Още снимки:
test

Акад. Иво Петров влиза в листата на общинските съветници на ГЕРБ

19.09.2019 18.09

Сърдечният лекар акад. Иво Петров влиза в листата на общинските съветници на ГЕРБ. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която вече съобщи и че в листата им влиза и арх. Ивайло Петков.

Фандъкова, заедно с акад. Петров и зам.-кметът по здравеопазване, финанси и транспорт доц. Дончо Барбалов и др. посетиха реновираната клиника по „Ендоскопска и Обща хирургия на Първа градска болница, предаде репортер на БГНЕС.

„Смятам, че мога да помогна поне със съвет ако не с друго. Смятам, че общинското здравеопазване се развива в правилна посока и с още малко подкрепа може да постигне големи успехи. Няколко проекта могат да тръгнат от тук. Според мен електронизацията и дигитализацията на здравеопазването е една задача пред нашата здравна система, която се възприема доста добре от сегашния екип на Министерството на здравеопазване, заяви акад. Петров, посочвайки мотивите си да влезе в битката за общински съветници и добави, че дигитализацията може да стане факт в кратки срокове.

Попитан дали болниците не трябва да са търговски дружества, медикът каза, че това не играе толкова важна роля и поясни, че такава е европейската практика.

„Това не смятам, че ще донесе нещо допълнително като полза. Не виждам какво би променило, ако те не са търговски дружества. Ние имаме началото на една хибридна система, сходна на френската, където държавните, общинските и частни болници са част от общата здравна система. Това е добър модел, който обаче трябва да бъде оптимизиран“, коментира той.

Според него са необходими повече средства в системата, за да има по-голямо развитие и въвеждане на модерни методики на работа, но е необходимо и въвеждане на единен контрол върху изразходването на средствата.

Сърдечният лекар е категоричен, че е важно да се въведат и нови механизми на финансиране като например – допълнително здравно застраховане или здравно осигуряване.

„То и сега е за сметка на пациентите. В момента е хаотично и дивашко. В момента на всеки един от нас се налага да доплащаме от джоба си. Принципът на солидарност, който беше залегнал изначален принцип на българското здравеопазване, при формирането на здравната каса е изцяло нарушен. Трябва да има оптимизиране и да се запази солидарният модел с помощта на допълнителни здравни вноски. Най-рационално е те да се поделят между работодателя, държавата и пациента. Това ще намали тежестта на пациентите“, обясни акад. Петров.

Той коментира още, че е против болниците да се делят на общински, държавни и частни, защото всички те са част от здравната система и изразходват един и същи обществен ресурс.

„В частните болници има изключително бързо и добре развиващи се модерни методики, които могат да бъдат прилагани успешно, както в държавните, така и в общинските болници. Колаборацията между тези три типа болнични заведения трябва да бъде задача номер едно. По спонтанен механизъм такава съществува между много болници“, подчерта медицинският специалист.

От своя страна кметът Фандъкова каза, че докато в другите градове на страната се закриват общински болници, то в София общинското здравеопазване е спасено.

„Първите години ни се наложи да спасяваме общинските болници. Те бяха включени в здравния холдинг и част от тях приготвени за приватизация. Ние ги подкрепихме, намерихме добри управители и екипи и постепенно да изчистваме задълженията им, защото те на практика бяха във фалит. 55 млн. лева сме инвестирали в общинското здравеопазване само за последните 4 години. Това са средства за инвестиции, ремонти, оборудване и средства за дофинансиране за дейности, които не се поемат от здравната каса“, посочи Фандъкова и добави, че само през тази година общината е инвестирала над 600 000 лв. за ремонт и оборудване в Първа градска болница.

Тя каза, че са разработили програма за поетапната модернизация както на общинските болници, така и на ДКЦ-тата, бившите поликлиники.

Стана ясно още, че се очакват девет нови ехографа за доболнична помощ.

По думите на директора на болницата проф. Цветомир Димитров посочи, че когато поел болницата, тя е имала задължения от 8 млн. лв.

„Сега за нас е най-важно да вдигнем заплатите на нашите медицински специалисти. Може би още от другия месец. Планираме увеличението да е с минимум 10%“, заяви директорът на болницата. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
13:47
Петкова: Ще запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа
12:51
Купуваме най-евтиния газ с новите газопроводи, хвали се Борисов
10:44
Борисов откри трасето на „Балкански поток“: Докато другите говореха, ние строяхме
09:49
Екатерина Захариева ще разговаря с Лавров в Москва
09:41
Радев заминава за Япония за интронизацията на император Нарухито
09:33
Плевнелиев се безпокои от реваншизъм на власт в Македония
08:09
Игнат Стойчев: В ДАБЧ цари хаос от правна страна
20 октомври 2019 г.
18:21
Станишев: ЕС направи историческа грешка с решението за Албания и Северна Македония
18:04
47% искат нов кмет на София, Фандъкова води с 3,5% на Манолова
17:00
Йотова: Неделните училища са най-успешната политика зад граница
16:39
26,7 млн. лв на ден харчи държавата за обществени поръчки
13:24
Нинова в Дунавци: Кметствата трябва да имат самостоятелен бюджет от общините
13:00
Стефка Стоева: ЦИК е готова за местните избори
12:30
Министър Горанов се срещна с Кристалина Георгиева във Вашингтон
11:42
Йорданка Фандъкова: Кварталите, чистият въздух и административната реформа са трите ми приоритета
10:29
Иво Христов: Брекзит е станал заложник на вътрешната политика във Великобритания
19 октомври 2019 г.
17:11
Йорданка Фандъкова с почетен плакет от БАН
18 октомври 2019 г.
20:03
Париж, Рим и Берлин блокират либра на „Фейсбук” в Европа
19:16
Излизаме с нов аргумент срещу пакет "Мобилност" - замърсяването на въздуха
18:15
Гвардейската рота посрещна посланиците на САЩ и Гърция
18:09
Борисов: Заев не трябва да подава оставка
16:20
Захариева: Борисов и Пленкович се бориха много на Европейския съвет за нашите приятели от Тирана и С
14:54
Радев прие почетния караул на Празника на авиацията и на ВВС
14:47
Каракачанов: Политиците в Скопие имат шанс да се поправят
13:49
Борисов: 6 страни искаме преразглеждане на пакета "Мобилност"

Най-четени от Политика

Избор на редактора