16 октомври 2019 г. 06:00 ч.
:: Наука и Технологии
последна актуализация: 15.10.2019 г. 20:08:37 ч.
Още снимки:
test

Учени обясняват как да се намалят наполовина парниковите газове до 2030-а

19.09.2019 13.56

Емисиите на газове с парников ефект могат да бъдат намалени наполовина през следващото десетилетие, ако малък брой съвременни технологии и тенденции в поведението се засилят и възприемат по-масово, установиха изследователи, като подчертават, че са необходими категорични действия на гражданското общество, за да се постигне такава промяна, пише "Гардиън".

Слънчевата и вятърната енергия, която сега е по-евтина от изкопаемите горива в много региони на планетата, трябва да бъде увеличена бързо, за да замени енергията от въглища, а само това може да намали наполовина емисиите от производството на електроенергия до 2030 г. Това се изтъква в доклада Exponential Roadmap на международна група експерти.

Ако бързото увеличение на електрически автомобили в някои части на света може да бъде поддържано, те биха могли да съставляват 90 на сто от пазара до 2030 г., което значително ще намали емисиите от транспорта, се посочва доклада.

Избягването на обезлесяването и подобряването на управлението на земеделските земи може да намали емисиите с еквивалент от около 9 млрд. тона въглероден диоксид годишно до 2030 г., но спорните земеделски субсидии, лошото планиране и заложените интереси биха могли да попречат това да се случи.

Ключов момент за всеки преход ще бъдат засилващите се социални движения, които настояват за спешни действия срещу срив на климата. Задвижвайки промяна в поведението, като например намаляване на свръхконсумацията на месо и оказване на натиск върху правителствата и компаниите, гражданските движения имат способността да задвижат необходимата трансформация през следващото десетилетие, подчертават авторите на доклада.

Кристиана Фигерес, която бивш висш служител по въпросите на климата в ООН, коментира: "Виждам всички доказателства, че социалните и икономическите повратни точки се изравняват. Вече можем да кажем, че следващото десетилетие има потенциала да види най-бързия икономически преход в историята."

Експертите са идентифицирали 36 развития, които биха довели до необходимото намаляване на емисиите с парников ефект - от възобновяема енергия до промени в производството на храни, устройството на градовете и международния транспорт, като корабоплаването. Всички те е преценено, че е възможно да се постигнат до 2030 г.

"Въпреки че мащабът на трансформацията е безпрецедентен, скоростта не е", посочва Йохан Рокстрьом, директор на Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам, като допълва: "Това вече е надпревара с времето, но бизнесът и дори цели индустрии направиха много значителни промени за по-малко от 10 години."

Социалните действия ще бъдат основен приоритет, тъй като потребителите могат да оказват натиск върху компаниите, чиито стоки купуват, а обществената подкрепа дава възможност на политическите лидери да прилагат по-смели политики. Страни като Великобритания, Франция, Швеция и Норвегия възприеха целта за нулеви въглеродни емисии към 2050 г.

Оуен Гафни, който е директор на стратегията в Стокхолмския център за устойчивост, съавтор на доклада, призова дигитални платформи като Facebook, Amazon и Google да дадат своя дан.

"Като се има предвид, че [тези платформи] вече посредничат в поведението и потреблението, те биха могли да направят повече в подкрепа на обществените цели, например около рекламата и насърчаването на нисковъглеродни дейности. Правителствата може да изглеждат и тук като място за политическа иновация", отбеляза още Гафни.

Той каза, че правителствата също трябва да направят повече за подкрепа на промяната в поведението, от избора на диета до осигуряването на по-достъпен обществен транспорт.

Въпреки това подробните политически мерки, необходими за постигане на целите за нулеви въглеродни емисии към 2050 г., все още не са разработени от националните правителства. Авторите на доклада смятат, че могат да покажат, че предприемането на действия сега в сектори като производство на енергия, сгради, транспорт и производство на храни и потребление ще го направи възможно. Непредприемането на действия ще доведе до по-високи разходи и ще направи необходима в бъдеще по-бърза промяна.

Докладът не изследва потенциалните разходи, но Гафни посочи миналогодишно проучване на New Climate Economy, което оцени икономическата полза от бъдеще с по-ниски въглеродни емисии на 26 трлн. долара до 2030 г. Комитетът по климатичните промени в Обединеното кралство оцени разходите за достигане на въглеродна неутралност на 1-2% от БВП до 2050 г. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Наука
19:08
Откриха 20 древни ковчега в Луксор
17:21
Швейцарските ледници са изгубили 10% от обема си за последните 5 години
14:08
Първият произведен в Китай ледоразбивач се отправя на дебютната си експедиция
10:30
Специалисти откриха нов метод за борба с рака на гърдата
14 октомври 2019 г.
17:41
В Китай показаха нова 500MP камера, с която следенето на всеки става детска игра
13 октомври 2019 г.
14:10
Учени в Китай откриха най-древната форма на сложен живот на Земята
12 октомври 2019 г.
09:50
БАН чества 150 години от основаването си
11 октомври 2019 г.
18:38
НАСА: Поддържането на Международната космическа станция бе възможно заради Леонов
16:49
НАСА ще възобнови пилотираните си полети до МКС в началото на 2020 г.
14:43
В китайските висши учебни заведения има 28 000 преподаватели по иновации и предприемачество
10 октомври 2019 г.
18:31
Корали отново израснаха в Средиземно море, след като се смяташе, че са измрели
09:04
Ново хапче с инсулин слага край на инжекциите за диабетици
09 октомври 2019 г.
17:48
Учени опровергаха хипотеза за човешката еволюция
15:55
Палеонтолози откриха отпечатъци от динозаври на 100 милиона години в Източен Китай
14:00
Трима спечелиха Нобеловата награда за химия за разработването на литиево-йонните батерии
09:49
Последните мамути са живели на отдалечен остров в Арктика
08 октомври 2019 г.
18:15
Aстрономи откриха следи от древен океан на Венера
14:12
Трима си делят и Нобеловата награда за физика - за теория и за откриване на планета
07 октомври 2019 г.
19:22
Растенията "разговарят" помежду си
18:54
Бавноходките издържат на хиляда пъти по-голяма радиация от други животни
17:10
Нобеловият лауреат Питър Ратклиф очаква нови открития за реакциите на клетките към кислорода
16:34
Хакери могат да проследяват трафика на Chrome и Firefox
16:06
Зад Плутон може да се крие още една планета
11:36
Откриха необходими за живота съставки на спътник на Сатурн
10:09
Сбогом, Слънце: Кога и как ще настъпи краят на Земята?

Най-четени от Наука

Избор на редактора