Още снимки:
test

Как е възникнала писмеността?

14.09.2019 17.24

Столетия наред неграмотността е съвсем нормално явление, а грамотните хора са по-скоро изключение.

В наши дни образованието е един от основните стълбове на проспериращите общества. Но как всъщност са възникнали буквите?

Азбука с 50 хиляди знака

Първите следи от писменост в Китай археолозите открили върху едри говежди кости. Знаците са издълбани цели 1400 години преди Христа. Днес китайската писменост се състои от около 50 000 знака. Ако познавате поне 3 500 от тях, ще разберете 98 процента от написаното. На учениците са нужни поне няколко години, за да ги усвоят.

Първо беше рисунката

От още по-стари времена датират рисунките, използвани като средство за комуникация. Световно известни са онези близо 2 000 изображения, издълбани в пещерата Ласко в Южна Франция преди повече от 20 000 години. Изследователите смятат тези рисунки, изобразяващи живота на хората от каменната ера, за първи предшественици на писмеността.

От "крак" до буква

Най-старите писмени знаци са открити в Месопотамия, днешен Ирак. Около 3 300 години преди Христа шумерите създават т.нар. клинообразно писмо. С помощта на остър камък те издълбават знаци върху глинени плочи. Символът за "крак", например, първоначално изобразявал само тази част от човешкото тяло. След това започнал да се използва и за думата "ходя", а накрая се превърнал в една-единствена буква.

"Учи, за да не работиш"

Египтяните наричали писмеността си "божествени думи", на които приписвали магически свойства. Терминът „йероглиф” идва от гръцки и означава „свещени вдлъбнатини”. Сред египтяните само малцина умеели да пишат. Тези хора се радвали на голямо уважение. Запазена е една показателна поговорка: "Ако станеш писар, ръцете ти ще са чисти, а кожата - гладка".

Потъналата тайна на маите

Голям брой стари надписи не са разшифровани и до днес. Високоразвитата култура на маите е безпощадно заличена от испанските конкистадори. През 1562 епископ Диего де Ланда наредил да бъдат унищожени множество олтари, изображения и текстове. Оцелели едва четири ръкописа. Засега археолозите са разшифровали само няколкостотин знака, с които трудно могат да решат загадката на изчезналата цивилизация.

Латиницата

Латинската писменост завладява света по времето на Римската империя. В основата ? стои гръцката азбука, която римляните пригаждат към нуждите си, като допълват буквите G, Y и Z, а W е добавено като 26-а буква чак през Средновековието. Латинската азбука е най-разпространената в целия свят.

На кирилица пишат стотици милиони

Кирилицата стана трета официална азбука в ЕС след приемането на България в Общността през 2007 година. Заедно с глаголицата, тя е използвана при записването на старобългарския книжовен език. В наши дни кирилица използват още руският, беларуският, украинският, русинският, македонският, сръбският, монголският и някои от езиците на страните от бившия СССР в Азия и Източна Европа.

Писменост според нуждите

Днес са познати около 100 азбуки. При арабската писменост съществуват дори две форми - една за практическа употреба и друга за калиграфска украса. А пък староеврейската писменост се е използвала само в религиозни текстове. Това се променя едва след основаването на израелската държава, когато староеврейският става официален книжовен език.

От Гутенберг до хавайското училище

В този музей в Майнц се намира най-старата книга в света - Библията. През 1452 година Йоханес Гутенберг изобретява печатарската преса, с чиято помощ отпечатва Светото писание. За да подготви 200 екземпляра, му трябвали цели две години. Без неговото изобретение днес нямаше да има нито книги, нито учебници. На хавайските ученици им е най-лесно - тяхната азбука се състои от само 12 букви и 1 символ.

От перото до клавиатурата

Векове наред човекът пише на ръка, но индустриалната революция значително го облекчава. След епохата на перото, първо се появяват писалките, после химикалите, а успоредно с тях и пишещата машина. Тя се произвежда в различни варианти според спецификата на езика. А нечетливите ръкописни писма, с които хората се мъчили столетия наред, остават в миналото. Но там остава и красотата на ръкописа.

А, Б, В или 010011100

Въпреки технологичния напредък хората продължават да пишат на хартия и да печатат книги. Докато не се появява компютърът. Доскоро използван предимно в науката, днес вездесъщият персонален компютър е част от всекидневието. С бинарните кодове настъпва нова ера на писмеността. Единствено програмистите се оправят в кашата от единици и нули, докато на нашите екрани излиза добре познатата ни азбука.

Грамотност, но не за всички

Технологичният прогрес често ни кара да забравим, че образованието е истински дар. Над 780 милиона души по цял свят не могат да четат и да пишат. Повечето от тях живеят в Индия и Африка, а най-засегнати са жените.

Източник: Deutsche Welle

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
18:51
Джейсън Момоа, Амбър Хърд, Instagram и правилата за голи снимки
18:47
"Вечерята", Херман Кох и премиерата на постановката в Театър "София"
18:43
The Outsider, Стивън Кинг, НВО и първи трейлър на сериала
18:39
"Господарката на злото 2" и постиженията на филма в бокс офисите
18:35
Илон Мъск, смартфоните на милиардера и защо ги унищожава
15:34
Захарта и защо не се разваля
15:30
Камила Кабейо, Шон Мендес и разделени ли са двамата
15:26
Apple, iPhone, iOS 13 и колко по-дълго издържа батерията, ако ползваме тъмен режим
15:22
Рафаел Надал, Мария Франсиска Перейо и първи снимки от сватбата им
15:18
Конър Макгрегър и поредният секс скандал, за който разследват ирландеца
11:16
Четирите зодии, които не могат да издържат и ден без секс
10:15
Хари и Уилям – двама братя по различни пътища
10:04
Дженифър Лорънс се омъжи
08:30
Хороскоп за 21 октомври
20 октомври 2019 г.
19:02
Деменцията и връзката й с поведението в детството
18:53
Project Skin-On, Марк Тейсие и протекторът за смартфон, който усеща докосвания
18:29
Under Armour, Virgin Galactic, Ричард Брансън и космическите костюми на милиардера
17:45
Силви Басева: Художникът на градския пейзаж забелязва детайла
14:54
Мравките лекуват растенията с естествени антибиотици
09:48
eRosary, Ватикана и молитвената броеница, която ни учи как да се молим
09:10
Апетитът за сладко е признак за лош сън
08:44
Хороскоп за 20 октомври
19 октомври 2019 г.
20:07
Най-пренаселените туристически дестинации в света
18:38
Физическите упражнения преди закуска топят повече килограми
18:31
Лейди Гага падна от сцената по време на концерт

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора