Още снимки:
test

На Трибуната – Валентин Николов: България може да бъде абсолютен газов център на Югоизточна Европа

19.09.2019 15.24

„Балкански поток“ е необратим, днес полагат първите тръби, обяви депутатът от ГЕРБ
Минахме ли повратната точка, от която няма връщане за проекта „Балкански поток“?

Да, „Балкански поток“ е необратим, окончателно е, Слава Богу. След оттеглянето на жалбата на втория в класирането, вече е подписан договора с „Аркад“. Разбрали са се първият и вторият, защото едните имат тръбите, а другите технологията, която е по-бърза, така че в крайна сметка първите тръби вече са отишли за полагането. Т.е. днес може би ще бъдат положени първите тръби.

От Газпром очакват на 1 януари да потекат първите количества газ по трасето. Ще успеем ли?

Точно така, те очакват и се надявам да се изпълни, макар че ние имаме забавяне. Предполагам, че при наличността, която има на тръбите, това може да се осъществи. Така че очакваме наистина да стане. В крайна сметка „Булгартрансгаз“ е поел ангажимент с договора, който са подписали, дали са всички документи, включително гаранцията за изпълнението. Надявам се, че всичко ще бъде наред.

Каква е перспективата за страната ни на газовата карта?

Най-важното е, че ние изпълнихме всички критерии, които бяха наложени от ЕС и ЕК за изпълнение на Третия либерализационен пакет и съответно Директива 72 от 2009 г. Т.е. ние не търпим укори в начина, по който осъществихме „Балкански поток“, за разлика от „Южен поток“, който се нуждаеше от дерогация. Второ, ние бяхме в началото на септември във Варна, където бяхме поканили г-н Клаус-Дитер Борхард, началник „Вътрешен енергиен пазар“ в Главна дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия, при разглеждането на законодателните промени в закона за енергетиката в частта за природния газ и той каза „ние не разглеждаме „Балкански поток“ като част от газовия хъб „Балкан“, но ние няма да пречим.

Т.е. от Брюксел го определят като транзитен газопровод. А от наша страна ние го уверихме, че на входа на тръбата ще има 10% свободен капацитет, а на изхода към Сърбия – 20%. Но при всички случаи руската страна, ако види че е разработен добре Газов хъб „Балкан“ с платформата, чиято основа положихме с нашето законодателство, част от газа може да остане и да се разпределя оттук, през нашите трасета и съществуващата газопреносна мрежа.

Потенциална заплаха за спиране на проекта?

Не, аз мисля, че ако имаше такива, досега щяха да се проявят. Аз мисля, че всички разбраха, че ако ние не направим този тръбопровод, то България ще бъде заобиколена отвсякъде. А в крайна сметка ние от транзитираща страна да станем само консумираща, ще е загуба и ние трябва да реализираме този проект.

Човекът, мениджърът на „Булгартрансгаз“ със стратегическа визия, който стои в основата на проекта, за съжаление, вече не е сред нас...

Да, Георги Гегов, първоначално идеята беше приета с недоверие. После идеите му бяха прегърнати от премиера и когато бившият председател на ЕК, Жан Клод Юнкер дойде у нас, Борисов разгърна картите и показа фактически тези идеи, и тогава тръгна всичко, така е.

У нас енергетиката е винаги на прицел и все се чуват обвинения за лошо управление, а ето един мениджър, който работи в полза на държавата и народа си!

Да, има хора, които дават всичко от себе си. Не трябва да бъдат забравени.

Да се върнем на перспективата от газовата тръба. Какви количества ще можем да транзитираме?

Аз бях в Абу Даби на Световния енергиен съвет, в който участваха над 140 държави. От Департамента за енергетика на САЩ казаха, че бъдещето на енергетиката е в LNG терминалите /терминали за втечнен газ/. Вече има подвижни LNG терминали, които могат да са на кораб и не е необходимо да са стационарни. Тези LNG терминали могат да са собственост на няколко държави, а не на една. Така че знаем, че в Турция през Дарданелите не се позволява да минават танкери с втечнен газ, но в крайна сметка Черно море от другия край може съвсем спокойно да се транзитира азерски и друг газ.

