28 февруари 2020 г. 14:41 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 28.2.2020 г. 14:35:44 ч.
Още снимки:
test

Иван Николов: Добросъседството. Кой пречи?

14.09.2019 13.42

Вече свикнахме да виждаме Бойко Борисов и Зоран Заев да се прегръщат братски. Вече сме сигурни, че те и двамата искрено желаят наследените открити въпроси между нашите две държави все повече да се стапят, но реалността е по-друга.

Една малка част от македонското общество, направила кариера и спечелила влияние чрез угодническо обслужване на фалшивите духовни, национални и морални ценности, натрапени със сила след 1944 г., тероризира останалите граждани, като саботират всяка ревизия на миналото. Тези хора контролират и медиите. Поразгърнете излизащите в Скопие вестници и списания, погледайте предаванията по местните телевизии, надникнете в множеството сайтове и ще попаднете на заглавия като следните: ”Ни Гоце Делчев не е веке наш, за пусти пари им го дадовме на Бугарите”, ”Жртвуванье на националната историjа за сметка на добрососедството”,”Утопиjaта „зближуванье истории”, ”Мицковски: ”Доколку Пендаровски сака средба со мене, прво да се извини за неговата изjавa за Гоце Делчев” и т.н.

Нека се върнем и към позицията на президента Стево Пендаровски, изразена в интервюто му на 21 юни 2019 г. в предаването „360 степени” на телевизия „Алсат”, излъчваща и на албански език! Тогава той изрази мнение, доближаващо се до Гоцевото разбиране за национален инцидент. И какво последва? Взрив от критики по негов адрес.

На поредната, седма среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, състояла се на 12 и 13 септември 2019 г. в София съпредседателят от македонска страна проф. Драги Георгиев заяви, че „не на всяка среща може да има напредък, но целта на Македония е да бъде постигнат компромис.”

Какво означава това?

Това означава България да започне да фалшифицира собствената си история. Това означава, че проф. Драги Георгиев няма сили за съпротива и се съобразява с манталитета на фанатизираните защитници на титовизма, негови колеги, които възприемат обективния прочит на историята, като смъртна заплаха за собствения си „творчески” живот и обществен „ореол”. Ако проф. Драги Георгиев има достойнството на учен, той е длъжен да отхвърли контрола на склеротизиралите мозъци над себе си. Той е длъжен да направи и още нещо. Например: да седне и отново да поразгърне протоколите от трите езикови комисии в Македония, да разгледа и съдебното дело, чрез което Блаже Конески вкарва в затвора, за да унищожи най-авторитетния езиковед в първата езикова комисия – Георги Киселинов? Да се запита, защо беше направен този варварски акт и да си отговори с достойнството на истински учен и човек.

На македонския обществен, политически, интелектуален и икономически елит му предстои тежко, но неотложно изпитание. Всички тези люде трябва да разтворят папките със съдебните процеси след 1944 г. и да преброят колко са смъртните присъди, издадени от прокурорите Димитър Митрев и Лазар Мойсов, и в името на какво са лишени от живота си хиляди честни македонци? Добре е да проучат подробно съдебните дела на тримата доктори – Васил Иванов, Коста Тренчев и Константин Терзиев, да прочетат и текста на Меморандума, който от името на Нелегалната организация „Илинден 1903”. през 1946 г. изпращат Хрисимов-Чулев-Златарев до външните министри на САЩ, СССР, Англия и Франция. Да се запознаят с цялостната технология за „прочистване” на македонското общество от всички, които се определяха „како бугари” и бяха за самостойна Македония. Нека всички те да си направят труд и прочетат и проекта на младия политик Петър Богойески „Македонска концепция”, получил обществено достояние съвсем наскоро! Едва след това да седнат и да попитат себе си, какво е общото между Гоце, Даме, Сарафов, Яворов – от една страна и Колишевски, Видое Смилевски, Страхил Гигов, Цветко Узуновски -Абаз – от друга? Първите се бореха за автономна Македония, а вторите за сърбокомунистическа Югославия с пренаписана македонска история, в която Гоце и Даме са „единомишленици” с пратениците на Тито в Македония Темпо, Радосавлевич и Перо Чубрилович и със създателите на злокобната ОЗНА – Тодор Чушкар и Мият Миятович.

На македонското общество му предстои неизбежно труден, но оздравителен разговор за близкото минало, за идеологемите и етногемите, налагани брутално в живота му…

РС Македония в НАТО и ЕС. Това е мечта и на България. В името на общата цел ренгеновата снимка на югоминалото е наложителна, за да се постави точната диагноза и осъществи най-резултатното лечение. /БГНЕС

————–

Иван Николов е журналист, публицист и издател. Той е главен редактор на списание “България-Македония” и директор на издателство „Свети Климент Охридски“. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, автор на многобройни статии и книги по темата. Текстът е написан специално за БГНЕС.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
12:40
Коронавирусът – епидемия или инфодемия?
11:34
Всеки десети кантар ни удря в грамажа
27 февруари 2020 г.
16:51
62% са назначените от фирми хора с увреждания
26 февруари 2020 г.
19:11
Под натиска на US санкциите Куба трудно покрива дълговете си
18:03
Кой е най-продаваният умен телефон през 2019 г.?
18:00
Над половината от българите са теглили кредит от небанкова финансова институция
17:13
Проучване: Британците ходят на работа най-вече заради колегите
16:05
Чудодейни лекове и конспиративни теории за коронавируса заливат мрежата
12:15
Руска рулетка в Сирия и рисковете за Ердоган
25 февруари 2020 г.
15:45
Първични избори при демократите: Сандърс е във водеща позиция, Байдън под натиск
15:34
Случаят Уайнстийн може да повлияе на други обвинения за сексуални престъпления
12:09
Световна пандемия може да струва $1 трилион
24 февруари 2020 г.
11:25
Тръмп в Индия – хлад и двустранни амбиции под маската на учтивост
10:15
Дронове, автономни коли и суперкомпютри. Коронавирусът става тест за китайската технологична индустр
23 февруари 2020 г.
15:20
Роботите и технологиите: унищожителите на заетостта
10:11
Димитър Чобанов: Правителството да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната
22 февруари 2020 г.
11:36
ООН: Над 100 000 цивилни са убити или ранени в Афганистан през последните 10 г.
21 февруари 2020 г.
19:50
Младите пътуват из България, по-възрастните ходят в чужбина
19:05
25% от всички публикации в "Туитър" за климатичната криза са генерирани от ботове
20 февруари 2020 г.
15:20
Как Тръмп избра Ричард Гренел да оглави националното разузнаване на САЩ?
19 февруари 2020 г.
14:18
СЗО: България е на 45-о място в класация за благоденствие на децата
18 февруари 2020 г.
15:23
Проучване сред 44 000 заразени с коронавирус показва 2,3% смъртност
11:04
Левски – създателят на съвременната българска държава
17 февруари 2020 г.
15:11
Отвоюването на магистрала М5 - най-голямата победа за Асад във войната в Сирия
15:06
В Куба може да се създаде база за руски атомни подводници

Най-четени от Анализ

Избор на редактора