Още снимки:
test

Никълъс Бърнс: Гърция може да бъде главният стабилизиращ фактор на Балканите

24.09.2019 17.04

Съединените щати виждат в Гърция фактор за “поддържане на стабилността” в Източното Средиземноморие, каза бившият американски посланик в Гърция Никълъс Бърнс в интервю за в. „Катимерини“.

Той добавя, че след споразумението от Преспа вече няма пречки, които блокират Гърция да разшири ролята си в Югоизточна Европа. В същото време той отбелязва, че Турция се превърна в “основно главоболие” за Вашингтон.

Относно икономическите сътресения през последните 10 години, Бърнс казва, че Гърция е преживяла една от “най-опустошителните кризи на този век” и че гръцкият народ трябва да бъде “горд, че не само е оцелял, но е на път за възстановяване” . Все пак много ще зависи от „продължаващата дисциплина и ефективността на правителството в неговите икономически и инвестиционни стратегии“.

Бърнс, който също беше посланик в НАТО и се издигна до заместник-държавен секретар, вижда „успешни“ отношения между новото гръцко правителство и администрацията на президента Доналд Тръмп.

Въпрос: Как виждате перспективите на Гърция след кризата?

Никълъс Бърнс: Гърция преживя една от най-пагубните икономически кризи на този век. Мисля, че гръцкият народ трябва да се гордее, че не само оцеля, но е на път към възстановяване. Все пак разходите бяха изключително високи за гръцките семейства. Знам, че много млади хора са се преместили в Европа, САЩ и другаде, за да намерят работа. Като приятел на Гърция мога само да се надявам, че чуждестранните инвестиции се увеличават, кредитният рейтинг на Гърция се засилва и туризмът продължава да се развива успешно. Много ще зависи от продължаващата дисциплина и ефективността на правителството в неговите икономически и инвестиционни стратегии.

Въпрос: Каква роля може да играе Гърция в региона?

Никълъс Бърнс: Сега, когато въпросът за името на Македония е решен, има малко пречки пред разширяващата се роля на Гърция в Югоизточна Европа. Гърция може да бъде главната стабилизираща сила на Балканите. Тя може да продължи да бъде важен източник на подкрепа за Кипър.

Въпрос: Притеснени ли са САЩ от турския президент Реджеп Тайип Ердоган?

Никълъс Бърнс: Турция се превърна в главно главоболие за Вашингтон. По отношение на случващото се в Сирия Ердоган създава трудности, когато критикува и се противопоставя на работата на САЩ със сирийските кюрдски сили. Купувайки руската ракетна система С-400, той принуди САЩ да преустановят участието на Турция в програмата за изтребителите Ф-35. НАТО също няма да позволи на Турция да интегрира тази система в системата за противовъздушна отбрана на алианса, тъй като това би било равносилно на приемането на канцерогени в кръвта. Решението на Турция създаде голям проблем както за НАТО, така и за САЩ.

Въпрос: Как оценявате състоянието на отношенията между САЩ и Гърция?

Никълъс Бърнс: Оптимист съм, че САЩ и Гърция навлизат в нова и многообещаваща ера на нашия дълъг съюз и приятелство. Когато бях посланик в Атина между 1997 и 2001 г., това беше труден период поради разногласия с правителството на ПАСОК по Косово, тероризма и други въпроси. Сега всичко това е останало в миналото за двете страни. Гърция и САЩ укрепват връзките в икономиката и енергетиката. Двете страни работят много по-тясно заедно по отношение на НАТО и военното сътрудничество. Тъй като САЩ и Турция изпаднаха в трудни отношения, САЩ гледат към Гърция да поддържа стабилност в Източното Средиземноморие.

Въпрос: Какво ще кажете отвъд геополитическите измерения на отношенията?

Никълъс Бърнс: Връзките между народите остават много силни. Живеейки в Бостън, от първа ръка виждам ангажимента, който много от моите гръцко-американски приятели имат към Гърция. Аз работя в бордовете на Американското училище за класически изследвания в Атина и библиотеката „Генадиус“ в Колонаки. И двете представляват повече от век американско участие в археологията и гръцката история. Мисля, че тези връзки ще продължат да процъфтяват и да се изграждат с течение на времето. Мисля, че този много по-положителен период в отношенията ни ще издържи и ще се поддържа. Президентът Барак Обама беше добър приятел на Гърция по време на кризата, когато правителството му настоя за облекчаване на дълга за гръцката икономика. Искам да отдам уважение на посланик Джеф Пайът, който е изключително ефективен посланик. Той работи много усилено за укрепване на нашите връзки в енергетиката, търговията и инвестициите и подобряване на военното ни сътрудничество, особено в Източното Средиземноморие.

