Още снимки:
test

Китайски журналисти минават изпит за лоялност към Си Дзинпин

20.09.2019 19.20

Китайските журналисти скоро ще трябва да преминат тест за тяхното разбиране за Си Дзинпин, Мисъл - социалистическото учение, изповядвано от лидера на страната, съобщава "Гардиън".

Съобщение от китайския медиен регулатор е изпратено до множество държавни медии в Пекин през последния месец. Инструкцията е служителите да се подготвят да се явят на изпит по пропагандно онлайн приложение на Си Дзинпин, пуснато по-рано тази година, за да бъдат подновени акредитациите им.

Повечето вярват, че регламентът скоро ще се прилага за китайските репортери в цялата страна. Журналисти от три медийни организации, две от които извън Пекин коментират, че също са получили неофициални известия за регистрация в приложението.

"Не мисля, че някой ще успее да се измъкне от него", обяснява репортер от телевизионен оператор в източната провинция Шандонг, който допълва, че не е упълномощен да говори по темата.

Изпитът на закрито, който ще бъде прилаган от новинарските организации в началото на октомври, ще бъде разделен на пет части, включително две за ученията на Си Дзинпин за социализма за новата ера и на "важните мисли за пропагандата на Си", според Media Reform, новинарски акаунт в WeChat.

Новината за теста, публикувана за първи път от South China Morning Post, е в момент, в който китайските медии са изправени пред нарастващи ограничения. Китай се счита за една от най-малко свободните за журнализъм страни, класирана на 177 място от 180 през 2019 г. от Репортери без граници, над Еритрея и Северна Корея.

Често срещано е китайските журналисти да са заплашени от затвор и автоцензура, журналисти, особено от независими, често разследват случаи на корупция в местна или корпоративна сфера. За да получат удостоверение за преса, журналистите преди това са тествани за тяхното разбиране на "марксистките журналистически идеали".

"За да бъда честен, това не означава толкова много", допълва журналистът от Шандонг. "Все пак това е ход за ограничаване на публичния дебат."

Властите засилиха регулацията на китайски медии и интернет, вече ограничава достъпа до чужди уебсайтове, включително новинарски сайтове. През юли проектът за регламент съгласно китайската система за социално кредитиране предлага наказание на гражданите за публикуване на информация, която "нарушава социалния морал" или причинява "неблагоприятни социални въздействия".

През 2016 г. Си Дзинпин обяснява на служители в три държавни информационни бюра в Пекин, че те са "фронтът за пропаганда и трябва да приемат партията за фамилно име".

Според информацията, не се очаква изпитът за журналисти да е труден. В съобщението, изпратено до репортери от техните редактори, се казва, че новинарските организации трябва да създадат проучвателни групи и да започнат подготовка за теста. Примерни въпроси скоро ще бъдат качени и в приложението.

Тестът ще може да бъде повторно положен само веднъж. Журналисти коментират, че не са сигурни дали ще трябва да го вземат всеки път, когато подновят прес-картите си, на всеки пет или шест години.

Докато някои журналисти са недоволни от новото правило, други са по-малко критични. "Китайското общество трябва да засили политическите проучвания и правилно да води общественото мнение", обяснява репортер от вестник в югозападната провинция Гуиджоу.

"Западните медии може и да са в състояние да отразяват всичко, което искат, но те все още се съобразяват с идеологията на своите страни", допълва той. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
11:59
Хан: Усилията на страните от Западните Балкани ще бъдат възнаградени
11:04
Ричард Гренел все още е посланик в Германия
10:58
Испания ще контролира плажовете с датчици
10:17
Тръмп забрани влизането на чужденци, идващи от Бразилия
09:59
Гърция пуска услугите с правила, уточнени „до милиметър“
09:26
Австрийският президент наруши наложените ограничения
09:17
Конфискуваха 4 милиарда долара на бившия президент на Судан
08:22
Ново изследване: COVID-19 е заразен до 11 ден
07:58
Черна статистика от Бразилия
07:57
САЩ: 638 починали от COVID-19 за 24 часа
07:56
Началните училища и детските градини в Гърция отварят на 1 юни
07:54
Китай съобщи за 11 нови случая на COVID-19
07:53
Русия и Сирия с общи маневри на бойния флот
07:34
Нова дата за срещата на Г-7 в САЩ
24 май 2020 г.
20:05
Нетаняху заяви, че Израел е готов да се справи с иранската агресия
19:37
В Северна Македония виждат 24 май като ден за защита на езика и отпор на България
19:01
Посланикът на САЩ в Германия подава оставка
18:27
Танцьори и музиканти ще могат да се върнат в залите следващата седмица
18:00
Франция: Избягвайте пътуванията в чужбина това лято
17:46
Китай: Със САЩ ще спечелим от сътрудничество и ще загубим от конфронтация
17:40
Ердоган и Рохани потвърдиха необходимостта от отваряне на границите
17:26
Направиха белодробна трансплантация на болна от COVID-19 в Австрия
16:04
Земетресение край Вранча
15:05
Китай готов да сътрудничи за установяването на произхода на COVID-19
12:14
Северна Македония е под 42-часова карантина

Най-четени от Свят

Избор на редактора