Има големи перспективи България да бъде абсолютен газов център на Югоизточна Европа. По-сигурна е тръбната газ, но от друга страна, чрез терминалите от Гърция – Ревитуса и бъдещият в Александруполис, ще имаме още по-голяма възможност да бъдем разпределителен център, положихме със законодателството тази основа. Ако успеем, всеки ще иска да инвестира тук.

„Балкански поток“ влиза вече и в геостратегическите интереси на САЩ, така да Ви разбирам?

Точно така е, всъщност САЩ залагат на интерконектора ни с Гърция, защото това е входът към Европа на втечнения газ и отделно на азерския газ. Затова и те, и ние залагаме на този стратегически обект. От друга страна ние направихме и реверсивна /работи в двете посоки/ връзката с Гърция, като в резултат над 4.5 млн. куб м природен газ могат да минават през нея на ден. Говорим за реверсивна връзка и с Турция, т.е. и там почва обществено обсъждане на държавната Боташ, партньор на „Булгартрансгаз“, за навлизане на физически обеми от Турция у нас, където има още много други източници, в т.ч. и ирански, и египетски газ.

Предизвикателството тук е да изпреварим Хърватска и първо да се изгради терминалът в Александруполис? По време на Европредседателството ни бившият посланик на САЩ Ерик Рубин промотира изграждането на LNG терминал в Хърватска като алтернатива за региона.

Точно така, ние сме гласували в нашата енергийна стратегия да имаме до 20% дял в терминала до Александруполис. Това е стратегически важно за нас. Знаем, че САЩ вече изпревариха Русия по добив на газ, с добив на шистов газ. Износът на САЩ е по-малък заради консумацията там, но това е стратегическа суровина. В момента на спот пазарите, ако ние имаме газ 22 евро на мегават, говорим в мощност, то на спот пазарите цената е 10-12 евро на мегават, т.е. много по-ниска е цената. За нас е важно наистина да имаме пазар и природният газ да е по-евтин, за да се развива икономиката. Икономиката ще дръпне напред, защото ще бъде конкурентна. /tribune.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
14:49
Горанов не очаква финансов апокалипсис с коронавируса
13:51
Министърът на финансите не контролирал Комисията по хазарта
13:45
Заради мигранти: Борисов изпрати армията и жандармерията на границата с Турция
13:26
Борисов отваря резерва за коронавируса, болниците осигуряват допълнителни легла
12:20
Борисов: Сътрудничеството ни с Черна гора спомага и при справяне с общите предизвикателства
12:17
Окончателно: Народното събрание прие промените в Закона за регионалното развитие
12:15
Партията на Слави внесе в съда документи за регистрация
11:16
Някои общини не могат да плащат на АПИ, за да освободят покрайнините си от винетки
10:35
Петкова участва в среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор в Азербайджан
10:12
Захариева: Забраната за пътуване до САЩ на Миталов не е намеса във вътрешните ни работи
10:08
Ревизоро и днес си подготвил оставката, без да опъва ластици
27 февруари 2020 г.
19:43
Адемов: Страховете от коронавируса са пресилени и създават организиран хаос
19:09
Здравното министерство: Личните лекари могат да издават болничен за карантина
18:13
Вицепремиерът Николова: Сътрудничество е определящо срещу киберпрестъпленията
17:37
Гешев присъства на изложба по случай 150- годишнината на Българската екзархия
16:23
Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Черна гора Душко Маркович
16:10
Общинският съвет приема наредба, уреждаща управлението в гробищните паркове
15:10
Акушерки и медицински сестри ще могат да отварят свои кабинети
13:43
Каракачанов: В коалицията има напрежение, но не е голямо
12:48
Красимир Вълчев: Ще предложим интегрален изпит в 7-и клас от 2022/2023 г.
12:39
Олег Асенов: Направихме достатъчно отстъпки на превозвачите за тол системата
12:30
Допълнително 10,4 млн. лева се осигуряват за противоградови ракети
12:15
Анализират отражението на кризата с коронавируса върху икономиката на ЕС
11:40
Адемов: Карантина за хората с хронични заболявания, върнали се от заразени региони
11:19
Борисов се отказа от нов самолет, с парите правят стадиони на "Ботев" и "Локо" в Пловдив

Най-четени от Политика

Избор на редактора