Още снимки:
test

За първи път: България е домакин на световно състезание за млади учени

14.09.2019 18.40

100 научни проекта на 150 млади учени от цял свят ще бъдат представени у нас. Това се случва в рамките на 31-ия Европейски конкурс за млади изследователи (EUCYS), който се провежда за първи път в София. Домакин на събитието е Министерството на образованието и науката, предаде репортер на БГНЕС.

„Европейското състезание за млади учени е важно за страната ни, защото то дава видимост на България. От една страна дава видимост като интересна дестинация за културно-историческо наследство, с богата история, дава видимост на София като един млад модерен град с развита ай ти индустрия. Чрез този конкурс популяризираме България. Този конкурс има друго важно значение. Ние дълго се борихме да бъдем домакини на това състезание. България участва в това събитие още от 2002 г. Тогава още не бяхме страна-членка на ЕС“, посочи зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева и добави, че в годините е създадена алумни мрежа.

Тя приветства участниците, които са от 39 държави, и им пожела успех.

„За първи път МОН е домакин на състезанието на младите учени, на младите хора, които вече имат поставени цели. Те знаят, че науката и откритията са екипна работа, а успехът се постига в достойна конкурентна среда. За първи път сме домакини, но с най-голям брой участници“, подчерта зам.-министърът Таня Михайлова и добави, че енергията и желанието за промяна са отличителните белези у младите изследователи.

„Любопитството, постоянството, но и добрият ментор са ключът към успеха. Сигурна съм, че ако поставим един проблем сега в залата, ще има сто различни решения и всяко едно от тях ще бъде обосновано, защото вие сте младите хора, които градят бъдещето”, заяви тя и призова младите учени да не се отказват да стигнат до края, защото всеки провал показва пътя, по който трябва да се върви.

На откриването на научния форум присъства и еврокомисарят по „Иновации и младеж“ Мария Габриел, която посочи, че родните учени имат възможност да получат финансиране за наука по три програми.

„Новата програма „Цифрова Европа“ е с бюджет от 9 млрд. В бъдеще ще говорим все повече за изкуствен интелект, цифровите технологии като възможност, но и като рискове и предизвикателства, пред които ни изправят. Другата програма е „Хоризонт – Европа“. Европа има дързостта не само да защитава огромен бюджет от 100 млрд. евро, но най-вече ясно да заяви, че в рамките на програмата иска да постигне пробив в иновациите. Искаме да следваме смели мисии като борбата с рака, да засилим международното сътрудничество“, заяви Габриел и добави, че третата програма е „Еразъм“, която от години дава възможност млади учени да придобият реален опит.

Тя каза, че е необходимо да се говори все повече за отворена наука, както и да се разпространяват постиженията на науката на справедлив географски принцип.

Еврокомисарят се обърна и към момичетата с призив активно да се включат в науката.

„Не може да се лишим от половината от талантите на Европа. Всички заедно може да допринесем за това всички да работим заедно за по-сигурна, образована, сигурна и иновативна Европа“, подчерта тя и добави, че 30% от най-доброто в науката се произвежда именно в Европа.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че иновациите са важни за подобряване на живота на хората и решаването на редица проблеми.

„София е град на младите и образовани хора. Над половината хора в София, 50,2% са под 40 години. Основната причина затова е изборът на много младежи от цялата страна да останат в София, да завършат образованието си, а от последните години и да работят тук, основно в ай ти сектора, който в последните години е силно развит”, посочи Фандъкова.

Сред проектите, които представят младите хора на възраст между 20 и 25 г., са разработки за лекарства за рак, ХИВ, глаукома, както и различни начини за намаляване на пластмасата, платформи за филми и музика и още много други. Страната ни се представя от три проекта.

Един от тях е ученикът от Националната природо-математическа гимназия Звездин Бесарабов, който е разработил система за стимулиране на иновациите.

„Най-общо системата представлява мрежа от компютри. Всеки един от тях се управлява от конкретен човек, който създава дадено решение на определен проблем, и така той се конкурира с другите участници. Системата дава възможност всеки учен или компания да участва в тази среда и да се конкурира с всички останали, което от своя страна събира и провокира създаването на по добри и иновативни решения“, каза пред БГНЕС Бесарабов, който на тази крехка възраст вече е носител на редица награди.

Към днешна дата той вече е създал стартъп компания.

Другото решение е на първокурсникът в Софийския университет Николай Пашов.

„Занимавам се с алгоритъм, който разпознава мозъчни клиенти. Алгоритми като моите могат да дадат информация в коя част на мозъка какви клетки. Те дават възможност да се следи за изменения или заболявания. Новото в моя проект, е че използвам друг вид изкуствен интелект, който не е използван досега и е по-автоматизиран“, разкрива младото момче.

На 17 септември отличените проекти ще бъдат наградени. Организаторите са подсигурили и богат награден фонд, който включва парични награди, възможности за стажове в световни лаборатории и др. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Наука
18:00
Установиха намаляване на мозъчните гънки при полярните изследователи
17:13
Астрономи откриха черна дупка с огромна маса в далечна галактика
16:36
Опасен астероид, преминал край Земята, може отново да дойде
06 декември 2019 г.
15:50
Идентифицираха организъм, който се храни с метеорити
05 декември 2019 г.
15:16
Учени: Алкохолът е помогнал на маймуната да стане човек
14:58
Френски учени са намерили алтернатива за производство на гъши дроб
14:10
Нулева гравитация убива над 80% ракови клетки
10:32
Откриха фосили от летящи динозаври
04 декември 2019 г.
17:49
Ноември 2019 е бил сред най-горещите регистрирани ноемврийски месеци
03 декември 2019 г.
14:22
Учени отбелязаха 90-та годишнина от откриването на Пекинския човек
02 декември 2019 г.
17:10
Специалисти: Изпъкналата челюст на Хабсбургите е заради кръвосмешение
16:10
Астронавти за трети път ремонтират на спектрометъра на МКС в открития космос
14:50
Зъбите, устната хигиена и от какво ни предпазва миенето по три пъти на ден
12:05
Ветровете на Земята, ускоряването им и как влияе това климатичните промени
01 декември 2019 г.
13:47
Глобалната скорост на ветровете се увеличава
12:21
Учени: Бирата е пробиотик, а двойно ферментиралата пази от затлъстяване
30 ноември 2019 г.
19:45
Проф. Пламен Мишев: При покачване на температурите с 3°, ставаме полупустиня
17:58
Откриха черна дупка, която не трябва да съществува
17:29
Космическата мечта на една 16-годишна българка
14:48
Животни могат да помагат в наблюдението на океаните
14:02
Вълната цунами след изригването на вулкана Анак Кракатау е била поне 100 м
13:56
„Хуауей" в изграждането на най-голямата платформа за изкуствен интелект
12:06
Сибир и кучето-вълк на 18 000 години
29 ноември 2019 г.
13:35
Астрофизици обясниха как черни дупки и неутронни звезди светят ярко
28 ноември 2019 г.
19:43
Учени създали идеалната напитка срещу махмурлук

Най-четени от Наука

Избор на редактора