16 октомври 2019 г. 05:51 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 15.10.2019 г. 20:08:37 ч.
Още снимки:
test

Тероризмът се загнезди в Централна Азия

12.09.2019 14.16

Днес за жалост не можем да кажем, че "Ислямска държава" е ликвидирана. Не се знае съдбата на халифа Ибрахим ал Бадри, известен с псевдонима Абу Бакр ал Багдади, и на ред негови приближени. Някои джихадисти се пръснаха из различни страни. Отряди от ИД са забелязани в обхванатите от войни Либия и Йемен, а също така в Афганистан, Пакистан и държави от Централна Азия.

Част от бойците на ИД - жители на Сирия и Ирак, се върнаха там, откъдето бяха дошли, и временно спряха терористичната си дейност. Други се крият в труднодостъпни пустинни и планински райони или пък действат нелегално - извършват диверсии и внезапни дръзки атаки. Само през месеците от януари насам хора на ИД осъществиха няколкостотин терористични атентата и нападения в Ирак и Сирия. Пентагонът дава доста висока оценка за броя на оцелелите бойци от ИД в двете страни - от 14 до 18 хил. души.

С надеждата да възстановят след време позициите си в Ирак и Сирия водачите на ИД развиха активна вредителска дейност в Афганистан и Пакистан, планирайки от този плацдарм да разпрострат влиянието си в страните от Централна Азия и да възстановят ислямския халифат вече в нови, по-широки граници. "Ислямска държава" разполага днес с голям потенциал да инфилтрира различни военнополитически групировки и социални слоеве от афганистанското общество.

През лятото на 2018 г. първите въоръжени сблъсъци на афганистански талибански отряди с терористи от ИД завършиха с поражение за бойците на халифата, но през изтеклата година ситуацията започна да се променя в тяхна полза. Те отнеха от талибаните някои опорни пунктове и бази в северните райони до границата с Туркменистан и анклава в пещерите Тора Бора, където се криеше едно време водачът на Ал Каида Осама бин Ладен.

ИД успя също да изтласка талибаните от някои зони в Източен Афганистан, в провинциите Нангархар и Кунар, да разгърне мащабна диверсионно-терористична война в ред други провинции в страната и да формира дълбоко законспирирани клетки в Кабул. Серия терористични атаки, организирани от ИД в столицата, приключи с мащабно престъпление, когато на 17 август 2019 г. терорист самоубиец задейства взривно устройство на сватбена церемония - загинаха 63-ма и пострадаха още 180.

Засилването на ИД в източните области е особено опасно, доколкото през този регион минава почти половината от целия афганистански наркотрафик. Успоредно с превземането на наркобизнеса бойците от ИД се мъчат да поемат контрола върху добива на полезни изкопаеми в страната и международните транзитни превози. Неотдавна започна да излъчва и тяхно радио - "Халифат", в провинция Нангархар.

Лидерите на ИД разчитат максимално да използват за пропагандни цели готвеното споразумение между Вашингтон и талибаните, уж предварително съгласувано от посланика на САЩ Халилзад с катарската група талибани на 31 август т. г. в Доха. Ако Доналд Тръмп бе одобрил текста и бе сключена сделката с талибаните, Вашингтон смяташе да започне изтеглянето на 5400 американски военни от Афганистан - кажи-речи една трета от целия военен контингент на САЩ в страната.

Пентагонът заяви, че до 135 дни войските на САЩ ще напуснат пет военни бази. Безспорно дори в такъв случай в страната биха останали за известно време 8500 американски военни плюс няколко хиляди служители на ЦРУ и на частни военни компании, но те едва ли биха могли да държат на власт със сила режима на президента Ашраф Гани или на негов приемник. И рязко би нараснала вероятността гражданската война да ескалира, после да дойдат на власт било талибаните, било още по-радикални ислямисти.

Независимо как ще приключат преговорите на САЩ с талибанските лидери, ИД се мъчи да дискредитира талибаните, като ги обвини в предателство на джихада, с което да внесе разцепление в редиците им, да предизвика нова гражданска война в страната и в крайна сметка да отслаби позициите на всички участници във вътрешноафганистанската конфронтация - централните власти, талибанското движение и привържениците на бившия Северен алианс (узбеки и таджики). Пратеници на ИД вече дейно привличат на своя страна най-радикално настроените талибани. Водачите на "Ислямска държава" не крият, че планират да се обединят по-специално с отцепническата група талибани, предвождана от молла Абдула Расул.

