено от Камарата на общините, то Борис Джонсън ще има още един аргумент в полза на свикване на предсрочни избори. Ако последното се случи с цената на удължаване на Брекзит, то вината за това ще бъде насочена към долната камара на Парламента, а не спрямо министър-председателя.

Успоредно на дипломатическия фронт, Борис Джонсън има слънчеви перспективи и на вътрешно-политическия такъв. С ясното позициониране на Консервативната партия като про-Брекзит партията (процес, който още продължава и който изобщо не е толкова лек), председателят на торите успява да си върне евроскептичните гласове от The Brexit Party на Найджъл Фараж. Разликата между популярността на торите, когато бяха водени от Тереза Мей, и когато днес са председателствани от Борис Джонсън, е двуцифрено число. А чрез това ясно ситуиране лидерът на торите успява да усилва и натиска върху "разкрачената" спрямо Брекзит основна опозиционна партия в лицето на лейбъристката. Ако днес вече е ясно какво искат торите, то е много по-трудно за британските граждани да се ориентират в това каква е позицията на лейбъристите спрямо най-голямата тема в британската политика от десетилетия насам (официалното становище на Джереми Корбин е неутралитет до свикване на нов референдум, в който да има две опции - оставане в ЕС или напускане със сделка).

В предложението на Борис Джонсън обаче има доста дързост и по-малко красота. Но в неговата сделка се вижда опитът за еманципиране на героите от сюжета и раздвижване на ръката на сценариста. Какво ще е продължението на сагата обаче предстои да разберем в следващия епизод на "Брекзит".
Мартин Табаков, news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
14:26
33% от децата в света са недохранени или затлъстели
14:05
Евроактив: Франция блокира разширяването на ЕС заради Русия
11:40
Какви са заплахите от ядрена война между Индия и Пакистан
15 октомври 2019 г.
09:53
Проф. Христина Вучева: Защо паричната и фискалната политика са важни за общото европейско бъдеще
14 октомври 2019 г.
08:41
Новото предложение на Лондон за Брекзит - плаха надежда
13 октомври 2019 г.
19:34
Десетте най-добри хотела в света
14:52
Най-страшните природни бедствия през 21-ви век
12 октомври 2019 г.
09:39
Джордж Фридман: Никсън и Тръмп и политиката на импийчмънт
10 октомври 2019 г.
13:00
Как европейските лидери могат да оставят забавянето на растежа да прерасне в криза?
09:18
Иън Бремер: Светът се намира в геополитическа рецесия
09 октомври 2019 г.
16:19
Оборотите в търговията на дребно нарастват с 2% през август в сравнение със същия месец на 2018 г.
14:04
Доклад на ЕК: Все по-малко деца напускат училище, учителите - недобре подготвени
13:18
Турските планове за настаняване на бежанци в Североизточна Сирия тревожат съюзниците
08 октомври 2019 г.
14:15
Русия да бъде удавена в Черно море - САЩ измислиха план за "възпиране" на Москва
07 октомври 2019 г.
20:06
Експерти обясниха как фалшива новина предизвика психоза сред родители
19:30
Защо Амстердам става по-скъп за туристите през 2020 г.
17:26
Само един учен е получавал Нобеловата награда за физиология или медицина
12:24
Ще има ли нови условия или дата за преговори само със Северна Македония, но не и с Албания?
10:04
Парламентарните избори в Косово – победа за опозицията
06 октомври 2019 г.
09:58
СПЦ отбелязва несъществуващ юбилей, присвоява Охридската архиепископия
05 октомври 2019 г.
14:47
Как преди 30 г. падна Стената
12:43
Как китайската велосипедна индустрия се адаптира към новите времена
04 октомври 2019 г.
15:32
Унижения в Германия: стотици случаи на антициганизъм
15:22
Вълненията в Ирак идват в критичен момент в региона
14:52
Португалците се готвят да дадат нов мандат на левицата на Антониу Коща

Най-четени от Анализ

Избор на редактора