Въпрос: Какво е вашето впечатление за премиера Кириакос Мицотакис?

Никълъс Бърнс: Той е много впечатляващ лидер. Познавам го от много години и се възхищавам на неговата интелигентност, изтънченост в световната политика и икономика. Кириакос Мицотакис е високо ценен в Европа, както и в Америка. От това, което забелязах, той укрепва връзките и доверието на Гърция с Европейския съюз. Очаквам той да има успешна връзка с администрацията на Тръмп. На новото му правителство ще му трябва известно време, за да промени глобалните нагласи относно перспективите за инвестиции в Гърция. Но той ще помогне на Гърция да възстанови имиджа и доверието си като страна със сериозно правителство, което е надеждно и изпълнява ангажиментите си.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Интервю
09:35
Медиите днес: От „Хляб и зрелища“ към „Разделяй и владей“
10 януари 2020 г.
11:33
Спас Гърневски: Не изпитвам вина, че продадох терена с антиките, Пловдив беше пред фалит
30 ноември 2019 г.
08:44
Ген. Венцислав Мутафчийски: Живея с чувството за грешност, за да ме държи буден
29 ноември 2019 г.
17:02
Неглижирането на деца - тежка форма на насилие, която трудно се установява
26 ноември 2019 г.
18:46
Шпионският скандал в Сърбия: началото на лош период за ГРУ на Балканите
09 ноември 2019 г.
11:41
Ханс-Дитрих Геншер: Това беше европейска революция за свобода
07 ноември 2019 г.
14:07
Филип Димитров: 10 ноември е просто дата, денят след падането на Берлинската стена
01 ноември 2019 г.
10:54
Ангел Димитров: С македонците имаме съгласие за св. св. Кирил и Методий и заедно да честваме 24 май
24 септември 2019 г.
17:04
Никълъс Бърнс: Гърция може да бъде главният стабилизиращ фактор на Балканите
08 септември 2019 г.
11:28
Петър Богойески: България и Македония ще са заедно в ЕС, като Германия и Австрия
08 август 2019 г.
17:44
Проф. Георги Рачев: Очаква ни топъл и сух август, а през септември - прекрасна златна есен
10 юли 2019 г.
13:16
Шеф на Financial Times: Фалшивите новини се превърнаха в тенденция
16 юни 2019 г.
11:22
Християнството е и възпитание
15 юни 2019 г.
09:14
Драган Антоновски: Трябва да градим медийна грамотност
05 юни 2019 г.
10:11
Радев: Най-надеждни са директните доставки на руски газ за България
23 май 2019 г.
13:45
Росен Плевнелиев: Aко дойдат на власт БСП и Радев, ще обърнат геостратегически посоката на България
15 май 2019 г.
09:07
Владимир Зарев: Българите живеят във виртуален свят, в който не четат, а си чатят
12 май 2019 г.
10:42
Живодар Терзиев: БПГА гледа към новите технологии и алтернативи за мобилност
28 април 2019 г.
17:05
Проф. Тимъти Снайдър: Целта на Русия, а и на олигархични сили в САЩ е да разрушат ЕС
06 април 2019 г.
10:13
Киров-син: Платих откупа за баща ми и 121 000 евро данък за него. Парите на Наглите никой не ги търс
04 април 2019 г.
19:31
Николина Ангелкова: На Симеонов “силните чувства” към мен го мотивират, ще помисля за правни действи
30 март 2019 г.
08:13
Даниела Дариткова: Извънреден график на НС се очертава около европейските избори
28 март 2019 г.
17:24
Ген. Кирил Цветков: Малка, модерна и готова да изпълни всичко армия се оказа само мечта
15:29
Йордан Божилов: Приемането на България в НАТО беше и първата крачка към приемането ни в ЕС
25 март 2019 г.
08:07
Емил Караниколов: Със Саудитска Арабия трябва да работим като приятели и изключителни партньори

Най-четени от Интервю

Избор на редактора