14 октомври 2019 г. 17:10 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 14.10.2019 г. 17:09:04 ч.
Още снимки:
test

Иван Николов: Добросъседството. Кой пречи?

14.09.2019 13.42

Вече свикнахме да виждаме Бойко Борисов и Зоран Заев да се прегръщат братски. Вече сме сигурни, че те и двамата искрено желаят наследените открити въпроси между нашите две държави все повече да се стапят, но реалността е по-друга.

Една малка част от македонското общество, направила кариера и спечелила влияние чрез угодническо обслужване на фалшивите духовни, национални и морални ценности, натрапени със сила след 1944 г., тероризира останалите граждани, като саботират всяка ревизия на миналото. Тези хора контролират и медиите. Поразгърнете излизащите в Скопие вестници и списания, погледайте предаванията по местните телевизии, надникнете в множеството сайтове и ще попаднете на заглавия като следните: ”Ни Гоце Делчев не е веке наш, за пусти пари им го дадовме на Бугарите”, ”Жртвуванье на националната историjа за сметка на добрососедството”,”Утопиjaта „зближуванье истории”, ”Мицковски: ”Доколку Пендаровски сака средба со мене, прво да се извини за неговата изjавa за Гоце Делчев” и т.н.

Нека се върнем и към позицията на президента Стево Пендаровски, изразена в интервюто му на 21 юни 2019 г. в предаването „360 степени” на телевизия „Алсат”, излъчваща и на албански език! Тогава той изрази мнение, доближаващо се до Гоцевото разбиране за национален инцидент. И какво последва? Взрив от критики по негов адрес.

На поредната, седма среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, състояла се на 12 и 13 септември 2019 г. в София съпредседателят от македонска страна проф. Драги Георгиев заяви, че „не на всяка среща може да има напредък, но целта на Македония е да бъде постигнат компромис.”

Какво означава това?

Това означава България да започне да фалшифицира собствената си история. Това означава, че проф. Драги Георгиев няма сили за съпротива и се съобразява с манталитета на фанатизираните защитници на титовизма, негови колеги, които възприемат обективния прочит на историята, като смъртна заплаха за собствения си „творчески” живот и обществен „ореол”. Ако проф. Драги Георгиев има достойнството на учен, той е длъжен да отхвърли контрола на склеротизиралите мозъци над себе си. Той е длъжен да направи и още нещо. Например: да седне и отново да поразгърне протоколите от трите езикови комисии в Македония, да разгледа и съдебното дело, чрез което Блаже Конески вкарва в затвора, за да унищожи най-авторитетния езиковед в първата езикова комисия – Георги Киселинов? Да се запита, защо беше направен този варварски акт и да си отговори с достойнството на истински учен и човек.

На македонския обществен, политически, интелектуален и икономически елит му предстои тежко, но неотложно изпитание. Всички тези люде трябва да разтворят папките със съдебните процеси след 1944 г. и да преброят колко са смъртните присъди, издадени от прокурорите Димитър Митрев и Лазар Мойсов, и в името на какво са лишени от живота си хиляди честни македонци? Добре е да проучат подробно съдебните дела на тримата доктори – Васил Иванов, Коста Тренчев и Константин Терзиев, да прочетат и текста на Меморандума, който от името на Нелегалната организация „Илинден 1903”. през 1946 г. изпращат Хрисимов-Чулев-Златарев до външните министри на САЩ, СССР, Англия и Франция. Да се запознаят с цялостната технология за „прочистване” на македонското общество от всички, които се определяха „како бугари” и бяха за самостойна Македония. Нека всички те да си направят труд и прочетат и проекта на младия политик Петър Богойески „Македонска концепция”, получил обществено достояние съвсем наскоро! Едва след това да седнат и да попитат себе си, какво е общото между Гоце, Даме, Сарафов, Яворов – от една страна и Колишевски, Видое Смилевски, Страхил Гигов, Цветко Узуновски -Абаз – от друга? Първите се бореха за автономна Македония, а вторите за сърбокомунистическа Югославия с пренаписана македонска история, в която Гоце и Даме са „единомишленици” с пратениците на Тито в Македония Темпо, Радосавлевич и Перо Чубрилович и със създателите на злокобната ОЗНА – Тодор Чушкар и Мият Миятович.

На македонското общество му предстои неизбежно труден, но оздравителен разговор за близкото минало, за идеологемите и етногемите, налагани брутално в живота му…

РС Македония в НАТО и ЕС. Това е мечта и на България. В името на общата цел ренгеновата снимка на югоминалото е наложителна, за да се постави точната диагноза и осъществи най-резултатното лечение. /БГНЕС

————–

Иван Николов е журналист, публицист и издател. Той е главен редактор на списание “България-Македония” и директор на издателство „Свети Климент Охридски“. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, автор на многобройни статии и книги по темата. Текстът е написан специално за БГНЕС.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
08:41
Новото предложение на Лондон за Брекзит - плаха надежда
13 октомври 2019 г.
19:34
Десетте най-добри хотела в света
14:52
Най-страшните природни бедствия през 21-ви век
12 октомври 2019 г.
09:39
Джордж Фридман: Никсън и Тръмп и политиката на импийчмънт
10 октомври 2019 г.
13:00
Как европейските лидери могат да оставят забавянето на растежа да прерасне в криза?
09:18
Иън Бремер: Светът се намира в геополитическа рецесия
09 октомври 2019 г.
16:19
Оборотите в търговията на дребно нарастват с 2% през август в сравнение със същия месец на 2018 г.
14:04
Доклад на ЕК: Все по-малко деца напускат училище, учителите - недобре подготвени
13:18
Турските планове за настаняване на бежанци в Североизточна Сирия тревожат съюзниците
08 октомври 2019 г.
14:15
Русия да бъде удавена в Черно море - САЩ измислиха план за "възпиране" на Москва
07 октомври 2019 г.
20:06
Експерти обясниха как фалшива новина предизвика психоза сред родители
19:30
Защо Амстердам става по-скъп за туристите през 2020 г.
17:26
Само един учен е получавал Нобеловата награда за физиология или медицина
12:24
Ще има ли нови условия или дата за преговори само със Северна Македония, но не и с Албания?
10:04
Парламентарните избори в Косово – победа за опозицията
06 октомври 2019 г.
09:58
СПЦ отбелязва несъществуващ юбилей, присвоява Охридската архиепископия
05 октомври 2019 г.
14:47
Как преди 30 г. падна Стената
12:43
Как китайската велосипедна индустрия се адаптира към новите времена
04 октомври 2019 г.
15:32
Унижения в Германия: стотици случаи на антициганизъм
15:22
Вълненията в Ирак идват в критичен момент в региона
14:52
Португалците се готвят да дадат нов мандат на левицата на Антониу Коща
03 октомври 2019 г.
20:09
Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия
17:28
Дързост и красота в сделката на Борис Джонсън
02 октомври 2019 г.
15:20
Как Brexit увеличава покупките на жилища в София
10:47
Washington Examiner: Русия преписва историята на Втората световна война, за да оправдае своята агрес

Най-четени от Анализ

Избор на редактора