За укрепване на позициите на ИД в Афганистан спомагат липсата на добро сътрудничество и неизчезващото напрежение между пакистанските и афганистанските власти. Въпреки нееднократните твърдения на Исламабад, че в Пакистан няма последователи на "Ислямска държава", те несъмнено присъстват и в тази страна; по неофициални данни броят им там надхвърля 10 хил. души.

В Афганистан може да се стигне до ситуация, аналогична на тази в Ирак и Сирия през лятото на 2014 г., когато джихадистите се възползваха от отслабването на тези държави заради вътрешни разпри и граждански войни и създадоха на тяхна земя ислямски халифат. Дори ако запазят контрол само върху някои провинции и райони от страната, бойците на ИД ще имат шанс да попълват финансовите и материалните си ресурси, сложили ръка на наркотрафика, транспортните потоци и природните ресурси, също и да разпростират идеологическото си влияние върху централноазиатските страни.

Активизирането на ИД в Афганистан съвпадна и с насрочените за 28 септември президентски избори, в които за висшия пост ще се състезават главно двама кандидати - сегашният държавен лидер Ашраф Гани и премиерът Абдула Абдула.

Основен дестабилизиращ фактор ще остане неуреденият конфликт между централната власт и талибаните, но за Кабул ще е проблем и да пази крехкия баланс на интереси, характерни за различните етнически и политически сили в новото правителство (пущуни, хазарейци, таджики, узбеки и т. н.). Радикалните ислямистки групировки от рода на ИД ще се мъчат всяка посвоему да стимулира разцеплението в афганистанското общество и държавата, превръщайки страната в плацдарм за терористичната си дейност в Южна и Централна Азия. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
09:53
Проф. Христина Вучева: Защо паричната и фискалната политика са важни за общото европейско бъдеще
14 октомври 2019 г.
08:41
Новото предложение на Лондон за Брекзит - плаха надежда
13 октомври 2019 г.
19:34
Десетте най-добри хотела в света
14:52
Най-страшните природни бедствия през 21-ви век
12 октомври 2019 г.
09:39
Джордж Фридман: Никсън и Тръмп и политиката на импийчмънт
10 октомври 2019 г.
13:00
Как европейските лидери могат да оставят забавянето на растежа да прерасне в криза?
09:18
Иън Бремер: Светът се намира в геополитическа рецесия
09 октомври 2019 г.
16:19
Оборотите в търговията на дребно нарастват с 2% през август в сравнение със същия месец на 2018 г.
14:04
Доклад на ЕК: Все по-малко деца напускат училище, учителите - недобре подготвени
13:18
Турските планове за настаняване на бежанци в Североизточна Сирия тревожат съюзниците
08 октомври 2019 г.
14:15
Русия да бъде удавена в Черно море - САЩ измислиха план за "възпиране" на Москва
07 октомври 2019 г.
20:06
Експерти обясниха как фалшива новина предизвика психоза сред родители
19:30
Защо Амстердам става по-скъп за туристите през 2020 г.
17:26
Само един учен е получавал Нобеловата награда за физиология или медицина
12:24
Ще има ли нови условия или дата за преговори само със Северна Македония, но не и с Албания?
10:04
Парламентарните избори в Косово – победа за опозицията
06 октомври 2019 г.
09:58
СПЦ отбелязва несъществуващ юбилей, присвоява Охридската архиепископия
05 октомври 2019 г.
14:47
Как преди 30 г. падна Стената
12:43
Как китайската велосипедна индустрия се адаптира към новите времена
04 октомври 2019 г.
15:32
Унижения в Германия: стотици случаи на антициганизъм
15:22
Вълненията в Ирак идват в критичен момент в региона
14:52
Португалците се готвят да дадат нов мандат на левицата на Антониу Коща
03 октомври 2019 г.
20:09
Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия
17:28
Дързост и красота в сделката на Борис Джонсън
02 октомври 2019 г.
15:20
Как Brexit увеличава покупките на жилища в София

Най-четени от Анализ

Избор на редактора