27 февруари 2020 г. 19:12 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 27.2.2020 г. 19:10:26 ч.
Още снимки:
test

Защо биткойнът загуби 20% за седмица?

29.09.2019 19.50

Биткойнът - първата и най-голяма криптовалута в света, падна с над 20% за седем дни, достигайки най-ниските си нива от юни насам. И сега инвеститорите се питат - какво ще се случва с дигиталната монета от тук нататък?

Какво предизвика поевтиняването?

Анализаторите твърдят, че натискът върху цената на биткойна се предопредели от неуспешния дебют на новите фючърси базирани на биткойн на борсата Bakkt.

Стартът на търговията с фючърси на борсата не протече, както се очакваше. След първия час бяха сключени само пет биткойн фючърсни договора, които се увеличиха до 28 - десет часа след началото.

Силното понижение на най-старата криптовалута се случи, след като се понижи под ключовото ниво на подкрепа от 9 300 долара, което инициира по-нататъшно понижение към 8000 долара. Последва пробив и на тази ключова граница, за да видим най-ниски нива на биткойна при 7 757 долара на 27-ми септември. Това маркира понижение от 20% само за седем дни.

Според Майкъл Моро, главен изпълнителен директор на Genesis Trading, пазарът видя ефекта на старото правило "продавай на новините" и инвеститорите са разпродавали криптовалутата след слабия старт на търговията на фючърси.

Моро обаче допълни, че ниското търсене на нов продукт е нормално, защото все още голяма част от брокерите и институциите, които го предлагат не са готови технологично за въвеждането му.

"Реалността е, че повечето регулирани фючърсни договори получават ниско приемане в първия ден, просто защото не всички фючърсни брокери са готови да го изчистят и предложат. Много хора искат да изчакат и да видят", заяви Моро, пред финансовото издание CNBC.

Обезценката на биткойна става реалност след изключително стабилно представяне през август, когато се търгуваше в диапазона от около 10 000 долара.

Други основни криптовалути, като етериума и рипъла също отбелязаха съществено понижение в цените си - съответно от 24 и 19% за седмицата.

Все повече стават експертите, които се обединяват зад тезата, че на биткойна му е необходима институционална подкрепа, за да възстанови доброто си представяне. Сред най-сериозните заявки за това би било одобрение на индексен фонд базиран на криптовалутата.

Какво предстои от тук нататък за биткойна?

Брайън Кели, главен изпълнителен директор на BKCM, заяви, че продажбата на биткойн се е изострила от ключовото техническо ниво на подкрепа при 9 000 долара, което бе преодоляно в понеделник.

Следващото ниво, което инвеститорите наблюдават, е 7500 долара - цената, на която Кели твърди, че "копаенето" на биткойн става нерентабилно.

Процесът на "добив на биткойни" използва висока изчислителна мощност, за да се конкурира и да решава сложно математическо уравнение. Печелившият миньор получава биткойн като награда за успешно завършване на уравнението.

Джеф Дорман, главен инвестиционен директор на базирания в Лос Анджелис мениджър на цифрови активи в Arca, заяви, че нито едно от обясненията тази седмица за спада на биткойна "нямат смисъл" и добави, че не може да си спомни време, когато промяната в цената на криптовалутите е имала по-малко смисъл.

"Въпреки че никой няма перфектна яснота преди големите и бързи движения в цените и че те по своето същество са непредсказуеми, исторически е възможно поне някакво рационално обяснение за движенията, след като се случат. Но пет дни след началото на поевтиняването на биткойна все още липсват логични обяснения", коментира още Дорман.

Според Дорман, най-добрите обяснения за поевтиняването са "разочароващото стартиране на търговията на Bakkt" и задълбочаване на спада, следствие на задействане на стопове.

Въпреки поевтиняването си, все пак биткойнът е удвоил цената си от началото на годината, превръщайки се в една от най-добрите инвестиционни алтернативи на 2019-та. Все още обаче криптовалутата остава далеч от най-високите си нива от близо 20 000 долара.

Има и експерти, които все още не са загубили вярата си в биткойна

Разбира се биткойнът продължава да си има своите поддръжници. И един от тях неизменно е Том Лий, управляващ партньор на Fundstart Global Advisors.

"Биткойнът е уязвим, но не мисля, че тезата за доброто му представяне е нарушена. Така че, ако някой каже, че това означава, че биткойн вече не предоставя възможности, не бих се съгласил с него. Искам да кажа, че мисля, че дългосрочните притежатели не трябва да се притесняват ", смята Лий.

Лий продължи да обяснява в интервю за CNBC, че спадът не го е изненадал. Това потапяне беше предсказано в началото на юли, когато Лий забеляза, че индексът на Bitcoin Misery се е понижил под 66 пункта. Той предупреди, че ако този индекс достигне стойност от 50 пункта, никой не бива да се занимава с криптовалути.

"Това, че S&P е без тенденция, не е добре за биткойн", каза още експертът. "S&P трябва да направи нов максимум, преди биткойнът да избухне."

"Най-важното нещо ще е представянето на биткойна през следващата година. Но ако някой се опитва да търгува с биткойни, това е наистина коварно, защото S&P е непредсказуем и е променлив ", според Лий. "Не знам как в момента някой може да търгува с биткойни." /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
16:51
62% са назначените хора с увреждания от фирми
26 февруари 2020 г.
19:11
Под натиска на US санкциите Куба трудно покрива дълговете си
18:03
Кой е най-продаваният умен телефон през 2019 г.?
18:00
Над половината от българите са теглили кредит от небанкова финансова институция
17:13
Проучване: Британците ходят на работа най-вече заради колегите
16:05
Чудодейни лекове и конспиративни теории за коронавируса заливат мрежата
12:15
Руска рулетка в Сирия и рисковете за Ердоган
25 февруари 2020 г.
15:45
Първични избори при демократите: Сандърс е във водеща позиция, Байдън под натиск
15:34
Случаят Уайнстийн може да повлияе на други обвинения за сексуални престъпления
12:09
Световна пандемия може да струва $1 трилион
24 февруари 2020 г.
11:25
Тръмп в Индия – хлад и двустранни амбиции под маската на учтивост
10:15
Дронове, автономни коли и суперкомпютри. Коронавирусът става тест за китайската технологична индустр
23 февруари 2020 г.
15:20
Роботите и технологиите: унищожителите на заетостта
10:11
Димитър Чобанов: Правителството да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната
22 февруари 2020 г.
11:36
ООН: Над 100 000 цивилни са убити или ранени в Афганистан през последните 10 г.
21 февруари 2020 г.
19:50
Младите пътуват из България, по-възрастните ходят в чужбина
19:05
25% от всички публикации в "Туитър" за климатичната криза са генерирани от ботове
20 февруари 2020 г.
15:20
Как Тръмп избра Ричард Гренел да оглави националното разузнаване на САЩ?
19 февруари 2020 г.
14:18
СЗО: България е на 45-о място в класация за благоденствие на децата
18 февруари 2020 г.
15:23
Проучване сред 44 000 заразени с коронавирус показва 2,3% смъртност
11:04
Левски – създателят на съвременната българска държава
17 февруари 2020 г.
15:11
Отвоюването на магистрала М5 - най-голямата победа за Асад във войната в Сирия
15:06
В Куба може да се създаде база за руски атомни подводници
13:12
НСИ: 1770 лв. е доходът на човек от домакинство през четвъртото тримесечие на 2019 г.
12:22
НОИ е издал повече от половин милион ПИК за три години

Най-четени от Анализ

Избор на редактора