Още снимки:
test

Томислав Дончев: Смяната на хора в ГЕРБ не е кръвопускане

19.09.2019 10.12

Местните избори трябва да бъдат състезание по идеи, цели и качества, а не по окаляне и оплюване. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Той вижда всякакви политически сюжети в зависимост от спецификата на населеното място. Първите сигнали към действащ кмет не винаги са с политически инструменти и персонални атаки.

За да се избере кмет хората трябва да бъдат умни и критични, а не да се подвеждат по сладкия израз на кандидате, посочи Дончев.

Той призова смяната на определени хора в ГЕРБ да не се приемат като операция по кръвопускане, а там, където има напрежение и когато един човек не се справя добре, е нормално да бъде сменен.

"Това е знак, че политическият организъм има имунна система. Той може да взема решение да се раздели с някого, за да запази тялото", подчерта вицепремиерът.

По думите му коалицията със СДС е добър знак за спечелване на местните избори и единодействие в дясно. Дончев очаква и естествена подкрепа от коалиционните партньори.

"Всяка коалиция е компромис. Това не е първият ни опит в коалиционно управление, защото става въпрос за различни политически сили, с различни виждания, които успяват да намерят общ пакет цели и да формират парламентарна конструкция, която позволява управление".

Така вицепремиерът Томислав Дончев отговори на въпрос дали коалицията с "Атака" е компромис за управленето.

Винаги има компромис, въпросът е да не се превръща всичко в компромис, отбеляза вицепремиерът. Той избегна въпроса дали компромисът цели довършване на мандата и заяви, че това е много консумативно, тъй като имало много работа да бъде свършена.

Според Дончев обществената подкрепа се печели трудно и може много бързо да изчезне. Обществената подкрепа не е двигател на суетата, може много бързо да изчезне и много трудно се правят реформи, ако няма обществена подкрепа. Много е важно какво се прави, но имаме проблем да обясним това, което правим, защото е много сложно и трудно, каза Дончев.

Отлагането на обяснението може да е предпоставка за сериозни кризи, предупреди Дончев и допълни, че всичко, което се прави за страната, трябва да бъде разбираемо за хората.

Вицепремиерът би бил подозрителен към кандидатите за кметове с бомбастични обещания и би попитал кандидатът за кметския пост колко струва да се направи това, което обещава и колко е голям общинският бюджет, как този разход се вмества там.

Като цяло би бил подозрителен към хора, които чертаят необятните хоризонти на благоденствието, без да знаят как да го заведат там.

Той призова да не се гледа на изборните резултати като на медал или на знаменце на картата. За столицата обаче резултати от изборите са знакови. Месните избори отразяват няколко неща - националната политическа конюнктура, оценка за всичко, което е свършено, персонална подкрепа за този, който е избран.

Дончев отхвърли въпроси, свързани с това какво би станало, ако ГЕРБ загуби местните избори с аргумент първо да минат изборите и тогава да се говори. Според него обаче реформи могат да се правят по всяко едно време и местните избори не биха били критерии за тях. За пример той посочи новият екип на настощия столичен кмет и кандидат за още един четвърти мандат Йорданка Фандъкова.

Хората не могат да разберат разликата между приходната част на бюджета и това, което се дава под формата на разходи. Днешният свят, целият корпус на държавното управление не винаги може да бъде обяснен на хората.

В изпълнителната и законодателната власт има едни и същи хора и е нормално да има ефект на амортизация, призна вицепремиерът.

По отношение на шпионския скандал и дали това е довело до промяна в отношенията ни с Русия, Дончев отбеляза, че няма промяна в отношенията ни с Русия и работата по определени проекти продължава. Как ще завърши шпионският скандал обаче, Дончев очаква службите и прокуратурата да си свършат работата и ако се стигне до съд да има справедливи наказания. /БНТ

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
13:51
Министърът на финансите не контролирал Комисията по хазарта
13:45
Заради мигранти: Борисов изпрати армията и жандармерията на границата с Турция
13:26
Борисов отваря резерва за коронавируса, болниците осигуряват допълнителни легла
12:20
Борисов: Сътрудничеството ни с Черна гора спомага и при справяне с общите предизвикателства
12:17
Окончателно: Народното събрание прие промените в Закона за регионалното развитие
12:15
Партията на Слави внесе в съда документи за регистрация
11:16
Някои общини не могат да плащат на АПИ, за да освободят покрайнините си от винетки
10:35
Петкова участва в среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор в Азербайджан
10:12
Захариева: Забраната за пътуване до САЩ на Миталов не е намеса във вътрешните ни работи
10:08
Ревизоро и днес си подготвил оставката, без да опъва ластици
27 февруари 2020 г.
19:43
Адемов: Страховете от коронавируса са пресилени и създават организиран хаос
19:09
Здравното министерство: Личните лекари могат да издават болничен за карантина
18:13
Вицепремиерът Николова: Сътрудничество е определящо срещу киберпрестъпленията
17:37
Гешев присъства на изложба по случай 150- годишнината на Българската екзархия
16:23
Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Черна гора Душко Маркович
16:10
Общинският съвет приема наредба, уреждаща управлението в гробищните паркове
15:10
Акушерки и медицински сестри ще могат да отварят свои кабинети
13:43
Каракачанов: В коалицията има напрежение, но не е голямо
12:48
Красимир Вълчев: Ще предложим интегрален изпит в 7-и клас от 2022/2023 г.
12:39
Олег Асенов: Направихме достатъчно отстъпки на превозвачите за тол системата
12:30
Допълнително 10,4 млн. лева се осигуряват за противоградови ракети
12:15
Анализират отражението на кризата с коронавируса върху икономиката на ЕС
11:40
Адемов: Карантина за хората с хронични заболявания, върнали се от заразени региони
11:19
Борисов се отказа от нов самолет, с парите правят стадиони на "Ботев" и "Локо" в Пловдив
11:06
Борисов: Държавата ще дотира издаването на вестници

Най-четени от Политика

Избор на редактора